Το πραγματικά εντυπωσιακό ποσοστό 60% κατέγραψε την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 η τηλεθέαση της ΕΡΤ στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο σε ανάλογες τηλεοπτικές καλύψεις και δείχνει βέβαια το τεράστιο ενδιαφέρον των Ελλήνων να ζήσει –έστω τηλεοπτικά στη δύσκολη σημερινή συγκυρία– την ιστορική επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Nielsen, από τις 10 έως τις 11 το πρωί που διεξήχθη η παρέλαση, την εντυπωσιακή παραγωγή της ΕΡΤ παρακολούθησαν 2,1 εκατομμύρια Έλληνες (57,2%), αριθμός που έφτασε για κάποια λεπτά της ώρας ακόμη στα 3,2 εκατομμύρια τηλεθεατές, στοιχείο πρωτοφανές αν αναλογιστεί κανείς ότι την εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης αναμετέδιδαν και όλα σχεδόν τα ιδιωτικά κανάλια. Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι την παρέλαση παρακολούθησαν όλες ανεξαιρέτως οι ηλικίες, με το μεγαλύτερο ρεκόρ να σημειώνεται στις γυναίκες ηλικίας 18-34 στις οποίες η τηλεθέαση έφτασε στο 63,9%, με το ανδρικό κοινό «άνω των 18» να ακολουθεί με 62,1%, αλλά και τα παιδιά να μην μένουν πίσω, καθώς η τηλεθέαση των μικρότερων σε ηλικία έφτασε στο 47,4%.

Στα πρωτοφανή αυτά ποσοστά σημειώνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού που παρακολούθησαν την παρέλαση από την ERT World, το ertnews.gr, και το ERTFLIX που δέχθηκε περισσότερες από 300.000 επισκέψεις, ενώ και στο Youtube την παρέλαση παρακολούθησαν περισσότεροι από 230.000 χρήστες. Το μεγάλο ενδιαφέρον των Ελλήνων να ζήσουν από κοντά τον εορτασμό φαίνεται και από το ότι η ΕΡΤ κατέγραψε πρωτόγνωρα ποσοστά τηλεθέασης ήδη από νωρίς το πρωί όταν οι ενημερωτικές εκπομπές κάλυψαν όλες τις εκδηλώσεις για τον ιστορικό εορτασμό. Η εκπομπή «Από τις έξι» ήταν πρώτη σε τηλεθέαση με 18,9%, όπως και οι «Συνδέσεις» που ακολούθησαν με τηλεθέαση 40,2%.

Μεγάλη επιτυχία

Συνολικά η ΕΡΤ που αφιέρωσε όλο το πρόγραμμά της στην εθνική επέτειο, κατέγραψε μεσοσταθμικό ποσοστό τηλεθέασης 12,9%. Η μεγάλη, βέβαια, αυτή επιτυχία κάθε άλλο παρά τυχαία ήρθε, καθώς οι άνθρωποι της ΕΡΤ προετοιμάζονταν εδώ και 6 εβδομάδες για τις ταυτόχρονες παραγωγές που έπρεπε να οργανώσει η δημόσια τηλεόραση, προκειμένου να καλύψει –και μάλιστα παράλληλα– όλες τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στο διήμερο της 24ης και 25ης Μαρτίου. Και δεν ήταν λίγες. Αφίξεις και αναχωρήσεις των ξένων ηγετών στο αεροδρόμιο, ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη, δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, δοξολογία στη Μητρόπολη, έπαρση της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη, κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, επισκέψεις των υψηλών προσκεκλημένων στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Προεδρική Φρουρά και βέβαια η στρατιωτική παρέλαση. Για όλες αυτές τις εκδηλώσεις επιστρατεύτηκε βέβαια όλο το έμψυχο προσωπικό του Ραδιομεγάρου, οι ανταποκριτές της ΕΡΤ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από την Ευρώπη, έως τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Ορισμένοι αριθμοί είναι ενδεικτικοί. Τις εκδηλώσεις του διημέρου κάλυψαν 74 εικονολήπτες, 82 τεχνικοί, 10 σκηνοθέτες, 6 διευθυντές παραγωγής, 43 ρεπόρτερ και όλο το δημοσιογραφικό επιτελείο του Ραδιομεγάρου, των Περιφερειακών Σταθμών και της ΕΡΤ3, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 8 βαν, 9 οχήματα δορυφορικής μετάδοσης, και 5 drones με τους χειριστές τους. Αν κάτι ωστόσο κάνει τους ανθρώπους της ΕΡΤ πραγματικά υπερήφανους είναι τα εγκωμιαστικά σχόλια των διεθνών Μέσων για την εικόνα της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης που μεταδόθηκε κατά κυριολεξία σε όλο τον κόσμο, καθώς πρωτοφανής ήταν και ο αριθμός των ΜΜΕ σε όλο τον πλανήτη που ζήτησε και αναμετέδωσε το σήμα της ΕΡΤ.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.