Η General Motors (GM) ξεπέρασε εύκολα τις προσδοκίες της Wall Street για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ προβλέπει άλλο ένα σταθερό έτος αποτελεσμάτων το 2023.

Η ισχυρή έκθεση υποδηλώνει ότι η GM μένει σε ρεκόρ ή σχεδόν ρεκόρ, ακόμη και όταν η αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ αρχίζει να ομαλοποιείται μετά από αρκετά χρόνια χαμηλών αποθεμάτων και ανθεκτικής καταναλωτικής ζήτησης.

Οι μετοχές της GM σημείωσαν άνοδο περίπου 5% στις προκαταρκτικές συναλλαγές την Τρίτη.

Η επίδοση της GM για το σύνολο του 2022, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών όπως συντάχθηκε από τη Refinitiv, αφορά σε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή: $2,12 έναντι εκτίμησης $1,69 και έσοδα: $43,11 δισ. έναντι εκτίμησης $40,65 δισ.

Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου ξεπέρασαν εύκολα τα αντίστοιχα ένα χρόνο πριν, όταν η αυτοκινητοβιομηχανία ανέφερε προσαρμοσμένο έσοδο ανά μετοχή της τάξεως των $1,35 και έσοδα που έφταναν τα $33,58δισ. για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021.

Τα έσοδα της GM για ολόκληρο το έτος 2022 ανήλθαν σε $156,7 δισ., με καθαρό εισόδημα να αποδίδεται στους μετόχους $9,9 δισ. και προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων στα $14,5 δισ..

Αυτά τα αποτελέσματα σηματοδοτούσαν το υψηλό επίπεδο της προηγουμένως αναθεωρημένης καθοδήγησης της εταιρείας.

Σημάδια συμπίεσης περιθωρίου

Ωστόσο, η αυτοκινητοβιομηχανία δείχνει σημάδια συμπίεσης περιθωρίου.

Τα καθαρά έσοδα της GM υποχώρησαν πέρυσι, κάτω από λιγότερο από 1% από το πλήρες έτος 2021 στα $9,9 δισεκατομμύρια, με περιθώριο κέρδους που ήταν μειωμένο κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,3%.

Το προσαρμοσμένο περιθώριο κέρδους της ήταν 9,2%, μειωμένο κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η GM ανακοίνωσε ότι επιβαρύνθηκε με ειδικές χρεώσεις το τέταρτο τρίμηνο ύψους $511 εκατομμυρίων που σχετίζονται με πρόγραμμα εξαγοράς για τους αντιπροσώπους της Buick και $657 εκατομμυρίων που σχετίζονται με το κλείσιμο της περιορισμένης λειτουργίας της στη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: