Η επενδυτική μανία με την τεχνητή νοημοσύνη έχει ευνοήσει βέβαια τις μετοχές συγκεκριμένων τεχνολογικών εταιρειών τον τελευταίο χρόνο, αλλά και τις προσωπικές περιουσίες των επικεφαλής τους.

Jensen Huang

Ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους που είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται περαιτέρω χάρη στη φρενίτιδα για την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται βέβαια ο Jensen Huang, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia. Χάρη στην εκρηκτική ζήτηση για τα τσιπ της εταιρείας, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και υλοποίηση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, η περιουσία του 61χρονου επιχειρηματία αυξήθηκε κατά 63,5 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους, αγγίζοντας συνολικά τα 107 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του προέρχεται από το μερίδιό του ύψους 3,5% στη Nvidia.

Σημειώνεται ότι η Nvidia ξαναμπήκε πρόσφατα στην ομάδα των εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω των 3 τρισ. δολαρίων. Αφότου η μετοχή της άγγιξε ιστορικό υψηλό τον Ιούνιο, εμφάνισε κάποιες διακυμάνσεις, αλλά εξακολουθεί να καταγράφει άνοδο περίπου 158% μέχρι στιγμής φέτος.

Michael Dell

Η περιουσία του ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της Dell Technologies, Michael Dell, έχει αυξηθεί κατά 31,6 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του 59χρονου προκύπτει από το μερίδιό του στην εταιρεία, καθώς κατέχει περίπου το 50%.

Οι μετοχές της Dell έχουν κέρδη περίπου 58,4% φέτος με καταλύτη την υψηλή ζήτηση για servers που έχουν κατασκευαστεί με βάση τις απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Mark Zuckerberg

Ο ιδρυτής της Meta είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 78,1 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Έτσι, την περασμένη παρασκευή, ο Zuckerberg ξεπέρασε τον ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos, και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Τώρα, το net worth του 40χρονου επιχειρηματία αγγίζει τα 206 δισ. δολάρια περίπου. Η μετοχή της Meta καταγράφει κέρδη 69,5% φέτος. Σημειώνεται ότι η μετοχή εκτινάχθηκε κατά 5% τον Ιούλιο, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου, που χάρη στην πρόοδο στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Larry Ellison

Τον Σεπτέμβριο, ο συνιδρυτής της Oracle, Larry Ellison, ξεπέρασε προσωρινά τον Bezos, με αποτέλεσμα σε εκείνη την περίοδο να είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Τώρα, το net worth του 80χρονου επιχειρηματία, ο οποίος κατέχει σχεδόν το 40% της Oracle, φτάνει περίπου τα 206,8 δισ. δολάρια, καθώς η μετοχή της εταιρείας έχει εκτιναχθεί κατά περίπου 62,7% χάρη στον κλάδο του cloud.

«Όσο οι υπηρεσίες cloud έγιναν η μεγαλύτερη δραστηριότητα της Oracle, τα λειτουργικά μας έσοδα και η ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή επιταχύνθηκαν», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Oracle, Safra Catz, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων εταιρικών αποτελεσμάτων.

Διαβάστε ακόμη: