Ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% μέχρι τα τέλη του 2030, αποφάνθηκε σήμερα ένα ολλανδικό δικαστήριο.

Η απόφαση, στην υπόθεση με τον τίτλο «Ο λαός κατά της Shell», μπορεί να αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο για όλον τον κόσμο, καθώς πολλαπλασιάζονται παρόμοιες προσφυγές εναντίον μεγάλων εταιρειών.

45% μείωση

«Το δικαστήριο διατάζει τη Royal Dutch Shell να μειώσει τις εκπομπές CO2 από τώρα μέχρι τα τέλη του 2030 κατά 45% σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2019», ανακοίνωσε η δικαστής Λαρίσα Άλγουιν στο δικαστήριο της Χάγης.

Μέχρι σήμερα στόχος της Shell ήταν να μειώσει την εκπομπή καυσαερίων κατά τουλάχιστον 6% μέχρι το 2023, κατά 20% μέχρι το 2030, κατά 45% μέχρι το 2035 και κατά 100% μέχρι το 2050 – σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2016.

Προσφυγή απο επτά οργανώσεις

Την προσφυγή είχαν καταθέσει τον Απρίλιο του 2019 επτά οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Greenpeace  και η Milieudefensie, το ολλανδικό παράρτημα των «Φίλων της Γης». Περισσότεροι από 17.000 Ολλανδοί πολίτες δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής με το σκεπτικό ότι η Shell απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Η Milieudefensie κατηγορούσε τη Shell ότι δεν κάνει αρκετά για να εναρμονιστεί μα τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Η εταιρεία από την πλευρά της διαβεβαίωνε ότι ήδη λαμβάνει σοβαρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

«Η κλιματική υπόθεση εναντίον της Shell είναι μοναδική επειδή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η δικαιοσύνη καλείται να διατάξει μια εταιρεία να εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα τροποποιώντας την πολιτική της», είχε δηλώσει πρόσφατα η μη κυβερνητική οργάνωση