Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χαρακτήρισε πρωτόγνωρο το χθεσινό περιστατικό με τις τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ 100,3», διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι απαιτείται, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη η Άγκυρα ισχυρίστηκε ότι ελληνικά μαχητικά κλείδωσαν με τα ραντάρ τους τουρκικά μαχητικά, με την Αθήνα να απαντά και να ξεκαθαρίζει ότι τα τουρκικά F-16 παρεμβλήθηκαν σε συμφωνημένη με το ΝΑΤΟ πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών.

Οικονόμου: Δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση να δούμε ξανά Ειδομένη και Μόρια

Αναφερόμενος στην κατάσταση στον Έβρο, ο κ. Οικονόμου ανάφερε ότι τα γεγονότα μιλούν από μονά τους καθώς τη Δευτέρα έγιναν 1.750 απόπειρες  παράνομης εισόδου στη χωρά και την περασμένη Πέμπτη 1.500.

«Η κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να επιτρέψει να δούμε ξανά, ούτε Ειδομένη, ούτε Μόρια» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΥΠΕΞ: Έκτακτο διάβημα και όχι νότα για τις υπερπτήσεις

Σημειώνεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε χθες Τρίτη σε έκτακτο διάβημα προς την Τουρκία για τις υπερπτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάγια τακτική του ΥΠΕΞ είναι σε κάθε παρόμοια πρόκληση να απαντά με διπλωματική νότα.

Σε διπλή πρόκληση προχώρησε η Τουρκία το πρωί της Τρίτης, καθώς δύο ζεύγη F-16 πραγματοποίησαν δύο υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο και χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.

Συγκεκριμένα πέταξαν πάνω από τα Διβούνια και το Καμηλονήσι Κάσου.

Ειδικότερα, το πρώτο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάνω από τα Διβούνια, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια στις 10:57 το πρωί. Τρία λεπτά αργότερα το δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Καμηλονήσι, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια επίσης.

Οι δυο νησίδες έχουν κηρυχθεί από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τον Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae).

Συνολικά οι Τουρκικές παραβιάσεις

Τις τουρκικές παραβιάσεις στο F.I.R. Αθηνών την Τρίτη 23 Αυγούστου, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ, οι παραβάσεις έχουν ως εξής:

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 11 (1×2 F-4, 9×2 F-16, 1×3 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 4 (2 UAV, 1 ATR-72, 1 CN-235)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 27

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 15

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 20

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 78 (42 από τα UAV, 36 από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 8

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Δύο από τις παραπάνω παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Διαβάστε ακόμη:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αναλυτικά οι χρεώσεις ανά εταιρεία μετά την επιδότηση

Ο γιος του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ παραλίγο να καεί ζωντανός στο δωμάτιό του

Έλενα Κρεμλίδου: Ποζάρει με ανοιχτά πόδια και ανεβάζει τη θερμοκρασία