Μέσα σε ένα πυκνό «πέπλο» ομίχλης ξύπνησε η Αττική σήμερα, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία, καθώς η ορατότητα ήταν περιορισμένη σε αρκετά σημεία, ιδιαίτερα στα βόρεια του λεκανοπεδίου.

Η ομίχλη λίγο μετά τις 08:00 το πρωί της Τετάρτης έγινε πιο έντονη και κάλυψε δρόμους, κτίρια και φυσικά τοπία, δυσχεραίνοντας τις μετακινήσεις και προκαλώντας αυξημένη κίνηση στους δρόμους, δυσκολεύοντας και τους οδηγούς που κινούνταν στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Πυκνή ομίχλη στον Διόνυσο Αττικής

O διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος – μιλώντας σήμερα στο protothema – με αφορμή την εμφάνιση του φαινομένου, εξήγησε ότι η πρωινή ομίχλη στην Αττική οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα υγρασίας και στις χαμηλές εντάσεις των ανέμων. Χαρακτήρισε το μετεωρολογικό φαινόμενο φυσιολογικό, διευκρινίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν αναμένεται να έχει μακρά διάρκεια. «Οι αντικυκλωνικές συνθήκες που επικρατούν αυτές τις ημέρες ευνοούν το φαινόμενο», λέει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι αυτό το φαινόμενο είναι πολύ συνηθισμένο σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως για παράδειγμα στην Φλώρινα.

Μέσα σε ένα πυκνό «πέπλο» ομίχλης ξύπνησαν οι κάτοικοι στον Διόνυσο Αττικής

Οι τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου θα κυλήσουν με ήπιες καιρικές συνθήκες, ωστόσο οι μετεωρολόγοι «βλέπουν» επιδείνωση του καιρού λίγο πριν φύγει ο μήνας.

Χαρακτηριστικά, ο Κώστας Λαγουβάρδος εκτιμά ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

«Η αναστροφή της θερμοκρασίας και οι ασθενείς νοτιάδες προκάλεσαν το φαινόμενο», λέει ο Κολυδάς

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Ο Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία συνοδεύει με φωτογραφίες και χάρτες, την εμφάνιση του φαινομένου.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει:

Τι είναι η ομίχλη και πως δημιουργείται;

Στην ουσία, η ομίχλη είναι ένα σύννεφο πολύ κοντά στο έδαφος! Δηλαδή είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με τα σύννεφα που βλέπουμε στον ουρανό, αλλά σε πολύ χαμηλό ύψος.

Η ομίχλη αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια νερού τα οποία στην ουσία αιωρούνται στον αέρα, όπως και τα σύννεφα.

Είναι μάλιστα τόσο μικροσκοπικά τα σωματίδια του νερού, που πνέουν σαν το φτερό στον άνεμο: δεν κάθονται στο έδαφος εξαιτίας των πολύ ανεπαίσθητων ρευμάτων αέρος (που πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά από εμάς τους ανθρώπους) και αιωρούνται όλα μαζί προς διάφορες κατευθύνσεις.

Η μόνη διαφορά μεταξύ ομίχλης και συννέφου, είναι απλά η υψομετρική διαφορά: όταν ένα σύννεφο βρίσκεται πολύ κοντά στο έδαφος, το ονομάζουμε ομίχλη.

Επίσης, στα σύννεφα τα σωματίδια είναι πολλές φορές παγωμένα (λόγω μεγαλύτερου υψομέτρου), της ομίχλης συνήθως δεν είναι.

Τώρα, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης αυτών των σωματιδίων, έχουμε έλλειψη ορατότητας. Όταν βρισκόμαστε μέσα της έχουμε περιορισμένη ορατότητα και όταν την βλέπουμε από μακριά φαίνεται σαν ημιδιαφανές σύννεφο. Είναι κάτι ανάλογο με τον καπνό, με τη διαφορά ότι εδώ έχουμε μικροσκοπικά σωματίδια νερού που αιωρούνται στον αέρα.

Πώς δημιουργείται η ομίχλη

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ομίχλη δημιουργείται όταν σχετικά ζεστός αέρας περνάει από κρύο έδαφος, τότε το κρύο αυτό έδαφος ψύχει τον αέρα και ουσιαστικά «υγροποιείται» ο αέρας.

Διαβάστε ακόμη: