Σήμερα (08/02), ο κ. Σολτς υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κυβέρνησης σχετικά με την παράδοση όπλων στην Ουκρανία και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «διαγωνισμού πλειοδοσίας» σε ό,τι αφορά τα αμυντικά μέσα που διαθέτουν οι σύμμαχοι στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ακόμη, τόνισε για μία ακόμη φορά ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει –σε καμία περίπτωση– να εμπλακεί σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειασθεί. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα πετύχει τους στόχους του. Ούτε στο πεδίο της μάχης, ούτε μέσω μίας υπαγορευμένης ειρήνης», υπογράμμισε ο κ. Σολτς, μιλώντας στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, στην επέτειο της έναρξης του πολέμου θα ενισχύσουμε εκ νέου τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας», συνέχισε ο Καγκελάριος και απαντώντας εμμέσως στην κριτική που τού ασκείται στο εσωτερικό και το εξωτερικό για δισταγμό και καθυστερήσεις στην αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, υπενθύμισε ότι η Γερμανία αποτελεί έναν από τους κύριους οικονομικούς υποστηρικτές του Κιέβου, «αλλά και πολύ μπροστά στην προμήθεια όπλων και πυρομαχικών».

Αυτό που βλάπτει τη συνοχή μας, τόνισε, «είναι ένας δημόσιος διαγωνισμός πλειοδοσίας σε ό,τι αφορά τα όπλα. Άρματα μάχης, υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη, ποιος θέλει τα περισσότερα;», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς και με το βλέμμα στα σχόλια των κυβερνητικών του εταίρων, «Πρασίνων» και «Φιλελευθέρων» (FDP), επέκρινε τις «εσωτερικές πολιτικές δηλώσεις και την κριτική εταίρων και συμμάχων στη δημόσια σφαίρα».

«Οι παραφωνίες και οι εικασίες σχετικά με αντικρουόμενα συμφέροντα είναι χρήσιμες μόνο στον Βλαντιμίρ Πούτιν και την προπαγάνδα του», συμπλήρωσε και επανέλαβε αφενός ότι οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία αποφασίζονται σε συντονισμό με τους συμμάχους και αφετέρου ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Ο Καγκελάριος διαβεβαίωσε και σήμερα από το βήμα της Bundestag την Ουκρανία για την αδιάσπαστη αλληλεγγύη της Γερμανίας και της Ευρώπης. «Η Ουκρανία είναι κομμάτι της Ευρώπης, το μέλλον εκείνης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή η υπόσχεση ισχύει», υπογράμμισε και αποσαφήνισε ότι «στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα συγκρίνουμε τις θέσεις μας και θα χαράξουμε τη μελλοντική μας πορεία». Τέλος, επεσήμανε ότι ιδιαιτέρως σημαντική θα είναι και η απευθείας ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διαβάστε ακόμη: