Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε  κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «Η Ελλάδα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει κάθε πρόκληση και απειλή», σχολιάζοντας τα όσα εκτυλίσσονται στο πεδίο των ελληνοτουρκικών και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «Όλες οι προκλήσεις της Άγκυρας απαντώνται αμέσως, όπως έκανε ο υπουργός Εξωτερικών χθες στη Νορβηγία και όπως κάνουν οι Έλληνες διπλωμάτες σε όλα τα φόρα», σημειώνοντας πως η διεθνής κοινότητα συμμερίζεται τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και «όλος ο κόσμος κατανοεί το αβάσιμο και ανυπόστατο των τουρκικών ισχυρισμών και την προκλητική της συμπεριφορά να αγνοεί το διεθνές δίκαιο».

Ερωτηθείς για το διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα ανέφερε πως «η εξωτερική μας πολιτική πάντα με τεκμηριωμένες θέσεις απαντά στην προκλητική συμπεριφορά της άλλης πλευράς επιλέγοντας τον χρόνο και την ένταση της απάντησης αυτής».

Ακόμη, ανάφερε ότι η προκλητικότητα εκ μέρους της γειτονικής χώρας «αντανακλά και τη νευρικότητά της εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία» αλλά και «γιατί η χώρα μας έχει ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα».

Όπως είπε, «η χώρα μας βρίσκεται σε μία σταθερή πορεία ενίσχυσης του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού αποτυπώματος» και συνεχίζει την προσπάθεια θωράκισης της χώρας. Παραπέμποντας στα όσα είπε προ ημερών από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως «η Άμυνα της χώρας είναι προτεραιότητα και αυτοσκοπός» και εξέφρασε την ελπίδα «όσοι δεν το συμμερίζονται να αναθεωρήσουν τις απόψεις αυτές σύντομα».

Διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας στην Άγκυρα 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα στον Τούρκο Επιτετραμμένο, για την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την «έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας», καθώς και την διαμαρτυρία της «για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες».