Το 2023 ήταν μια χρονιά που έγραψε το κεφάλαιο της πιο σημαντικής ίσως σύγχρονης κρίσης της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος με την πολύμηνη, ιστορική διπλή απεργία σεναριογράφων και ηθοποιών στο Hollywood να δοκιμάζει όσο ποτέ άλλοτε το «αμερικανικό όνειρο» της ψυχαγωγίας. Σχέδια που κατάφεραν να επιβιώσουν από την πανδημία και άλλα που γεννήθηκαν χάρη σε αυτή έπεσαν σε μια παγίδα αβεβαιότητας με τον ανταγωνισμό στον κόσμο του streaming να μεταβάλλει συνεχώς το διεθνές τηλεοπτικό πεδίο. Και όπως συνήθως συμβαίνει οι συνέπειες μιας κρίσης εκτείνονται πέραν των αρχικών ορίων της διάρκειάς της.

Έτσι, από την ατζέντα του 2024 απουσιάζουν οι μεγάλες πρεμιέρες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, με το βάρος να πέφτει σε πολυανεμενόμενες (λόγω και της καθυστέρησής τους) επιστροφές νέων σεζόν ήδη αγαπημένων σειρών. Δεν λείπουν, ωστόσο, και κάποιες αξιόλογες νέες αφίξεις, πολλές από τις οποίες είναι βασισμένες σε βραβευμένα και best selling βιβλία, ενώ η τάση της εμπλοκής «μεγάλων ονομάτων» στα casts ευτυχώς συνεχίζεται ακάθεκτη.

Τι θα δούμε στη μικρή οθόνη το 2024;

Θα δούμε την Cate Blanchett σε tv σειρά; Πόσο τέλεια μπορεί να είναι η Jodie Foster ως True Detective; Πού θα καταφέρει να φτάσει η θεραπαινίδα της Elisabeth Moss; Πώς θα είναι ο Andrew Scott ως ταλαντούχος κύριος Ρίπλει; Θα φτάσει το «Fallout» τον πήχη του «The Last of Us»; H συνέχεια επί της οθόνης.

True Detective: Night Country (Ιανουάριος, HBO Max)

Είναι η επιστροφή της χρονιάς, αλλά ταυτόχρονα και μια αυτοτελής νέα σελίδα στο δημοφιλές show με μια από τις καλύτερες πρώτες σεζόν όλων των εποχών και μια δεύτερη και τρίτη που, ας πούμε, δεν τη δικαίωσαν. Το νέο «True Detective» τρέχουν η Issa Lopez –η οποία έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία– και ο Barry Jenkins, και οι πρώτες κριτικές είναι αποθεωτικές. Ενώ η επιλογή της Jodie Foster, που μαζί με την Kali Reis σηκώνουν το πρωταγωνιστικό βάρος του διδύμου ντετέκτιβ, μιλάει από μόνη της. Αναμφισβήτητα μια από τις κορυφαίες τηλεοπτικές στιγμές της χρονιάς που έρχεται.

The Brothers Sun (Ιανουάριος, Netflix)

Μαύρη κωμωδία με δράση, γκάνγκστερ από την Taipei που κυνηγάνε δυο αδέλφια (με το όνομα Sun) στην Καλιφόρνια, οικογενειακές αποκαλύψεις, δράματα και γέλιο. Τα προγνωστικά είναι καλά και η Michelle Yeoh στον ρόλο της μητέρας Sun τα κάνει ακόμα καλύτερα.

Masters of the Air (Ιανουάριος, Apple TV+)

Μια από τις αναμενόμενες για πολλά χρόνια σειρές που επιτέλους βρήκε τον δρόμο της μετά από διάφορες καθυστερήσεις, εμπόδια και αλλαγές για τη μικρή οθόνη, φέρνοντας το τελευταίο μέρος στην τριλογία που το παραγωγικό τρίο των Tom Hanks, Steven Spielberg και Gary Goetzman ξεκίνησε το 2001 με το «Band of Brothers» και συνέχισε το 2010 με το «The Pacific». Καθαρόαιμο πολεμικό δράμα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με εντυπωσιακό cast στο οποίο ξεχωρίζουν οι Austin Butler, Barry Keoghan και Ncuti Gatwa. Ραντεβού στον αέρα.

Expats (Ιανουάριος, Amazon Prime)

Βασισμένη στο best seller της Yanice Y.K. Lee, «The Expatriates», η σειρά της Lulu Wang για τις παλλόμενες ζωές μιας κοινότητας αλλοεθνών που συνυπάρχουν στο χωνευτήρι του Honk Kong, καθιστά τη Nicοle Kidman πανέτοιμη να συνεχίσει το τηλεοπτικός σερί υψηλών εντυπώσεων. Αυτή τη φορά στον ρόλο της αρχιτέκτονα Margaret, γύρω από την οποία χτίζεται η υπόλοιπη κυψέλη των «εξόριστων».

Echo (Ιανουάριος, Disney+)

Με ελπίδες να κάνει τη διαφορά στον κατακλυσμό των Marvel παρελκόμενων, στο Disney+ έρχεται αυτό το spin-off του «Hawkeye». Η κωφή ηθοποιός Maya Lopez είναι από μόνη της ένας καλός λόγος για μια ακόμη ευκαιρία στο τηλεοπτικό θεματικό πάρκο της Marvel.

Avatar: The Last Airbender (Φεβρουάριος, Netflix)

Ένα από τα πιο ακριβότερα φετινά χαρτιά του Netflix με το οποίο η πλατφόρμα φιλοδοξεί να αποζημιώσει τις γενιές που μεγάλωσαν ή ανακάλυψαν κάπου στην πορεία το θρυλικό ομώνυμο animation του Nickelodeon. Μετά από πολλές περιπέτειες –και όχι και την καλύτερη δημοσιότητα για το Netflix– η live action εκδοχή του κόσμου και των συμβόλων που επινόησαν οι Michael Dante DiMartino και Bryan Konietzko είκοσι χρόνια πριν, είναι έτοιμη να μπει στην αρένα του streaming. Και οι απανταχού λάτρεις του fantasy κρατάνε την ανάσα τους.

Shogun (Φεβρουάριος, FX)

Από τα μεγάλα hypes της φετινής σεζόν η σειρά εποχής που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του James Clavell μάς μεταφέρει στη φεουδαρχική Ιαπωνία του 17ου αιώνα, στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Ο πάντα σπουδαίος Hiroyuki Sanada στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι μια πολύ καλή αρχή και εγγύηση ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε καλά εδώ.

Mr. & Mrs. Smith (Φεβρουάριος, Prime Video)

Τι να έχει άραγε να μας πει η τηλεοπτική αναβίωση μιας mainstream action comedy των 00s που χρωστάει την υστεροφημία της στο πρωταγωνιστικό της ζευγάρι, το οποίο χάρη σε εκείνα τα γυρίσματα θα γινόταν σύντομα το απόλυτο «χρυσό» ζευγάρι της δεκαετίας; Μένει να δούμε αν το «διαφορετικό» δίδυμο των Donald Glover και Maya Erskine έχουν τις απαραίτητες απαντήσεις.

Nolly (Μάρτιος, PBS)

Η Elena Bonham Carter πρωταγωνιστεί –κι αν κρίνουμε απ’ το trailer μάλλον ιδανικά– σε αυτήν τη mini τηλεοπτική σειρά εποχής για την πρωταγωνίστρια της μακρόβιας βρετανικής σαπουνόπερας «Crossroads», η οποία «κόβεται» από το show το 1981 μετά από πολυετή θητεία και έρχεται αντιμέτωπη με την προσωπική της πτώση και την πρόκληση της επιβίωσης σε όλα τα επίπεδα. Η σκληρή show business ως μια κρεατομηχανή για τα τηλεοπτικά πρόσωπα που όσο διάσημα κι αν είναι δεν γλιτώνουν τελικά από τη φθορά του χρόνου. Δεν ακούγεται καθόλου ανεπίκαιρο.

3 Body Problem (Μάρτιος, Netflix)

To απόλυτο φετινό must για τους λάτρεις του science fiction η τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου βραβευμένου βιβλίου του Liu Cixin με βασικά συστατικά την αστροφυσική, την υπαρξιακή αγωνία της ανθρωπότητας και τις μεταφυσικές συνδέσεις παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Μια αστεροειδής εξίσωση με τους παραγωγούς του «Game of Thrones», David Benioff και D.B. Weiss, να αναλαμβάνουν με το προσωπικό τους κεφάλαιο να βοηθήσουν στην επίλυσή της.

Fallout (Απρίλιος, Amazon Prime)

Μετά την επιτυχία του «The Last of Us» ήταν δεδομένο ότι θα βλέπαμε μια επόμενη μεγάλη παραγωγή εμπνευσμένη από ένα video game. Βασισμένη στο ομώνυμο πρωτοπόρο παιχνίδι του 1997, η φιλόδοξη σειρά έχει αρκετές προκλήσεις να αντιμετωπίσει – μια και το παιχνίδι έδινε την επιλογή στον παίκτη να κατευθύνει την ιστορία ορίζοντας την ποσόστωση του καλού και του κακού. Η σκηνοθεσία των πρώτων επεισοδίων από τον Jonathan Nolan του «Westworld» δίνει υποσχέσεις και αναμένουμε να τις δούμε να εκπληρώνονται.

Orphan Black: Echoes (ΤΒΑ, AMC)

«Orphan Black» is back και οι fans του show πανηγυρίζουνΌχι ακριβώς sequel, κάτι σαν spin-off, αυτή η παράπλευρη συνέχεια συνδέεται με τον κορμό της κύριας ιστορίας μέσω του χαρακτήρα της Kira Manning (Keeley Hawes) και μεταφέρει τη δράση στο 2052 εξετάζοντας τις εξελίξεις στον τομέα των κλωνοποιήσεων, με τους ίδιους ηθικούς προβληματισμούς να ζητούν τις ίδιες απαντήσεις.

The Sympathizer (TBA, HBO Max)

ΤV candy με πανδαισία Robert Downey Jr. και ένα ακαταμάχητο κοκτέιλ στο production team. Α24, Park Chan-wook, Don McKellar – το name dropping μιλάει από μόνο τουΤο ομώνυμο στεφανωμένο με Πούλιτζερ βιβλίο του Viet Thanh Nguyen, αποτελεί την πρώτη ύλη για αυτό το πολλά υποσχόμενο κατασκοπικό black dramedy με φόντο το Βιετνάμ, και ευχόμαστε ολόψυχα οι προσδοκίες να εκπληρωθούν.

The Penguin (TBA, ΗΒΟ Max)

Όσοι λάτρεψαν τον Penguin του Colin Farrell στον εναλλακτικό, κινηματογραφικό «Batman» του Matt Reeves έχουν κάθε λόγο να περιμένουν αυτό το limited series που εξερευνά την άνοδο του διάσημου villain της DC Comics στον εγκληματικό υπόκοσμο του Gotham City. Μια ενσάρκωση σαν αυτή άξιζε το δικό της spin-off – ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.

Ripley (ΤΒΑ, Netflix)

H τηλεοπτική μεταφορά του διάσημου και ταλαντούχου Κύριου Ρίπλεϊ της Patricia Highsmith, μετακόμισε από το Showtime στο Netflix και αναμένεται με το ενδιαφέρον που αναλογεί τόσο στην υστεροφημία της πρώτης ύλης όσο και στην επιλογή του Andrew Scott για τον ρόλο του Ripley. Κερασάκι στην τούρτα η black-and-white αισθητική που έχει ανακοινωθεί από τη δημιουργική ομάδα ότι έχει προκριθεί για την παρουσίαση της σειράς.

The Regime (TBA, HBO Max)

Αν σας έλειψε ήδη το «Succession», αυτή η σειρά ίσως μπορέσει να σας παρηγορήσει μια και από πίσω της βρίσκεται ένας από τους δημιουργικούς πυρήνες της saga των Logan, το παραγωγικό δίδυμο των Frank Rich και Will Tracy. H Kate Winslet στον αβανταδόρικο ρόλο της καγκελαρίου μιας φανταστικής ευρωπαϊκής ολιγαρχίας που βλέπει τη θέση της να απειλείται, αναλαμβάνει να οδηγήσει ένα πλούσιο cast και μια πολιτική σάτιρα αξιώσεων στην επιτυχία που από τις μέχρι τώρα γνωστές προδιαγραφές φαίνεται να δικαιούται.

Disclaimer (TBA, Apple TV+)

Τι είναι καλύτερο από το όνομα της Cate Blanchett σε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο τηλεοπτικού ψυχολογικού θρίλερ; Το να υπογράφει ο Alfonso Cuaron το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Ναι το «Disclaimer» –μια μίνι σειρά για μια δημοσιογράφο που μπαίνει στο στόχαστρο της εκδικητικής έκθεσης των μυστικών της– καταφτάνει με όλα αυτά τα βαριά χαρτιά, και το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε κάθε λόγο να ανυπομονούμε.

Επιστρέφουν επίσης με νέα σεζόν

Μπορεί ο τίτλος της επιστροφής της χρονιάς να ανήκει δικαιωματικά στη νέα περιπέτεια του «True Detective», είναι όμως πολλές οι αγαπημένες σειρές των προηγούμενων ετών που επιστρέφουν με νέα σεζόν το 2024. Στην «εναλλακτική» αγορά τα πρωτεία της αναμονής του κοινού κατέχουν η επιστροφή στην κουζίνα του Jeremy Allen White με την τρίτη σεζόν του «The Bear» (Disney+) και η δεύτερη σεζόν του ψυχολογικού θρίλερ βιοτεχνολογίας «Severance» (Apple TV+).

Στο στρατόπεδο του fantasy, οι fans αναμένουν πώς και πώς τη δεύτερη σεζόν του «House of the Dragon» (ΗΒΟ) που έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2024, ενώ πιθανότατα μέσα στη χρονιά θα βγει στον αέρα και η δεύτερη σεζόν του «Rings of Power» (Amazon Prime). Στο Netflix θα δούμε τον Νοέμβριο τη δεύτερη σεζόν του πολύ καλού steampunk animation «Arcane», ενώ μέσα στη χρονιά θα έρθουν στην πλατφόρμα η νέα σεζόν του «The Umbrella Academy», αλλά και η έκτη και τελευταία σεζόν του αγαπημένου «Cobra Kai».

Στα καλά νέα του Ιανουαρίου συγκαταλέγεται και η νέα σεζόν του mockumentary sitcom «Abbott Elementary» (ABC), γιατί δεν ήμασταν έτοιμοι να αποχωριστούμε αυτό το φανταστικό σχολείο, ενώ το «Bridgerton» επιστρέφει κι αυτό τον Μάιο στο Netflix με την τρίτη σεζόν του παραμυθιού εποχής. Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται και η νέα σεζόν του «The Handmaid’s Tale» (Hulu) που έχει προ πολλού απομακρυνθεί από το τελευταίο σημείο στο οποίο έφτασε η Margaret Atwood. Και όποιος αντέξει!

Διαβάστε ακόμη: