Μερικοί πρόθυμοι από τους βαθύπλουτους του κόσμου θα μπορούσαν να λύσουν την παγκόσμια πείνα με μόλις ένα μικρό κομμάτι της περιουσίας τους, αναφέρει ο διευθυντής του προγράμματος Σίτισης των Ηνωμένων Εθνών.
Οι δισεκατομμυριούχοι πρέπει να «αναλάβουν δράση για μια και μόνη φορά» σημείωσε ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ σε συνέντευξή στου στο Connect the World του CNΝ, αναφερόμενος συγκεκριμένα στους δύο πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, τον Τζεφ Μπέζος και τον Έλον Μασκ.
«Έξι δισεκατομμύρια δολάρια για τη βοήθεια 42 εκατομμυρίων ανθρώπων που κυριολεκτικά θα πεθάνουν, αν δεν τους βοηθήσουμε. Δεν είναι περίπλοκο» τόνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Τέσλα έχει περιουσία αξίας 289 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σημαίνει πως ο Μπίσλεϊ ζητά για μια δωρεά της τάξης του 2% της περιουσίας του.
Το καθαρό κέρδος των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων σχεδόν διπλασιάστηκε από την έναρξη της πανδημίας κορονοϊού, φτάνοντας στα 5,04 τρισεκ. δολάριο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις οργανώσεις Institute for Policy Studies και Americans for Tax Fairness.
«Ο συνδυασμός διαφόρων κρίσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η πανδημία κορωνοϊού, σημαίνει πως ο λιμός χτυπά την πόρτα σε πολλά έθνη» προειδοποίησε ο Μπίσλεϊ.
Ο μισός πληθυσμός του Αφγανιστάν -περί τα 22,8 εκατομμύρια ανθρώπους- βρίσκεται ενώπιον μιας δριμείας επισιτιστικής κρίσης, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης που δημοσιεύτηκε χθες.
Η ανεξέλεγκτη ανεργία και η κρίση ρευστότητας έχουν φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης και περί τα 3,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε χρόνων βρίσκονται σε κίνδυνο, καταλήγει η έκθεση.
«Για παράδειγμα, πάρτε τις ΗΠΑ και την περιοχή της Κεντρικής Αμερικής, τον λεγόμενο “Ξηρό Διάδρομο”, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα. Προσφέρουμε τροφή σε πολλούς ανθρώπους εκεί κάτω και το κλίμα συνέχεια αλλάζει με κυκλώνες και σαρωτικές πλημμύρες. Είναι ολέθριο»
Το τμήμα αυτό των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά πως αυτή τη στιγμή μόνο στην Αιθιοπία, περίπου 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε άμεση ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας στην περιοχή Τιγκράι.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αγωνίζονται να βρουν δρόμους αρωγής στις περιοχές αυτές με έντονη κρίση και δύσκολη πρόσβαση, όχι πάντα με επιτυχία.
«Δεν ξέρω από πού βρίσκουν τροφή. Έχουμε στερέψει από μετρητά υπό την έννοια πληρωμών των εργαζομένων μας, από χρήματα και παράλληλα δεν μπορούμε να βάλουμε τα φορτηγά μας στις περιοχές αυτές» παραδέχεται ο ίδιος.