Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, ενώ ανακοίνωσε και νέο πακέτο στήριξης.

Ο κ. Οικονόμου, σημείωσε πως το νέο πρωτόκολλο λειτουργίας βασίζεται στους αυξημένους ελέγχους. «Παρά την έκρηξη των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, τα σχολεία, άνοιξαν τις προηγούμενες ημέρες» όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε Γερμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Λεττονία και Ιρλανδία, ενώ μαζί με την Ελλάδα, οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία σε Ιταλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Σλοβακία, Πολωνία, Μάλτα, Σουηδία, Κύπρο, Κροατία, Λιθουανία, Εσθονία, Τσεχία, και Ρουμανία.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι αναμένεται να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες σημειώνοντας πως αναμένεται επίσης να παρατηρηθούν και αρρυθμίες στην διαδικασία. Όπως σημείωσε δε λόγω των κρουσμάτων που κρατούν μακριά από τα καθήκοντά τους οι εκπαιδευτικοί, προχώρησαν 850 προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά έχουν εμφανιστεί.

Αναφερόμενος στα self test στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως έγινε τεστ σε 1,6 εκατ. Ανθρώπους, αριθμό που αποτελεί τον μεγαλύτερο που έχει γίνει μαζικά μέχρι σήμερα στη χώρα. «Έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, 15.547 κρούσματα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, λέγοντας πως αυτά δεν θα είχαν βρεθεί χωρίς τα self test και θα μπορούσαν να προκαλέσουν, ενδεχομένως 10πλάσια κρούσματα.

Σημείωσε δε πως γίνεται αναδιάταξη του δυναμικού των σχολείων όπου κρίνεται αναγκαίο και τόνισε πως θα γίνουν κι άλλες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Κρίνεται, άλλωστε, τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο, ότι η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας για λόγους εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς.

Ειδικότερα:

-Τα παιδιά στο σχολείο για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο, κρίνεται απαραίτητο να βρίσκονται μαζί με τους δασκάλους, τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

-Δεύτερον, για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, που διασφαλίζεται στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.

-Και τρίτον, διότι η δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια για τα παιδιά, καθώς απλώνεται στα σχολεία ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας, τόσο με την τήρηση των κανόνων και των προστατευτικών μέτρων όσο και κυρίως με τη διενέργεια συστηματικών τεστ.

Ως προς τη χρονική ισχύ των μέτρων, τα οποία λήγουν τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου, είπε ότι την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, η οποία θα προχωρήσει στις εισηγήσεις της, με τις όποιες αποφάσεις να ανακοινώνονται έγκαιρα.

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις που γονείς δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν τεστ, αποδίδοντάς σε «ζήτημα διανομής και διαχείρισης από τα κέντρα διάθεσης στα φαρμακεία» και όχι σε έλλειψη αποθεμάτων.

Για το ΕΣΥ 

Παρά τη ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης «O» οι νοσήσεις -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία – πιέζουν το Σύστημα Υγείας, έως τώρα κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας. Από τις εισαγωγές, όμως, που γίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία μας για κορωνοϊό, ένα ποσοστό εξακολουθεί να αφορά περιπτώσεις «Δέλτα», με βαρύτερη νόσηση, γεγονός που συντηρεί την πίεση στις Μ.Ε.Θ.

-Με αυτά τα δεδομένα, προχωρούμε σε νέες επιμέρους ρυθμίσεις ύσστερα από συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα διαθέτουν στο Ε.Σ.Υ. από το 10% έως το 15% των απλών κλινών τους για νοσηλείες Covid. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε επιπλέον 300-400 κλίνες Covid, πέρα από τις 300  που έχουν ήδη διατεθεί στην Αθήνα.

-Επιπλέον, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα λειτουργεί πλέον μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει.

-Στα απλά περιστατικά θα υπάρξει συνδρομή και από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

-Οι μικρότερες ιδιωτικές Κλινικές, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, θα ενισχύσουν -ύστερα από συνεννόηση που έγινε με το Υπουργείο Υγείας- το Ε.Σ.Υ. με το προσωπικό τους, για να καλύπτονται κενά που παρουσιάζονται εξαιτίας της νόσησης  νοσηλευτικού προσωπικού.

-Από την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου ξεκινάει και η επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών στις ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής στις Περιφέρειες Θράκης, Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

Σε κάθε τομέα που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας έτσι και στο Ε.Σ.Υ. -πολύ περισσότερο θα έλεγα για το Ε.Σ.Υ.- είμαστε εδώ, και συνεχίζουμε με μελετημένο σχέδιο, με συγκεκριμένες δράσεις, κάνοντας πάντοτε έγκαιρα τις απαιτούμενες προσαρμογές για να  απαντάμε στην δυναμική της πανδημίας όπως χρειάζεται.

Νέο πακέτο 400 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων

Η χώρα μας -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη- συνεχίζει να αντιμετωπίζει την παγκόσμια έκρηξη στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας η οποία προκαλεί αναταράξεις στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μπροστά στη νέα αυτή εξωγενή πρόκληση, η Κυβέρνηση, υλοποιώντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για προστασία του καταναλωτή, συνεχίζει -για πέμπτο μήνα- να στηρίζει την ελληνική κοινωνία απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.

Για το σκοπό αυτό, έχουμε διαθέσει, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ. Από αυτόν, μάλιστα, το μήνα επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης στους επαγγελματίες και σε όλες ανεξαρτήτως τις επιχειρήσεις, από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες μέχρι τις μεγαλύτερες, διαθέτοντας για τον Ιανουάριο, άλλα 395 εκατ. ευρώ. Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων, που περιλαμβάνει πλέον και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Αλλά και για να μην αυξηθεί και, κυρίως, για να μην περάσει το κόστος παραγωγής στις τιμές των προϊόντων, στον καταναλωτή και τα νοικοκυριά.

Το πρόγραμμα αυτό -όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός- θα πλαισιωθεί σύντομα και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας και θα προβλέπει επιδότηση για την αντικατάσταση των παλαιών πιο ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται.

Η νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση περιλαμβάνει:

-Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια: Η μέση μηνιαία ενίσχυση για τα νοικοκυριά αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh, ενώ για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα για τα νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο της κάλυψης έως και 90% της ανατίμησης σε σχέση με αυτή που είχαν τις αντίστοιχες περιόδους πέρυσι. Και για τα υπόλοιπα νοικοκυριά στην κάλυψη του 70% της αύξησης.

-Παράλληλα, θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση). Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη την μηνιαία κατανάλωση. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65 ευρώ ευρώ ανά MWh.

-Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο: Η επιδότηση των  οικιακών τιμολογίων θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης. Επιπλέον θα δοθεί και έκπτωση από τη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» ύψους 20 ευρώ  ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους.

-Παράλληλα, επεκτείνεται η επιδότηση του φυσικού αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανουάριο η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά MWh.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Παρά το δυσχερές διεθνές περιβάλλον, η Κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στην πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που έχει ως βασικούς πυλώνες την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αλλά και την τόνωση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Μετά από έγκριση του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, εντάσσονται στο Ταμείο ακόμη 55 έργα, προϋπολογισμού 3,35 δισ. Ευρώ.

Πρόκειται για 8 έργα που αφορούν στην πράσινη μετάβαση προϋπολογισμού 1,76 δισ. ευρώ. Τρία έργα για την Ψηφιακή μετάβαση προϋπολογισμού 185,19 εκατ. ευρώ. Εικοσιένα έργα για την απασχόληση, τις δεξιότητες και την Κοινωνική Συνοχή, ύψους 1 δισ. ευρώ. Και 23 έργα που αφορούν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας  397,82 εκατ. ευρώ. Συνολικά έως τώρα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 103 έργα με συνολικό Προϋπολογισμό πάνω από  6 δισ. Ευρώ.

Τα έργα αυτά δημιουργούν ένα σημαντικό αναπτυξιακό πλεόνασμα, το οποίο μεταφέρεται άμεσα, με ενδιάμεσες πολιτικές, στην κοινωνία και μετατρέπεται σε κοινωνικό κεκτημένο ευημερίας.

Σε ισχύ η πλατφόρμα για την απαλλαγή τελών κινητής τηλεφωνίας για νέους 15-29 ετών

Από σήμερα είναι διαθέσιμη μέσω του gov.gr  η πλατφόρμα στην οποία οι νέοι ηλικίας από 15-29 ετών θα μπορούν να δηλώνουν τον αριθμό του κινητού τους και να απαλλάσσονται πλήρως από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Πρόκειται για μια ακόμη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία υλοποιείται και αφορά τα νέα παιδιά που θα μπορούν με μικρότερο κόστος, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα κάθε μήνα να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο.