Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη, βρίσκοντας κάποια στήριξη μετά τις μεγάλες απώλειες των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων που οφείλονταν σε φόβους για ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ και αύξηση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου που μείωσαν τον αντίκτυπο των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Το αργό Brent διαπραγματευόταν στα 77,98 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 29 σεντς ή 0,4%. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωσε αύξηση 20 σεντς ή 0,3% στα 74,50 δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σχεδόν 4% εχθές Τετάρτη, ενισχύοντας τις ισχυρές απώλειες κατά την προηγούμενη συνεδρίαση με τους φόβους ύφεσης να επισκιάζουν μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Από το κλείσιμο της Τετάρτης, το Brent υποχώρησε 4,9% για την εβδομάδα ενώ το WTI έχασε 4,6%.

«Οι τιμές του αργού παραμένουν υψηλές μετά την πτώση κάτω από το επίπεδο των 80 δολαρίων, καθώς η υπερβολική καταστροφή της ζήτησης έπληξε τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ», δήλωσε αναλυτής στην OANDA, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ είχε δίκιο που μείωσε την παραγωγή νωρίτερα αυτό το μήνα. «Το πετρέλαιο προσπαθεί να βρει ένα πάτωμα και το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να προσφέρει κάποια υποστήριξη είναι η τεχνική αγορά», είπε ο αναλυτής.

Εν τω μεταξύ οι νέες παραγγελίες για βασικά κεφαλαιουχικά αγαθά παραγωγής στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο και οι αποστολές επίσης, υποδεικνύοντας ότι η συμπίεση των επιχειρηματικών δαπανών για εξοπλισμό πιθανότατα υποστήριξε την οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο.

Ινδία και Κίνα ενισχύουν τις αγορές ρωσικού αργού

Το μερίδιο του ΟΠΕΚ στις εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό το 2022/23 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, καθώς η πρόσληψη φθηνότερου ρωσικού πετρελαίου αυξήθηκε, ενώ η Κίνα εντείνει επίσης τις αγορές του ρωσικού πετρελαίου Urals.

Η φόρτωση πετρελαίου από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας τον Απρίλιο θα είναι η υψηλότερη από το 2019, πάνω από 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, παρά τη δέσμευση της Μόσχας να μειώσει την παραγωγή.

Διαβάστε περισσότερα