Αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές, 142 Δήμοι ξεπερνούν τους 15.000 κατοίκους. Στους μεγαλύτερους, ο νέος Δήμαρχος θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, μόνο στην περίπτωση που εξασφαλίσει σήμερα (12/06) τουλάχιστον το 50% συν μία ψήφο. Διαφορετικά, θα υπάρξει δεύτερος γύρος, στις 26/06.

Οι μεγαλύτερες πόλεις στις οποίες διεξάγονται οι τοπικές εκλογές είναι η Γένοβα, το Καταντζάρο της Καλαβρίας, η Λ’ Άκιλα της κεντρικής Ιταλίας και το Παλέρμο της Σικελίας.

Μονάχα το 1/4 των υποψήφιων Δημάρχων στις μεγαλύτερες πόλεις είναι γυναίκες.

Παράλληλα, τα πέντε δημοψηφίσματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν σήμερα οι Ιταλοί, αφορούν τη δικαιοσύνη. Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα, θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 50% συν ένας πολίτης, από τους έχοντες δικαίωμα ψήφου.

Με τα ερωτήματα που θέτουν τα συγκεκριμένα δημοψηφίσματα, οι Ιταλοί θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να καταργηθεί ο νόμος που αφαιρεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στους πολίτες με οριστική καταδίκη για σοβαρά αδικήματα (από δράση στη μαφία έως τρομοκρατία), εάν πρέπει να περιορισθεί η χρήση της προφυλάκισης και να απαγορευθεί στους δικαστές η αλλαγή αρμοδιοτήτων για να μην έχουν το δικαίωμα μεταπήδησης στον ρόλο του εισαγγελέα.

Τα δύο τελευταία δημοψηφίσματα προτείνουν την αξιολόγηση των δικαστικών, όχι μόνον από συναδέλφους, αλλά καθηγητές και δικηγόρους, καθώς και να μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα για το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο (το όργανο που διοικεί τον κλάδο, με μεγάλη αυτονομία) χωρίς να απαιτούνται τουλάχιστον 25 υπογραφές συναδέλφων τους.

O ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι είναι δύσκολο να προσέλθει στις κάλπες η πλειοψηφία των πολιτών, δεδομένης και της μεγάλης ηλιοφάνειας, η οποία ωθεί πολλούς Ιταλούς να «αποδράσουν» από τις πόλεις με προορισμό τη θάλασσα και την ύπαιθρο.