Με τη μοιρασιά των επιμέρους εξουσιών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε ένα μεγάλο μωσαϊκό όπου βασικοί κυβερνητικοί παράγοντες θα ασχοληθούν με ειδικές αποστολές και τομείς του κυβερνητικού έργου.

Ο Βορίδης αντί του Πρωθυπουργού στη Βουλή

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μάκης Βορίδης θα είναι η φωνή και το πνεύμα του Πρωθυπουργού στην Βουλή.

Αν κάποιος δει προσεκτικά το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε με τις αρμοδιότητες των προσώπων στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συνειδητοποιήσει ότι ένα μεγάλο βάρος πέφτει στον κ. Βορίδη που αναλαμβάνει την εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού στην Βουλή απέναντι στις ακραίες φωνές 3 εθνικών κομμάτων και απέναντι στην Ζωή Κωνσταντοπούλου που γενικότερα έχει άγριες διαθέσεις σε αυτή τη Βουλή.

Όπως μαθαίνουμε, μάλιστα, ο κ. Βορίδης θα αλλάξει και τον κανονισμό της Βουλής για να μπορεί να εκπροσωπεί τον κ. Μητσοτάκη και στην «ώρα του Πρωθυπουργού» και να απαντάει αντί αυτού.

Ένας πολύ ειδικός ρόλος που δίνεται σε ένα πολιτικό πρόσωπο που μπορεί να αντιπαρατεθεί και να περιφρουρήσει τα δεξιά της ΝΔ.

Μάκης Βορίδης: O μεγάλος χαμένος των εκλογών στην Ανατολική Αττική

Παπασταύρου πασών των Ρωσιών

Ιδιαίτερα ανεβασμένο ρόλο έχει ο Σταύρος Παπασταύρου.

Ο υπουργός Επικρατείας παίρνει όλες τις αρμοδιότητες που κατείχε ο κ. Γεραπετρίτης συν την εποπτεία της ΕΥΠ, πρωτοβουλίες για τις μεγάλες επενδύσεις της χώρας, όλο το νομοθετικό έργο, την ανάδειξη θεσμικών αλλαγών και τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Στα συν του Παπασταύρου η πολύ καλή σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και με τους καραμανλικούς, όσους δηλαδή έχουν μείνει διότι πλέον δεν έχουν πολύ μεγάλο λόγο στην κυβέρνηση.

Είναι τέτοια η εμπιστοσύνη που του δείχνει ο Πρωθυπουργός που ήδη κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου μιλάει για «Παπασταύρου πασών των Ρωσιών».

Την ίδια ώρα ο ρόλος του Γιάννη Μπρατάκου θα είναι, επίσης, σημαντικός.

Θα έχει στην αρμοδιότητά του όλα τα κρατικά ΜΜΕ (ΑΠΕ, ΕΡΤ κ.α), θα είναι ο σύνδεσμος του Μαξίμου με το κόμμα, με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

Μαξίμου: Η έλευση Παπασταύρου, η παραμονή Μπρατάκου και οι πεσμένες μετοχές Σκέρτσου

Η παρέα του Άκη Σκέρτσου στην κυβέρνηση

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ο συντονιστικός ρόλος του Άκη Σκέρτσου.

Πλέον, όλοι κάνουν λόγο για συνιστώσα Σκέρτσου στην κυβέρνηση.

Εξηγούμαστε: Ο Άκης ελέγχει όλο το υπουργείο Υγείας.

Είναι πρώην στενός συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοίδης ενώ τα πάει πολύ καλά με τη ομάδα του Απόστολου Δοξιάδη που έχει επιβάλει την Ειρήνη Αγαπηδάκη στο υπουργείο Υγείας.

Σημαντικό είναι ότι Χρυσοχοίδης-Δοξιάδης είναι εξίσου πολύ καλοί φίλοι.

Σε ποια υπουργεία πατάει «πόδι» ο Άκης

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, τέλος, είναι «κολλητός» φίλος του Άκη Σκέρτσου.

Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι ο πρώτος οφείλει την αναβάθμισή του στον δεύτερο.

Περιττό να πούμε ότι ο Άκης τους φίλους του τούς «προσέχει».

Γι’ αυτό και αναβάθμισε και τον Θανάση Κοντογιώργη, κάνοντάς τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ από γενικό γραμματέα.

Η παρέα του Άκη ολοκληρώνεται και με την τοποθέτηση της Αλεξάνδρας Σδούκου στο υπουργείο Ενέργειας.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν ο Άκης Σκέρτσος «σώσει» και τον άλλο κολλητό του γενικό γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων Δημήτρη Σκάλκο ο οποίος πιέζεται ασφυκτικά από τους Χατζηδάκη-Παπαθανάση που πλέον κάνουν κουμάντο στην γραμματεία των Δημοσίων Επενδύσεων.

Από εκεί που ήταν να γίνει υφυπουργός, μπορεί να βρεθεί και στο σπίτι του.

Ο Παπαθανάσης έχει πάρει το πράσινο φως από το Μαξίμου να κάνει ότι αλλαγές θέλει.

Πάντως, αν το καλοσκεφτεί κάποιος ο Άκης πατάει πόδι στα υπουργεία Υγείας, Ενέργειας, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και φυσικά έχει πολύ σημαντικό ρόλο στο Μαξίμου και φυσικά πολύ καλή σχέση με τη σύζυγο του Πρωθυπουργού, Μαρέβας Μητσοτάκη.

Επιχείρηση αναδιάρθρωσης του Μαξίμου με Σκέρτσο και Μπρατάκο σε κεντρικό ρόλο, τους οποίους εμπιστεύεται και στηρίζει ο πρωθυπουργός σε αυτή την εύθραυστη και επικίνδυνη συγκυρία!

Ο ευρύτερος ρόλος Δοξιάδη

Σε αυτή τη κυβέρνηση, βλέπουμε ότι ο ρόλος Δοξιάδη είναι σημαντικός σε όλο το κυβερνητικό οικοδόμημα.

Αρκεί να πούμε ότι είναι ο συνδετικός κρίκος και για την έλευση του Γιώργου Φλωρίδη στη κυβέρνηση, αφού μεσολάβησε για να υπάρξει ραντεβού εδώ και πολύ καιρό ανάμεσα στο νέον υπουργό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μην ξεχνάμε, επίσης, το ευρύτερο ρόλο που παίζει ο Δοξιάδης με ΜΜΕ που έχει λόγο όπως το protagon αλλά και την «Καθημερινή».

Διαβάστε περισσότερα