ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι τράπεζες (και ο Στουρνάρας) «δεν γουστάρουν» να έχουν στα πόδια τους το ΤΧΣ

Πήγαν στο επενδυτικό συνέδριο του Λονδίνου με αιχμή τις τράπεζες, αλλά… χωρίς το ΤΧΣ!

Είχα την απορία εξ αρχής, αλλά επειδή δεν δημοσιοποιήθηκε έγκαιρα η λίστα των εταιρειών και των συμμετεχόντων στο Roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο θεώρησα ότι δεν μπορεί να συμβαίνει.

Επικοινώνησα με μετέχοντες στις παρουσιάσεις και τα ραντεβού με ξένα funds, προκειμένου να διασταυρώσω την πληροφορία ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει τις συμμετοχές στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά και στην Attica Bank, δεν παρευρίσκεται στις εκεί εργασίες.

Αλλά και οι ίδιοι ρωτούσαν εμένα, ενώ την απορία τους για την απουσία διατύπωναν προς τους εκεί παρευρισκόμενους και αρκετοί εκπρόσωποι ξένων επενδυτών.

Απευθύνθηκα και σε πηγές μου στο ΤΧΣ, οι οποίες επίσης δεν γνώριζαν αν έχει κληθεί επισήμως το ΤΧΣ και αν ναι, ποιος έχει οριστεί να μετάσχει.

“Εκτός και αν έχει κληθεί ο πρόεδρος και δεν το ξέρουμε” ήταν η απάντηση.

Το πρόβλημα βέβαια δεν αφορά το Ταμείο, αλλά τους διοργανωτές και το οικονομικό επιτελείο. Γιατί, διάβολε, δεν μπορεί να ψάχνουμε επενδυτές στην αλλοδαπή για τις τράπεζες και ειδικά να γίνεται τέτοια προετοιμασία (και σπέκουλα, ακόμα και σε υψηλό επίπεδο) για τη διάθεση των ποσοστών που κατέχει το ΤΧΣ σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank – και Attica Bank, λέω εγώ – και να μην καλείται το Ταμείο, έστω και τυπικά.

Εκτός και αν Σταϊκούρας και Πατέλης θεωρούν ή έχουν αποφασίσει να έχουν αυτή τη μπαγκέτα των κινήσεων και το ΤΧΣ απλώς να διεκπεραιώνει απλώς ειλημμένες αποφάσεις

Οι τράπεζες (και ο Στουρνάρας) «δεν γουστάρουν» να έχουν στα πόδια τους το ΤΧΣ

Αν είχαμε μία στοιχειώδη οργάνωση ως πολιτεία και διοίκηση, όπου ο καθένας αρμόδιος και ο κάθε οργανισμός θα έκανε τη δική του δουλειά, τότε αν έπρεπε κάποιος να διοργανώσει παρουσίαση των τραπεζών σε κάποιο φόρουμ σε ξένη πρωτεύουσα αυτός θα ήταν ασυζητητί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξ αντικειμένου και αποκλειστικής αρμοδιότητας, με βάση τον νέο νόμο που υπαγορεύει τη λειτουργία του και τη δράση του.

Ακόμα και αν υπάρξει η δικαιολογία ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η στρατηγική του Ταμείου, την οποία έχει αναλάβει ως γνωστόν η Rothschild και πάλι δεν μπορεί, παρουσία τόσων ξένων επενδυτών, να απουσιάζει ο φορέας που έχει την ευθύνη αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τράπεζες

Ίσως η απάντηση βρίσκεται στην ωμή εξήγηση που έδωσε παριστάμενος στις εργασίες του συνεδρίου, αναφέροντας επί λέξη ” οι τράπεζες (και ο Στουρνάρας) δεν γουστάρουν στα πόδια τους το ΤΧΣ και το πιθανότερο για μένα είναι ότι εκεί βρίσκεται η αιτία της πραγματικά απαράδεκτης απουσίας του”.

Δεν μπορώ να γνωρίζω το παρασκήνιο, αλλά όλα στη ζωή έχουν την εξήγησή τους. Όσο για τη στρατηγική που σας έλεγα, ο σύμβουλος ( Rothschild)έχει παραδώσει τις προτάσεις του στο υπουργείο Οικονομικών για τα σχόλια του και ακόμα τα περιμένει. Όπως και να έχει, πάντως, πάλι…πρωτοπορήσαμε!

Και όποιoς θέλει ποσοστά τραπεζών, ας στείλει…μία επιστολή, στο Ταμείο, στον υπουργό, στον Πατέλη, κάπου τέλος πάντων, η πατέντα είναι έτοιμη…

Διαβάστε ακόμη: