Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη αφού η Κίνα μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού σε μια πιθανή ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά η ζήτηση πετρελαίου φάνηκε να αυξάνεται λιγότερο από το αναμενόμενο φέτος, σε μια μικτή εικόνα για την κατανάλωση από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Το αργό Brent σημείωσε άνοδο 69 σεντς, ή 0,9%, στα 76,78 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate  (WTI) τον Ιούλιο υποχώρησε 3 σεντς από το κλείσιμο της Παρασκευής στα 71,75 δολάρια. Το συμβόλαιο Ιουλίου λήγει στο τέλος της διαπραγμάτευσης την Τρίτη.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο αργού WTI για τις παραδόσεις Αυγούστου αυξήθηκε κατά 10 σεντς από την Παρασκευή στα 72,03 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε διακανονισμός στη σύμβαση WTI τη Δευτέρα λόγω αργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κίνα μείωσε την Τρίτη δύο βασικά επιτόκια δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης το καθένα. Οι περικοπές, οι πρώτες σε 10 μήνες, ήταν λιγότερο επιθετικές από ορισμένες προβλέψεις.

«Οι έμποροι πετρελαίου μπορεί να χρειαστεί να δουν μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα για να βελτιώσουν τις προοπτικές τους για τη ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε αναλύτρια αγορών της CMC Markets.

Οι μειώσεις των επιτοκίων ακολουθούν πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που έδειξαν ότι οι κλάδοι λιανικής και εργοστασίων της Κίνας αγωνίζονται να διατηρήσουν τη δυναμική που παρατηρήθηκε νωρίτερα φέτος.

Ενώ η ζήτηση αργού πετρελαίου της Κίνας το 2023 αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% σε σχέση με πέρυσι, δήλωσε την Τρίτη ένας ερευνητής του ερευνητικού βραχίονα της China National Petroleum Corporation (CNPC), είναι μειωμένη κατά περίπου 1% από προηγούμενη εκτίμηση τον Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές μαζούτ της Κίνας μειώθηκαν ελαφρά τον Μάιο, αφού τον Απρίλιο έφθασαν σε υψηλό δεκαετίας. Η κινεζική κυβέρνηση συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσει μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης της οικονομίας και αρκετές μεγάλες τράπεζες μείωσαν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη για το 2023 για την Κίνα, εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάκαμψη μετά την COVID-19 παραπαίει.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι εξαγωγές αργού και η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έχουν φτάσει σε νέα υψηλά το 2023 παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η Ρωσία πρόκειται επίσης να αυξήσει τις θαλάσσιες εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης αυτόν τον μήνα, αντισταθμίζοντας τις περικοπές από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Μόσχας.

Διαβάστε περισσότερα