Άρχισε ο νέος κύκλος ενισχύσεων για τον τουρισμό, όμως, αυτή τη φορά, εξαιρεί επιχειρηματικά σχέδια σε Μύκονο και Σαντορίνη. Περιλαμβάνει από επιδοτήσεις έως και φορολογικά και άλλα κίνητρα, ενώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή όπου αναπτύσσεται το επιχειρηματικό σχέδιο, προσφέρει βοήθεια από 25% έως 75%.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του συγκεκριμένου καθεστώτος για το τρέχον έτος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 75 εκατ. ευρώ αφορούν φορολογικές απαλλαγές και χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η δεύτερη προκήρυξη του καθεστώτος «Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων» του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 δημοσιεύθηκε τη 19η Μαΐου και η περίοδος υποβολής αιτήσεων αρχίζει τη 12η Ιουνίου και ολοκληρώνεται τη 13η Οκτωβρίου. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση για την ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων και κατασκηνώσεων (camping) με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης (για τις μικρές επιχειρήσεις αλλά και τις μεσαίες σε Ροδόπη, Έβρο και Ξάνθη), της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης για τις λοιπές επιχειρήσεις.

Οι ενισχυόμενες δαπάνες θα αφορούν τις κτηριακές εγκαταστάσεις καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, την αγορά και εγκατάσταση νέου, σύγχρονου ξενοδοχειακού εξοπλισμού, τις τεχνικές και ειδικές εγκαταστάσεις, την εφαρμογή συστημάτων ελέγχου ποιότητας, την αγορά αδειών τεχνογνωσίας και τις αμοιβές συμβούλων, ενώ για πρώτη φορά εντάσσονται δαπάνες συμμετοχής μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εμπορικές εκθέσεις και δαπάνες για εκπαίδευση προσωπικού.

Το ανώτατο ποσό ενίσχυσης καθορίζεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις και στα 5 εκατομμύρια ευρώ για τις μεσαίες και μεγάλες. Στις διατάξεις του καθεστώτος, εντάσσονται επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 100.000€ και άνω, με ανώτατα ποσοστά βάσει του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων.

Αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων χορηγούνται για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε ορεινές περιοχές ή σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων από τα σύνορα, όπως και σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων, σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής κρατικής αρωγής, αλλά και σε κτήρια χαρακτηρισμένα ως «διατηρητέα». Από τις ενισχύσεις του καθεστώτος, εξαιρούνται οι επενδύσεις σε Μύκονο και Σαντορίνη (πλην της Δ.Ε. Θηρασιάς) καθώς αυτές οι περιοχές είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τουριστικά.

Διαβάστε ακόμη: