Ο κ. Σολτς εξέφρασε την άποψη ότι η γερμανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση για το τρέχον έτος, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη να αποφευχθεί ένας εμπορικός «πόλεμος» της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ακόμη, επανέλαβε την πρόθεση του Βερολίνου για συνεχή στήριξη προς την Ουκρανία και ανέφερε ότι η σκέψη για αποστολή αρμάτων μάχης “Leopard” είναι υπό επεξεργασία. «Πάντοτε ενεργούμε μαζί με τους συμμάχους και τους φίλους μας, δε βαδίζουμε ποτέ μόνοι», εντόπισε.
Η γερμανική οικονομία «είναι σε θέση να επιβιώσει από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να “διολισθήσει” σε ύφεση. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Δε θα πάμε σε ύφεση», τόνισε, σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg.
Αναφερόμενος στην αντιπληθωριστική πολιτική της Ουάσινγκτον, ο Όλαφ Σολτς εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών θα αποδώσουν, ώστε η αμερικανική νομοθεσία να μην πλήττει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Μάλιστα, τάχθηκε «υπέρ» της παγκοσμιοποίησης.
«Δε θεωρούμε ορθή την πολιτική της αποπαγκοσμιοποίησης. Πρέπει να συνεργαζόμαστε με πολλούς εταίρους. Το σωστό τώρα είναι όλοι μαζί –και ο κλάδος των επιχειρήσεων– να είμαστε ανοιχτοί σε περισσότερους από έναν προμηθευτές», υπογράμμισε, ενώ, περιέγραψε ως «λανθασμένο τρόπο να βλέπουμε τον κόσμο», το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν ότι η άνοδος της Ασίας περιορίζεται μόνο στη συγκεκριμένη ήπειρο. «Χρειαζόμαστε μία αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία δε θα συνδέεται με μία χώρα ή περιοχή, διότι έτσι, όταν θα υπάρχει πρόβλημα σε μία περιοχή, θα μπορούμε να στραφούμε σε άλλες, με τις οποίες θα είμαστε ήδη συνδεδεμένοι», προσέθεσε.
«Κατά» σε κάθε λογική «τιμωρίας» της Μεγάλης Βρετανίας
Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο Καγκελάριος της Γερμανίας αποσαφήνισε ότι είναι αντίθετος σε κάθε λογική «τιμωρίας» της Μεγάλης Βρετανίας και ανέφερε ότι εξακολουθεί να θλίβεται από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ήταν δική τους απόφαση, την έλαβαν και τώρα, θα προχωρήσουμε ως εταίροι. Κάποιες συμφωνίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί, θα υπάρξουν και άλλες και βέβαια, υπάρχει το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας. Όμως, νομίζω ότι αν όλοι τηρήσουμε τις συμφωνίες, θα έχουμε μία καλή εταιρική σχέση», επεσήμανε.
«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι έτοιμος για ειρήνη»
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συνέχιση της στήριξης του Κιέβου, ο κ. Σολτς σχολίασε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είναι έτοιμος για ειρήνη και «τώρα εναπόκειται στη Ρωσία να κάνει αυτό το βήμα, διότι δε μπορεί να συνεχίσει με τις επιθέσεις, θα πρέπει να αποσύρει στρατεύματα». Η Ρωσία «πρέπει να προχωρήσει σε απόσυρση στρατευμάτων. Αυτό περιμένουμε, αλλά από όσα βλέπουμε έως τώρα, δεν είναι διατεθειμένη να το κάνει», σημείωσε.
Διαβάστε ακόμη: