Η Goldman Sachs και η Citigroup πρόκειται να λάβουν τις υψηλές προμήθειες (3-4% ) από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, ωστόσο δεν καλύπτουν με αναλύσεις την εταιρεία, αλλά περιορίζονται μόνο στις παρουσιάσεις προς τους πελάτες τους.
Με το χαμηλότερο κόστος δηλαδή, κάποιων οργανωμένων παρουσιάσεων, θα εμφανίσουν τελικά τις μεγαλύτερες αποδόσεις, καθώς δεν θα απασχολήσουν τους αναλυτές.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές χρηματιστηριακές που καλύπτουν μετοχικά την ΔΕΗ, το τελευταίο διάστημα δέχονται συνεχή αιτήματα για πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία και την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Όλοι όσοι ανέλαβαν λοιπόν τον σχεδιασμό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ δεν εξασφάλισαν τα “Σινικά τείχη” και το “μυστικό” διέρρευσε προς ομάδα θεσμικών επενδυτών με τα γνωστά αποτελέσματα στην τιμή της μετοχής.
Ακριβώς, όπως είχε συμβεί και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τράπεζας.
Αντίθετα, φαίνεται ότι τα “Σινικά τείχη” των ξένων οίκων παραμένουν ισχυρά και αφού δεν υπάρχει προώθηση της ανάλυσης, εκ των πραγμάτων, αρκετοί ξένοι επενδυτές αναγκαστικά έχουν στραφεί προς τις 4-5 εγχώριες χρηματιστηριακές που ασχολούνται συστηματικά με τον κλάδο της ενέργειας, αλλά και την εταιρεία της ΔΕΗ.
Μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, όμως, είναι σαφές ότι, θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί το ξένο ενδιαφέρον όταν δεν υπάρχει και διεθνής κάλυψη των μετοχών.
Βεβαίως είναι γνωστό ότι, σε επενδυτικούς οίκους όπως η Goldman Sachs ή Citigroup λειτουργούν τα περιβόητα “Σινικά τείχη” μεταξύ των τμημάτων επενδυτικής τραπεζικής και ανάλυσης.
Ωστόσο, στο παρελθόν οι ίδιοι αυτοί οίκοι ή άλλοι σημειώνουν στις εκθέσεις τους ότι, αναζητούν συνεργασία με τις εταιρείες που καλύπτουν μετοχικά.
Την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ ταυτόχρονα μαζί με την αναδοχή της αύξησης κεφαλαίου δεν την ζήτησαν, ούτε οι “σχεδιαστές” της αύξησης εντος της κυβέρνησης, ούτε η διοίκηση της ΔΕΗ.
Δεν θα ήταν διόλου δύσκολο άλλωστε να ξεκινήσει η κάλυψη της ΔΕΗ σε μια αγορά στην οποία έχει κυριαρχήσει η Goldman Sachs και ο εκπρόσωπος της στην Ελλάδα κ. Χάρης Ηλιάδης.
H Goldman Sachs, πάντως, ακολουθεί μια διαφορετική τακτική στην Ελλάδα, καθώς συμμετείχε σε δυο αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά το τμήμα ανάλυσης της έδινε τον περασμένο Απρίλιο μειωμένες τιμές – στόχους για τις ελληνικές τράπεζες κατά 20% (Alpha 0,95 ευρώ Εurobank 0,53 ευρώ, Εθνική 1,53 ευρώ και Πειραιώς 0,95 ευρώ).
Από την άλλη πλευρά, η αύξηση κεφαλαίου η οποία προετοιμαζόταν με απόλυτη μυστικότητα εδώ και μήνες, έτσι η εκκίνηση της κάλυψης της μετοχής της ΔΕΗ πιθανότατα να υποψίαζε αρκετούς για τα μελλούμενα.
Τελικώς, μετά την διαρροή η διοίκηση της ΔΕΗ αναγκάστηκε να προχωρήσει εσπευσμένα σε ανακοίνωση, προκειμένου να ανακόψει και την πτώση της μετοχής.
Οι ξένοι επενδυτές λοιπόν οι οποίοι δεν έχουν την εξειδικευμένη γνώση για τον ελληνικό κλάδο ενέργειας και για την ΔΕΗ, στρέφονται προς τις ελληνικές χρηματιστηριακές προκειμένου να λάβουν πληροφορίες ανάλυσης για το επενδυτικό πλάνο, τις χρηματοροές και να τρέξουν στην συνέχεια τα επενδυτικά τους μοντέλα.
Μάλιστα, το ενδιαφέρον, των ξένων επενδυτών για την επενδυτική ιστορία της ΔΕΗ είναι ισχυρό, καθώς οι ελληνικές χρηματιστηριακές δέχονται καταιγισμό αιτημάτων για αναλύσεις οι οποίες φυσικά πραγματοποιούνται με το αζημίωτο.
Το ίδιο ισχυρή διαμορφώνεται και η ζήτηση για μετοχές της ΔΕΗ και σε ελληνική χρηματιστηριακή η οποία διαθέτει πελατολόγιο στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση, είναι μεγάλη και αφορά τόσο υψηλότερα επίπεδα τιμών, όσο και χαμηλότερα.