Να προτιμήσουν αμυντικές τοποθετήσεις συστήνει η HSBC στους επενδυτές παγκοσμίως, καθώς παρά την ισχυρή πορεία για τις αγορές μετοχών, οι οικονομικοί αντίθετοι άνεμοι και ο αποπληθωρισμός θα υποστηρίξουν τα κρατικά ομόλογα και θα θέσουν υπό αμφισβήτηση τα εταιρικά κέρδη.

Όπως επισημαίνει η HSBC, γενικά, βλέπει καλές ευκαιρίες σε επιλεγμένους τομείς του παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος. Πιστεύει ότι «τα ομόλογα επέστρεψαν» και ότι ένα υψηλότερο ασφάλιστρο σημαίνει ότι αυτός ο κίνδυνος διάρκειας ανταμείβεται ξανά.

Οι οικονομικές πιέσεις και οι αβέβαιες προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη σημαίνουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρήσουν θέσεις υπέρ της ποιότητας και της επιλεκτικότητας στις μετοχές και τις πιστώσεις, με τις περιοχές πίστωσης επενδυτικού βαθμού να προσφέρουν αποδόσεις όμοιες με μετοχές για κίνδυνο ομολόγων. 

Outlook

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των οικονομιών, η HSBC επιβεβαιώνει ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται προς τα επίπεδα-στόχους στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη. Η ισχύς στην οικονομία των ΗΠΑ και οι φόβοι για τον επίμονο πληθωρισμό σημαίνουν ότι η Fed θα θέλει να δει περισσότερα στοιχεία πριν χαλαρώσει την πολιτική της.

Οι στενές χρηματοοικονομικές συνθήκες στις ανεπτυγμένες αγορές παρουσιάζουν κινδύνους για μια επιτυχημένη «ήπια προσγείωση», ειδικά εάν οι αγορές εργασίας αρχίσουν να αποδυναμώνονται και η κατανάλωση υποχωρήσει. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι ήδη στάσιμες ή συρρικνώνονται, επιβεβαιώνει η HSBC.

Ενώ πολλές αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν να βλέπουν ανεπαρκή ανάπτυξη, υπάρχουν τομείς αισιοδοξίας, ειδικά στις διαρθρωτικές και κυκλικές ιστορίες ανάπτυξης που υπάρχουν σε ασιατικές αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία. 

Προοπτική πολιτικών

Η HSBC εκτιμά ότι ο επίμονος αποπληθωρισμός θα οδηγήσει τελικά σε μειώσεις επιτοκίων από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρά το γεγονός ότι η Fed των ΗΠΑ απέσυρε τις προσδοκίες για βραχυπρόθεσμες μειώσεις επιτοκίων, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου να εκφράζουν επίσης επιφυλάξεις.

Η HSBC εκτιμά ότι η πορεία προς μια ανώδυνη ήπια προσγείωση ενέχει προκλήσεις. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι περιφερειακές συγκρούσεις και η διαταραχή του παγκόσμιου εμπορίου είναι επίσης αντίθετοι άνεμοι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές.

Τέλος, η HSBC πιστεύει ότι αναδύεται ένα νέο οικονομικό καθεστώς με τον πληθωρισμό 2% να γίνεται περισσότερο ένα κατώτατο όριο παρά ένα ανώτατο όριο και η δημοσιονομική πολιτική να παίζει σημαντικότερο ρόλο στις οικονομίες, οδηγώντας σε υψηλότερο πληθωρισμό και επιτόκια.

Διαβάστε ακόμη: