Σε φάση ολοκλήρωσης περνά σταδιακά το μεγάλο έργο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα–Πύργος, με το 73% των εργασιών να έχει ήδη ολοκληρωθεί και την παράδοση του πρώτου τμήματος να τοποθετείται για τον Ιούλιο. Το δεύτερο και τελευταίο κομμάτι θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα ο άξονας να τεθεί σε πλήρη λειτουργία πριν το τέλος του 2025.
Πρόκειται για έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο 74,8 χιλιομέτρων, ο οποίος αναμένεται να βελτιώσει θεαματικά την οδική ασφάλεια, να μειώσει τον χρόνο διαδρομής μεταξύ Πάτρας και Πύργου, και να περιορίσει τη συνολική διάρκεια του ταξιδιού Αθήνα–Πύργος στις 2 ώρες και 45 λεπτά.
Τμηματική παράδοση εντός 2025
Το έργο υλοποιείται από την Ολυμπία Οδό Α.Ε., με τη συμμετοχή των εταιρειών ΑΚΤΩΡ, AVAX και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, το μεγαλύτερο τμήμα, από την Κάτω Αχαΐα έως τον Πύργο, μήκους 65 χιλιομέτρων, θα παραδοθεί στην κυκλοφορία τον Ιούλιο του 2025.
Το υπόλοιπο τμήμα, από το Μιντιλόγλι έως την Κάτω Αχαΐα (10 χλμ.), αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, ολοκληρώνοντας έτσι το σύνολο του έργου.
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υπό τον Χρίστο Δήμα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ έχει προγραμματιστεί επιτόπια επίσκεψη στα εργοτάξια τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025, με στόχο τον έλεγχο της προόδου.
Eργο-κλειδί για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας
Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου αναμένεται να επιφέρει ευρύτερες επιδράσεις, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο θα ενισχύσει ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις και ενισχύοντας τη σύνδεση με τα αστικά κέντρα.
Ωστόσο, το έργο αναδεικνύει και μια κρίσιμη εκκρεμότητα: την απουσία σύνδεσης με την Ανατολική Πελοπόννησο, μέσω του τμήματος Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.
Στο τραπέζι η επέκταση έως Τσακώνα
Η Ολυμπία Οδός έχει κληθεί να υποβάλει πρόταση για την κατασκευή του εν λόγω τμήματος, το οποίο θα προσδώσει νέα διάσταση στη διασύνδεση της Πελοποννήσου. Η υλοποίησή του, ωστόσο, συναντά εμπόδια που σχετίζονται τόσο με την προστασία της περιοχής του Καϊάφα, όσο και με την ανάγκη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός στη Βουλή, το κόστος του έργου κυμαίνεται μεταξύ 700 εκατ. και άνω του 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη λύση που θα προκριθεί. Οι προϋπολογισμοί βασίζονται σε τρεις διαφορετικές μελέτες που έχουν ήδη υποβληθεί στο υπουργείο.
Ένας αυτοκινητόδρομος νέας γενιάς
Με την ολοκλήρωση του έργου, η Ολυμπία Οδός θα φτάσει συνολικά τα 285 χιλιόμετρα. Η κατασκευή περιλαμβάνει διαπλάτυνση της υφιστάμενης εθνικής οδού για τα πρώτα 13 χιλιόμετρα και νέα χάραξη για τα υπόλοιπα 61,5 χιλιόμετρα.
Ο νέος δρόμος πληροί υψηλές προδιαγραφές, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και λωρίδα έκτακτης ανάγκης, σχεδιασμένη ταχύτητα 120 χλμ./ώρα και οκτώ ανισόπεδους κόμβους, που αναμένεται να αποσυμφορήσουν την κυκλοφορία και να μειώσουν δραστικά τα τροχαία.
Διαβάστε ακόμη:
- Attica Bank: Ο 5ος τραπεζικός πυλώνας θα δώσει ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- AEGEAN: Πού θα πάνε οι Έλληνες το Πάσχα – Οι τοπ προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
- Ανάλυση CNN: Ο «πόλεμος» του Τραμπ με το Πεκίνο κλιμακώνεται, με τεράστιο ρίσκο για την οικονομία των ΗΠΑ
- Ροντινέι: Ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε με τη Δέσποινα Βανδή