Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βάζει καλό βαθμό στην ελληνική οικονομία, σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που έχει επιτύχει και αυτό είναι το κατ’ αρχήν θετικό στοιχείο, το οποίο λαμβάνουν υπόψη τους και οι ξένοι θεσμικοί, αλλά και ευρωπαϊκοί ή διεθνείς οργανισμοί.

Ταυτόχρονα, όμως, ο ΟΟΣΑ δεν μας χαρίζεται και καταγράφει τα λεγόμενα βαρίδια, καθώς και τις εγγενείς αδυναμίες, που κρατούν όμηρο και δέσμια την ελληνική οικονομία, στην πορεία της προς ισχυροποίηση και επίτευξη ακόμα καλύτερων αποδόσεων, οι οποίες αυτή την περίοδο είναι από τις κορυφαίες στην Ε.Ε.

Ο Οργανισμός καταγράφει φυσικά και τις συστάσεις του, προκειμένου η ελληνική οικονομία, να βελτιώσει θύλακες και νοσηρές καταστάσεις, ενόψει βεβαίως και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από έναν ακόμα αναγνωρισμένο οίκο αξιολόγησης.

Στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού αναφέρεται ότι η οικονομία της Ελλάδας κυριαρχείται από μικρές επιχειρήσεις, με χαμηλή παραγωγικότητα και περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης, παρασύροντας τη συνολική παραγωγικότητα.

Ο ανταγωνισμός των τιμών παραμένει χαμηλός σε πολλές αγορές, ενώ οι κανονιστικές επιβαρύνσεις για τη δραστηριοποίηση σε ορισμένους βασικούς τομείς εμποδίζουν τους νεοεισερχόμενους. Ειδική μνεία γίνεται εδώ και για τα γραφειοκρατικού τύπου προβλήματα, που εμποδίζουν την εκ νέου αξιοποίηση της γης.

Θυμίζω ότι το Radar έχει πολλές φορές αναφερθεί στις τεράστιες δημόσιες, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές εκτάσεις, που παραμένουν ακαλλιέργητες και εκτός παραγωγικής διαδικασίας, στερώντας από την οικονομία ανυπολόγιστο πλούτο και ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) και από την κοινωνία και ειδικά άνεργους, ακτήμονες και νέους, εργασία και συνεισφορά.

Φυσικά γίνεται και αναφορά στο γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επιβαρύνουν την ικανότητα του τραπεζικού τομέα να χρηματοδοτεί επενδύσεις. Αλλά αυτό το θέμα, δεν έχει όπως πολύ καλά γνωρίζετε, μόνο μία όψη.

Προσέξτε, όμως, τη συνέχεια, γιατί αυτή η θέση – διαπίστωση του ΟΟΣΑ, έχει ιδιαίτερη σημασία. Γιατί κατ’ αρχήν πράγματι συνιστά μέγα πρόβλημα, αλλά τέτοιου είδους προβλήματα συναντούν και οι ξένοι επενδυτές, τα οποία βεβαίως είναι σε γνώση των ερευνητών του οργανισμού.

Τροχοπέδη για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση «Going for Growth» του ΟΟΣΑ, είναι η λειτουργία του δικαστικού συστήματος.

Ο Οργανισμός επισημαίνει πως οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την ανταπόκριση του δικαστικού συστήματος.

Γι’ αυτό τον λόγο συστήνει τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του νομικού συστήματος με την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και την κοινοποίηση των πλεονεκτημάτων των εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών.

Συνεπώς, ο Φλωρίδης έχει πολλά τέτοια θέματα να επιλύσει, πέραν του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών, που θέλει να επαναφέρει και έχει δημιουργήσει ισχυρά ρήγματα στην κυβερνητική παράταξη.

Διαβάστε ακόμη: