Οι αντιδράσεις κυμαίνονται από έκπληξη έως και νοσταλγία από μερικούς.

Μετά από 14 χρόνια, η δημοφιλής live video chat πλατφόρμα Omegle κλείνει οριστικά. Πλέον, η ιστοσελίδα του Omegle περιλαμβάνει μια εικόνα με το λογότυπό του πάνω σε μια ταφόπλακα και ένα μακρόσυρτο γράμμα από τον ιδρυτή του, Leif K Brooks.

Σε αυτό, ο Brooks τονίζει πως η λειτουργία της ιστοσελίδας «δεν ήταν πλέον βιώσιμη, ούτε οικονομικά ούτε ψυχολογικά». Φυσικά, το timing δεν είναι τυχαίο, αφού τελευταία οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο έχουν σκληρύνει αρκετά τη στάση τους απέναντι στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Σύμφωνα με το unboxholics, το Omegle, το οποίο επέτρεπε στους χρήστες του να συναναστρέφονται με τυχαίους αγνώστους στο διαδίκτυο, έγινε τρομερά δημοφιλές στα παιδιά και στους νέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο υπήρχαν πολλαπλές αναφορές για περιστατικά κακοποίησης.

Για παράδειγμα, όπως μεταφέρει το BBC, πολύ ντόρο είχε κάνει η υπόθεση μιας νεαρής Αμερικανίδας, η οποία κατηγόρησε την πλατφόρμα ότι τη συνέδεσε τυχαία με έναν παιδόφιλο. Η χρήστης του λογαριασμού ήταν ανήλικη όταν έλαβε χώρα το περιστατικό και η αγωγή κατά του Omegle κατατέθηκε 10 χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2021. Η νομική ομάδα του Omegle υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η ιστοσελίδα δεν έφταιγε για ό,τι συνέβη και αρνήθηκε ότι αποτελούσε καταφύγιο για επιτήδειους.

Βέβαια, στο γράμμα του, ο Brooks δεν αρνήθηκε πως το Omegle βρισκόταν στον επίκεντρο πολλών σοβαρών καταγγελιών, πράγμα που έπαιξε ρόλο στο οριστικό κλείσιμο της υπηρεσίας: «Δεν μπορεί να υπάρξει ειλικρινής απολογισμός του Omegle χωρίς να αναγνωριστεί ότι κάποιοι το χρησιμοποίησαν καταχρηστικά, μεταξύ άλλων και για να διαπράξουν απερίγραπτα ειδεχθή εγκλήματα».

Η ανακοίνωση του Omegle συζητήθηκε αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να μοιράζονται διάφορες αναμνήσεις τους.

Διαβάστε ακόμη: