Κάτω από το «ψυχολογικό» όριο του 3%, και πιο συγκεκριμένα στο 2,93%, υποχώρησε νωρίς το απόγευμα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά, με το spread να διαμορφώνεται στις 211 μονάδες.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν την Πέμπτη καθώς η ανακοίνωση για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο αρνητικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση. Παράλληλα, προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία του γερμανικού πληθωρισμού, που δείχνουν απροσδόκητη αύξηση στις εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή.

Η απόδοσης του 2ετούς ομολόγου της Γερμανίας, η οποία είναι ευαίσθητη στις μεταβολές των επιτοκίων, υποχώρησε πάνω από 15 μονάδες βάσης (bps) στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαΐου. Η απόδοση τους γερμανικού 10ετούς, το σημείο αναφοράς για το μπλοκ, υποχώρησε 10 bps στο χαμηλότερο επίπεδό της από τις 28 Απριλίου.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ακολουθούν επίσης πτωτική πορεία με διαφορά μεταξύ 10ετούς κόστους δανεισμού Ιταλίας και Γερμανίας να παραμένει στις 244 μονάδες βάσης.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το spread είχε αγγίξει για λίγο τις 257 bps, το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2020 και πάνω από το επίπεδο που ώθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πραγματοποιήσει ad-hoc συνεδρίαση για να συζητήσει τις πιέσεις στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης τον Ιούνιο.

«Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί δεδομένου ότι βρισκόμαστε κοντά στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Daniel Lenz, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της DZ Bank.

«Οι αγορές είναι περισσότερο υπέρ των προβλέψιμων κυβερνήσεων και εκείνων που παίζουν με τους κανόνες της ΕΕ».

Τα ιταλικά ομόλογα δέχθηκαν πιέσεις μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα.

Τα αμερικανικά ομόλογα

Πτωτικά κινούνται σήμερα και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Δημοσίου υποχώρησε κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,66%. Η απόδοση του διετούς έτους υποχώρησε 9 μονάδες βάσης στο 2,879%. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,975%.