Οι επενδυτές ξεκίνησαν την εβδομάδα αναζητώντας απεγνωσμένα απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη πορεία της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής, αφού τα αντικρουόμενα μηνύματα από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αναστάτωσαν τις αγορές.
Οι κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν στο Τόκιο και την Ουάσινγκτον την Τετάρτη και στο Λονδίνο την Πέμπτη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να προβλέψουν το αν η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκιά της, αλλά και πότε και κατά πόσο θα τα μειώσουν η Federal Reserve και η Tράπεζα της Αγγλίας.
Το διακύβευμα είναι η πρόσφατη άνοδος του γεν και της λίρας, καθώς και η μείωση των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων των ομολόγων αμερικανικού δημοσίου. Πολλαπλές αγορές, παράλληλα, κατέγραψαν μεταβλητότητα την περασμένη εβδομάδα λόγω των αβέβαιων προοπτικών για την πολιτική κατάσταση αλλά και την οικονομική ανάπτυξη.
Ακολουθεί ένας οδηγός του Bloomberg για τις πιθανές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα:
Τράπεζα της Ιαπωνίας
Ο διοικητής Καζούο Ουέντα έχει αποφύγει τα σχόλια πριν από τη συνεδρίαση, τη στιγμή που τα τελευταία οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνεται αλλά οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν σε απογοητευτικά επίπεδα.
Η πιθανότητα περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής έστειλε το γεν σε υψηλά επίπεδα την περασμένη εβδομάδα. Το νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά περίπου 5% έναντι του δολαρίου από τις 11 Ιουλίου, υποβοηθούμενο εν μέρει από την παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών.
Υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα, τα στοιχήματα των επενδυτών δικαιωμάτων προαίρεσης για αύξηση των επιτοκίων εκτοξεύτηκαν από κάτω από το 40% σε σχεδόν 90% την περασμένη εβδομάδα προτού κατασταλάξουν στο ενδιάμεσο. Οι οικονομολόγοι ήταν εξίσου αβέβαιοι, με μόλις το 30% να προβλέπει αύξηση, ενώ πάνω από το 90% υποστηρίζει πως μια τέτοια αύξηση θα αποτελέσει επικίνδυνη απόφαση.
Η σύνδεση του γεν με μια σειρά από μοχλευμένες επενδύσεις μέσω των carry trades, όπου το ιαπωνικό νόμισμα χρησιμοποιείται για την αγορά περιουσιακών στοιχείων με υψηλότερη απόδοση, έχει δείξει ότι οι απότομες διακυμάνσεις μπορούν γρήγορα να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές. Η πρόσφατη άνοδος του νομίσματος κατέστρεψε δημοφιλείς στρατηγικές νομισμάτων από το αυστραλιανό δολάριο έως το μεξικανικό πέσο.
Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ
Οι επενδυτές θα μελετήσουν στενά την ανακοίνωση της πολιτικής της Fed και τα σχόλια του προέδρου Τζερόμ Πάουελ για οτιδήποτε που στηρίζει τις προσδοκίες για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Μια τέτοια κίνηση θα ευθυγραμμιζόταν με την άποψη των οικονομολόγων και των διαπραγματευτών swaps, οι οποίοι τιμολογούν πλήρως τουλάχιστον δύο μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας φέτος. Το επιτόκιο αναφοράς της Fed κυμαίνεται πλέον σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%,
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μιλούν εδώ και αρκετές εβδομάδες για την ισορροπημένη αγορά εργασίας και την ύφεση του πληθωρισμού, ένδειξη ότι αναμένουν μείωση των επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς -από τον πρώην πρόεδρο της Fed της Νέας Υόρκης Ουίλιαμ Ντάντλεϊ ως τον Μοχάμεντ Ελ Εριάν– έχουν μάλιστα διατυπώσει την άποψη για πιο επιθετική χαλάρωση από αυτή που αναμένεται σήμερα.
Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αναμένεται να καταγράψουν τρίμηνο σερί κερδών που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά στα μέσα του 2021. Η αυξανόμενη πεποίθηση γύρω από τις μειώσεις των επιτοκίων ενίσχυσε τον αντίστοιχο δείκτη του Bloomberg για το κρατικό χρέος των ΗΠΑ σε υψηλό δύο ετών αυτόν τον μήνα.
Οι αμερικανικές μετοχές, ωστόσο, παραμένουν σχετικά ασταθείς εν μέρει επειδή αρκετές εκθέσεις εταιρικών αποτελεσμάτων δημιούργησαν αμφιβολίες σχετικά με τη δυναμική των καταναλωτών.
Μια ματιά στην μεταβλητότητα δείχνει πόσο σημαντική αποδεικνύεται αυτή η εβδομάδα – η οποία περιλαμβάνει επίσης μια έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ και εταιρικά αποτελέσματα από τις Meta Platforms Inc., Microsoft Corp. και Apple Inc., μεταξύ άλλων – για τους επενδυτές.
Τράπεζα της Αγγλίας
Οι αγορές παραμένουν διχασμένες ως προς το αν η Τράπεζα της Αγγλίας θα προβεί την Πέμπτη στην πρώτη μείωση του επιτοκίου της.
Ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στον πληθωριστικό στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%, η ανεργία είναι αυξημένη, η αύξηση των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και η οικονομία έχει ανακάμψει από μια μικρή ύφεση.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% τον Απρίλιο και το σχέδιο της νέας κυβέρνησης των Εργατικών να τον αυξήσει παράλληλα με μισθολογικές αυξήσεις πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό του πληθωρισμού για έως και 5 εκατομμύρια εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα ασκούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές.
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η απόφαση θα έχει πιθανότατα αντίκτυπο στα ομόλογα και τη στερλίνα. Την Παρασκευή, τα swaps τιμολογούσαν περίπου 50% πιθανότητα μείωσης κατά ένα τέταρτο της μονάδας αυτή την εβδομάδα, ενώ δύο τέτοιες κινήσεις φέτος θεωρούνται σχεδόν βέβαιες.
Οι αναλυτές των Bank of America Corp., Deutsche Bank AG, ING Groep, Bloomberg Economics και Nomura Holdings Inc. βλέπουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ψηφίζουν υπέρ της μείωσης αυτό το μήνα.
Μια μείωση των επιτοκίων θα ενίσχυε τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία έχουν ήδη ενισχυθεί από τις προοπτικές νομισματικής χαλάρωσης και τις ελπίδες πολιτικής σταθερότητας μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη του Εργατικού Κόμματος. Η απόδοση των διετών ομολόγων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.
Για τη στερλίνα, μια μείωση των επιτοκίων δεν είναι τόσο επωφελής, διότι θα μείωνε την ελκυστικότητά της ως μέρος του carry trade. Η στερλίνα έχει καταγράψει την καλύτερη απόδοση στο γκρουπ των G10 φέτος, ενώ τόσο μεγάλες τράπεζες όσο και επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase & Co. και Amundi, προβλέπουν περαιτέρω άνοδο της ισοτιμίας στα 1,35 δολάρια, δηλαδή σχεδόν 5% αύξηση από τα τρέχοντα επίπεδα.
Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή του Bloomberg, Κάμερον Κράιζ, «η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά έχει αναπάντεχα υποδαυλίσει μια σειρά από διαφορετικά αφηγήματα που αφορούν τις μετοχές, το σταθερό εισόδημα και άλλες τοποθετήσεις στην αγορά. Η τρέχουσα κατάσταση είναι διαφορετική σε σχέση με ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν».