Πλήθος υποστηρικτών του Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκαν στο Στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας προκειμένου να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση υποστήριξης της εισβολής στην Ουκρανία. Η  ημερομηνία αυτής της εκδήλωσης, που ονομάζεται “Συναυλία για έναν κόσμο χωρίς ναζισμό”, δεν έχει επιλεγεί τυχαία, καθ’ ότι στις 18 Μαρτίου 2014 το Κρεμλίνο επισημοποίησε την προσάρτηση της Δημοκρατίας της Κριμαίας της Σεβαστούπολης.

Ωστόσο, η κριτική στα social media είναι έντονη αφού όπως μεταδίδουν αρκετοί λογαριασμοί ο κόσμος που συγκεντρώνεται έχει λάβει πληρωμή για να δώσει το “παρών”. “Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου – που συγκεντρώνεται στο στάδιο Λουζνίκι – πληρώνεται. Αυτή η αγγελία προσφέρει 300 RUB. Εχω δει αναφορές πληρωμών έως και 1.400 RUB. Προφανώς τα περισσότερα ανώτερα στελέχη του Κρεμλίνου δεν θα παρευρεθούν για το κατόρθωμα της τρομοκρατικής επίθεσης”, ανέφερε χρήστης στο Twitter.

Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το εσωτερικό του γηπέδου γεμάτο κόσμο και ρωσικές σημαίες, ενώ οι οθόνες δείχνουν εικόνες εναντίον της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Μαξ Σέντον, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Financial Times στη Μόσχα, υπάρχουν αναφορές ότι η οργάνωση ετοίμασε πολλά λεωφορεία με κρατικούς υπαλλήλους για να βεβαιωθεί ότι το γήπεδο θα ήταν γεμάτο.

“Θα πετύχουμε τους στόχους μας… “

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η ρωσική επέμβαση έγινε μετά τη διάπραξη “γενοκτονίας” στην ανατολική Ουκρανία και τόνισε: “Θα πετύχουμε όλους τους στόχους μας. “Βλέπουμε πόσο ηρωικά πολεμούν τα παιδιά μας στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, πώς πολεμούν για την “αποκατάσταση” της Κριμαίας, ένας δίπλα στον άλλο, αποτελώντας ασπίδα σαν αδέλφια. Πάει καιρός που είχαμε να νιώσουμε τόση ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας”, είπε στο πλήθος που τον ζητωκραύγαζε φωνάζοντας “Ρωσία – Ρωσία” και ανεμίζοντας σημαίες.

“Οι κάτοικοι της Κριμαίας είναι αυτοί που έχουν κάνει τη σωστή επιλογή, έχουν βάλει εμπόδιο στον εθνικισμό και τον ναζισμό, που συνεχίζει να υπάρχει στο Ντονμπάς με τιμωρητικές επιχειρήσεις κατά αυτού του πληθυσμού. Εχουν πέσει θύματα αεροπορικών επιδρομών και αυτό είναι αυτό που λέμε γενοκτονία. Η αποφυγή της είναι ο στόχος της στρατιωτικής μας επιχείρησης “στην Ουκρανία…  Αναστήσαμε αυτά τα εδάφη” της Κριμαίας και “ξέρουμε ακριβώς τι να κάνουμε τώρα, πώς, με έξοδα ποιου και θα εφαρμόσουμε όλα τα σχέδιά μας”, είπε ο Πούτιν.

Παντού υπήρχε το σύμβολο “Ζ”, σύμβολο της εισβολής στην Ουκρανία, το οποίο αναλυτές αποκαλούν την “σβάστικα του Πούτιν”. Ακόμη και οι παρουσιαστές φορούσαν κονκάρδες με το γράμμα “Ζ”, ενώ άλλοι το σχημάτιζαν με τα χέρια τους.

Διακοπή μυστήριο…

Εν τω μεταξύ, η διακοπή της τηλεοπτικής σύνδεσης, την ώρα που ο Πούτιν μιλούσε, προκάλεσε έκπληξη και απορίες. Συγκεκριμένα, την ώρα που μιλούσε, υποστηρίζοντας πως η εισβολή στην Ουκρανία έγινε λόγω της “γενοκτονίας που διαπράττεται στο Ντονμπάς”, η live μετάδοση διεκόπη με την κρατική τηλεόραση να προβάλει εικόνες με πατριωτικά εμβατήρια και τραγούδια που είχαν “παίξει” νωρίτερα στην εκδήλωση.

… “λόγω σέρβερ”

Λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξήγησε πως η μετάδοση της ομιλίας του Πούτιν στη συναυλία διακόπηκε ξαφνικά επειδή υπήρξε τεχνική βλάβη στον σέρβερ.

“Βαλτοί δημόσιοι υπάλληλοι… “

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μαρτυρία του δημοσιογράφου του BBC News, Ουίλ Βέρνον, πολλοί από τους παρευρισκόμενους δήλωσαν ότι εργάζονταν στον δημόσιο τομέα και είχαν πιεστεί από τους εργοδότες τους να φύγουν από τη δουλειά προκειμένου να παρευρεθούν στη συγκέντρωση.

“Μίλησα με δεκάδες από αυτούς που έκαναν ουρά για να μπουν στον χώρο της συγκέντρωσης υπέρ των ενεργειών Κρεμλίνου. Ενας άνδρας που εργάζεται στο μετρό της Μόσχας μου είπε ότι αυτός και άλλοι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να παρευρεθούν στη συγκέντρωση”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του BBC και παρέθεσε τα λόγια του Ρώσου εργαζομένου: “Θα είμαι εδώ για λίγο και μετά θα φύγω… Νομίζω ότι οι περισσότεροι εδώ δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο. Εγώ σίγουρα όχι”.

Σύμφωνα πάντοτε με τον Βέρνον, πολλοί άνθρωποι δεν ήθελαν να κινηματογραφηθούν ή να απαντήσουν σε ερωτήσεις, ενώ κάλυπταν τα πρόσωπά τους ντροπιασμένοι όταν μάθαιναν ότι μιλάνε σε δημοσιογράφους.

“Φοιτητές μάς είπαν ότι τους είχε δοθεί η επιλογή μιας ημέρας απουσίας από τα μαθήματα εάν παρακολουθούσαν “μια συναυλία”. Μερικοί από τους μαθητές με τους οποίους μιλήσαμε δεν γνώριζαν καν ότι η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη, εν μέρει, στην υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία”, έγραψε ο Βέρνον σε άλλη του ανάρτηση.