Η παγκόσμια οικονομία πληρώνει υψηλό τίμημα για τον απρόκλητο, αδικαιολόγητο και παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σημειώνει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του, με το κόστος για το παγκόσμιο ΑΕΠ να εκτιμάται στα 2,8 τρισ. δολ.
Με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 να επιμένουν, ο πόλεμος συμπαρασύρει την ανάπτυξη και ασκεί πρόσθετες ανοδικές πιέσεις στις τιμές, κυρίως των τροφίμων και της ενέργειας, εκτιμά ο Οργανισμός.
Το παγκόσμιο ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και η παραγωγή επιβραδύνθηκε στις οικονομίες της G20. Ο υψηλός πληθωρισμός επιμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, ενώ σε πολλές οικονομίες, ο πληθωρισμός το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν ο υψηλότερος από τη δεκαετία του 1980.
Με τους πρόσφατους δείκτες επιδεινόνταιιο, οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
Τα τέσσερα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:
– Η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν
– Ο πληθωρισμός έχει γίνει πιο διαδεδομένος
– Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα
– Χρειάζεται μείωση της ζήτησης και διαφοροποίηση της προσφοράς για να αποφευχθεί η ενεργειακή ανεπάρκεια
Ζοφερές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία
Παρά την τόνωση της δραστηριότητας καθώς τα κρούσματα COVID-19 μειώνονται παγκοσμίως, η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να παραμείνει υποτονική κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, πριν επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2023 σε ετήσια αύξηση μόλις 2,2%. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ από τον Δεκέμβριο του 2021, πριν από την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται κατά τουλάχιστον 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερα το 2023.
Ένας βασικός παράγοντας που επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη είναι η γενικευμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, η οποία οφείλεται στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη υπέρβαση των στόχων για τον πληθωρισμό.
Τα αυστηρά lockdown που συνδέονται με την πολιτική της Κίνας για μηδενική ανοχή έναντι στην Covid-19, έχουν επίσης επηρεάσει την κινεζική και την παγκόσμια οικονομία. Τα lockdown και η αδυναμία της αγοράς ακινήτων επιβραδύνουν την ανάπτυξη της Κίνας σε μόλις 3,2% το 2022.
Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 0,5% το 2023. Η Γερμανία αναμένεται πλέον να εισέλθει σε ύφεση το επόμενο έτος, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,7% – μια πτώση 2,4 ποσοστιαίων μονάδων από την προηγούμενη πρόβλεψη. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών, καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι βρίσκονται «στο κόκκινο».
Η οικονομία της χώρας έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα στην Ευρώπη, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, τις οποίες η Μόσχα έχει μειώσει σημαντικά, σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις. Η ευρωζώνη στο σύνολό της θα σημειώσει ισχνή ανάπτυξη 0,3%. Πρόκειται για ραγδαία υποβάθμιση από το 1,6%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του διεθνούς οργανισμού.