Διαχειρίσιμες από τις ελληνικές τράπεζες θεωρούνται οι ροές νέων Npe’s, σύμφωνα με τους ξένους οίκους S&P Global και Fitch. Μάλιστα, η Fitch εκτίμησε την περασμένη Πέμπτη πως θα υπάρξουν νέες εισροές NPEs 5,5 δισ., μετά τη λήξη των μορατόριουμ τα οποία σήμερα φτάνουν το 12% του συνόλου των δανείων.
Στις ίδιες εκτιμήσεις για διαχειρίσιμα νέα κόκκινα δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ προχώρησε και η Bank of America μετά από επαφές με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Και το ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές –γιατί η ελληνική αγορά συνεχίζει να υποαποδίδει έναντι των ξένων αγορών όταν οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να διαχειριστούν τα μορατόρια στα δάνεια– έχει μια μονολεκτική απάντηση:
Η άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως εκτιμούν έγκυροι ξένοι διαχειριστές, θα έλθει με μια σαφή βελτίωση των εμβολιασμών στην Ευρώπη, εξέλιξη η οποία θα βοηθήσει και τον ελληνικό τουρισμό να ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος των αφίξεων του 2019.
Σήμερα η Ευρώπη δεν προχωρά γρήγορα στους εμβολιασμούς εξαιτίας και της κόντρας με τις φαρμακοβιομηχανίες και μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζει θετική ροή με εμβολιασμούς σε 10 εκατ. κατοίκους.
Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών άρχισαν να αποδίδουν πολύ αργότερα σε σχέση με τις ξένες αγορές, καθώς η άνοδος ξεκίνησε από τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η αμερικανική αγορά και οι υπόλοιπες αγορές έκαναν ράλι εν μέσω της πρώτης καραντίνας.
Την ίδια περίοδο οι εισροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές είναι περιορισμένες και δεν έχουν καμμία σχέση με τις περσινές εισροές – πριν ξεσπάσει η πανδημία. Με καθημερινούς τζίρους 40 -50 εκατ. ευρώ, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να κινείται στο περιθώριο ως μια μικρή “περιφερειακή” αγορά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το στοίχημα των 900-1000 μονάδων
Αν και πολλοί θεωρούν ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά “χαμένη” στηρίζοντας αυτή την προοπτική στους αργούς εμβολιασμούς και στον αδύναμο ελληνικό τουρισμό.
Την ίδια ακριβώς άποψη είχαν ορισμένοι επενδυτές τον περασμένο Σεπτέμβριο και τελικώς η περσινή χρονιά όχι μόνο δεν χάθηκε, αλλά έκλεισε με σημαντικά κέρδη στις μετοχές.
Τα “κλειδιά” για να επιστρέψουν τα ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα και να κερδηθεί το στοίχημα των 900 μονάδων δεν θα είναι μόνο μια καλή τουριστική χρονιά με αφίξεις στο 40-50% του 2019, αλλά και να καλυφθεί το έλλειμμα αξιοπιστίας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις.
Προσώρας, αυτή η αξιοπιστία δεν υφίσταται και αντανακλάται μόνο στις αγορές των ομολόγων από την ΕΚΤ που φέρνει ξένους επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα καθώς γνωρίζουν ότι θα βρουν σίγουρους αγοραστές στην δευτερογενή αγορά ομολόγων. Δεν αποτελούν επενδύσεις ορισμένες αποθήκες πολυεθνικών και ιδρύσεις ορισμένων νέων εταιριών ταχυμεταφορών.
Η επένδυση στο Ελληνικό αποτελεί το σύνηθες “πείραγμα” των ξένων επενδυτών προς τους εγχώριους διαχειριστές καθώς επί δυο χρόνια παραμένει ένα “χωράφι” παρόλο πού αποτέλεσε την “σημαία” της σημερινής διακυβέρνησης (σ.σ.: πιθανότατα ήταν εξαρχής λάθος να θεωρείται ως μοναδική επένδυση ένα καζίνο)
Και δίχως νέες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και είσοδο νέων τεχνολογιών η ελληνική ανάπτυξη είναι καταδικασμένη να “βολοδέρνει” με ρυθμούς κάτω του 2%. Το ίδια, εν πολλοίς, ισχύουν και για το ελληνικό χρηματιστήριο. Με 15-20 εταιρίες δεν προσελκύει κεφάλαια, ειδικά όταν υγιείς επιχειρήσεις έχουν ακόμα κεφαλαιοποιήσεις κάτω από 400 – 500 εκατ. ευρώ.