Ο χρόνος και το χρήμα που απαιτούνται για να «στηθεί» μια επιχείρηση αποτελούν το ένα, διόλου ευκαταφρόνητο, σκέλος των ερευνών που διεξάγουν οι ειδικοί προκειμένου να αποφανθούν πού, ανά την υφήλιο, ευνοείται το επιχειρείν και πού αποθαρρύνεται.
Τα άλλα κριτήρια έχουν να κάνουν με τις υποδομές του κάθε τόπου και βεβαίως με το φορολογικό καθεστώς που ισχύει, την ασφάλεια δικαίου, τον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη, τα μεγέθη της εσωτερικής αγοράς, ακόμα με και το γεωγραφικό ανάγλυφο ή η γεωγραφική θέση της κάθε χώρας.
Η βρετανική εταιρεία μελετών money.co.uk έβαλε στο μικροσκόπιο το πρώτο σκέλος των αναγκαίων προϋποθέσεων για να «στήσει» κανείς μια νεοφυή επιχείρηση στην Ευρώπη (τον χρόνο και το χρήμα δηλαδή που απαιτείται) και κατέληξε σε εντυπωσιακά συμπεράσματα. Διαπίστωσε, για παράδειγμα ότι στη Γαλλία κάποιος μπορεί να υλοποιήσει το επιχειρηματικό του όραμα δαπανώντας το ένα τρίτο του χρόνου και των χρημάτων που απαιτούνται στη σαφώς ανταγωνιστικότερη (αν συμπεριλάβει κανείς όλα τα κριτήρια) Γερμανία.
Πρώτη η Βρετανία
Η πρωτιά αυτή καθαυτή της Βρετανίας ως προς το πρώτο σκέλος του επιχειρείν δεν πρέπει να εκπλήσσει. Εκπληκτικά μικρός είναι ο χρόνος (μόλις μία ώρα και 21 λεπτά) που απαιτείται να εργαστεί κανείς για να κερδίσει τις 11,70 στερλίνες (ή τα 14 ευρώ) που απαιτούνται για να πληρώσει τα έξοδα για τη δημιουργία της δικής του μικρής επιχείρησης!
Πίσω από τους Βρετανούς, που τόσο γρήγορα κι ανέξοδα μπορούν να κάνουν το πρώτο επιχειρηματικό τους βήμα, κατατάσσονται οι Δανοί, που απαιτείται να εργαστούν μόνο 6 ώρες και έξι λεπτά. Η Κοπεγχάγη, μάλιστα, σε άλλη κατάταξη που αφορά τη φιλικότητα των πόλεων ως προς το επιχειρείν, αναδεικνύεται πρώτη παγκοσμίως, ακολουθούμενη από την επίσης δανέζικη πόλη Άαρχους.
Τρίτη στην κατάταξη της money.co.uk βρίσκεται η Ιρλανδία (1 ημέρα, 1 ώρα και 47 λεπτά), κάτι που επίσης δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου τις τελευταίες δυο-τρεις δεκαετίες το νησί αυτό που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Ευρώπης έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε ιδανικό «προγεφύρωμα» των αμερικανικών υπερεθνικών επιχειρηματικών κολοσσών για τις δραστηριότητές τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Εντυπωσιακό είναι το πλασάρισμα στην τέταρτη θέση της κατάταξης μιας βαλκανικής χώρας, της Ρουμανίας, όπου για να στήσει κανείς την επιχείρησή του απαιτείται εργασία μόλις μιας ημέρας, 7 ωρών και 3 λεπτών.
Τελευταία η Ιταλία
Η Γαλλία βρίσκεται στη διόλου ευκαταφρόνητη όγδοη θέση των χωρών της Ευρώπης που συμπεριέλαβε στην έρευνά της η money.co.uk. Τριπλάσιος χρόνος και χρήμα από τη Γαλλία (πλέον της μιας εβδομάδας και 650 ευρώ) απαιτούνται για να στήσει κάποιος την επιχείρησή του στη Γερμανία. Ακόμα δυσκολότερο είναι το ξεκίνημα για έναν επιχειρηματία στην Ολλανδία ή στο Βέλγιο, όπου απαιτείται να δουλέψει τρεις και τέσσερις εβδομάδες αντιστοίχως για να καλύψει τα έξοδα δημιουργίας της επιχείρησής του.
Στην τελευταία θέση της κατάταξης βρίσκεται η Ιταλία, όπου οι νέοι επιχειρηματίες θα πρέπει να διαθέσουν 3.942 ευρώ για να στήσουν την εταιρεία τους, κάτι που ισοδυναμεί σε εργασία 11 εβδομάδων και 4 ημερών!
Σημειωτέον ότι οι δαπάνες που λαμβάνουν υπόψη οι ερευνητές της money.co.uk είναι οι ελάχιστες που απαιτούνται για να ξεκινήσει να λειτουργεί μια μικρή επιχείρηση. Ο χρόνος εργασίας για την εξεύρεση του κεφαλαίου έναρξης της λειτουργίας της επιχείρησης εκτιμάται με βάση το μέσο εισόδημα σε κάθε χώρα, όπως αυτό υπολογίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Eurostat.