Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε νέα χαμηλά δυόμιση μηνών την Τρίτη, καθώς τα μικτά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο της επέκτασης των περικοπών παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού  Brent υποχώρησαν $2,64 ή 3,11% στα $82,53 το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό  West Texas Intermediate (WTI) ήταν στα $78,26 το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση $2,60 ή 3,22%. Και οι δύο έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη Αυγούστου.

Το ασφάλιστρο για τα συμβόλαια Brent προμηνιαίας φόρτωσης έναντι αυτών που φόρτωσαν σε έξι μήνες ήταν επίσης σε χαμηλό 2½ μηνών, υποδεικνύοντας ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά ανησυχούν λιγότερο για τα τρέχοντα ελλείμματα προσφοράς.

Ενώ οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Οκτώβριο παρουσίασαν ισχυρή αύξηση τόσο από έτος σε έτος όσο και από μήνα σε μήνα, οι συνολικές εξαγωγές της συρρικνώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο.

Οι προσδοκίες για μειώσεις του αργού από τα διυλιστήρια με έδρα την Κίνα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου θα μπορούσαν επίσης να περιορίσουν τη ζήτηση πετρελαίου και να επιδεινώσουν την πτώση των τιμών.

Οι διεθνείς μετοχές, οι οποίες συχνά διαπραγματεύονται παράλληλα με το πετρέλαιο, έχασαν τη δυναμική τους την Τρίτη καθώς ο ενθουσιασμός των επενδυτών για την κορύφωση των παγκόσμιων επιτοκίων εξανεμίστηκε.

Επιπλέον, το αμερικανικό δολάριο έχει σημειώσει άνοδο από τα πρόσφατα χαμηλά, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι αγορές περιμένουν να δουν εάν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είναι έτοιμες να συγκρατήσουν την παραγωγή οικειοθελώς μετά το τέλος του έτους, εκτός από μια ευρύτερη συμφωνία μεταξύ της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+.

Ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να βιαστεί να αναιρέσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου όταν συνεδριάσει η κοινή υπουργική επιτροπή παρακολούθησης του στις 26 Νοεμβρίου, δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Διαβάστε ακόμη: