Η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου μόδας Lyst αποκάλυψε τον δείκτη τάσεων του 2021, περιγράφοντας λεπτομερώς αυτές τις μεταβατικές και επιδραστικές τάσεις του περασμένου έτους, από τα ρούχα υβριδικά εργασίας μέχρι το dopamine dressing.
Στην αρχή του έτους, η πορεία της μόδας ήταν αρκετά απρόβλεπτη, αφού δεν ήταν καν γνωστό αν η καραντίνα θα συνέχιζε ή θα τερματιζόταν.Ένας σταθερός παράγοντας προήλθε από τη συνεχιζόμενη άνοδο της ψηφιακής μόδας, βλέποντας την εξάπλωση των Non-fungible token (NFTs) και των virtual drops να γίνονται συνήθη φαινόμενα. Οι συνεργασίες εταιρειών μόδας με παιχνίδια ήταν μια δημοφιλής επιλογή, με εταιρείες όπως η Balenciaga, η Gucci και η Nike να στρέφονται στον κόσμο των παιχνιδιών για τις νέες κυκλοφορίες κομματιών. Συγκεκριμένα, το metaverse, το οποίο αποτελεί ανερχόμενη τάση, παρέχει νέες αγορές, νέες ευκαιρίες και νέα επαγγέλματα για κλάδο της μόδας, καθώς πολλοί οίκοι δημιουργούν πλέον ψηφιακά κομμάτια για πλατφόρμες metaverse τα οποία οι χρήστες αγοράζουν.

Προϊόντα vegan

Το 2021 έγινε επίσης η χρονιά όπου ο κόσμος συνειδητοποίησε συλλογικά τη σημασία της βιωσιμότητας. Για παράδειγμα, οι αναζητήσεις για δερμάτινα προϊόντα vegan αυξήθηκαν κατά 178%, ενώ οι αναζητήσεις για προϊόντα με φυτικές βαφές αυξήθηκαν κατά 131%. Οι καταναλωτές αναζητούν πλέον εταιρίες που εναρμονίζονται με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες τους και δεσμεύονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Εν μέρει αυτή η τάση υπήρξε και η κινητήριος δύναμη, μαζί με τις χαμηλές τιμές, για την αύξηση των αγορών second-hand ειδών ένδυσης.

Η μόδα χωρίς φύλο ήταν επίσης μία από τις κορυφαίες τάσεις το 2021 και σύμφωνα με αυτή την τάση, τα ρούχα δεν υποδεικνύουν το φύλο του ανθρώπου που τα φοράει, απομακρύνοντας έτσι την κατηγοριοποίηση από τη δυαδικότητα του φύλου. Οι σχεδιαστές μόδας πλέον συνδυάζουν το ανδρικό και το γυναικείο στιλ στις πασαρέλες και όλο και περισσότερες μάρκες λανσάρουν τις καινούριες τους συλλογές που απευθύνονται τόσο στις γυναίκες όσο και σε άντρες.
Το Dopamine dressing ήταν η πιο σημαντική αλλαγή που αναπτύχθηκε ως απάντηση στο ότι η ζωή απομακρύνεται σταθερά από τους περιορισμούς. Οι αναζητήσεις για πολύχρωμα, τολμηρά κομμάτια και έντονα μοτίβα σημείωσαν δραματική άνοδο με τους καταναλωτές να τολμούν περισσότερο στον τρόπο που ντύνονται θέλοντας να τονίσουν την ατομικότητα και τη μοναδικότητα τους και να ξεχωρίσουν. Η τάση αυτή παρατηρήθηκε και στα επίσημα ρούχα, καθώς η νυχτερινή ζωή επέστρεψε. Τα μεγάλα γεγονότα που επέστρεψαν στις σχεδόν κανονικές τους μορφές είχαν επίσης αντίκτυπο, με γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Euro και το Met Gala να επηρεάζουν σημαντικά συγκεκριμένους τομείς της μόδας και της κουλτούρας.

Η επιρροή της οθόνης και της μουσικής

Η ποπ κουλτούρα συνέχισε να έχει τεράστια επιρροή στους αγοραστές, με στιγμές στην οθόνη και τη μουσική να καθορίζουν τη μόδα του 2021. Η σειρά Bridgerton του Netflix σημειώθηκε από την Lyst για την μεγάλη επιρροή της στη σημαντική άνοδο της δημοτικότητας συγκεκριμένων ειδών ρουχισμού, όπως οι κορσέδες που σημείωσαν 23% αύξηση των αναζητήσεων σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την έναρξη της σειράς. Οι σειρές Gossip Girl, The Serpent και Squid Game ήταν επίσης μεταξύ των σειρών με τη μεγαλύτερη επιρροή, καθώς και το House of Gucci που πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει μια αύξηση αναζήτησης 173% για τον οίκο μόδας.
Ο Kanye West, η Dua Lipa και η Billie Eilish επιλέχθηκαν ως οι τρεις κορυφαίες μουσικές επιρροές με τις κυκλοφορίες των άλμπουμ τους το 2021, ακολουθούμενες από την πρωτοεμφανιζόμενη Olivia Rodrigo, η οποία βοήθησε επίσης στην αναβίωση της μόδας του Y2K λόγω των μουσικών της βίντεο που είναι εμπνευσμένα από τη δεκαετία του ’80.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Lyst, η μόδα Y2K ήταν κορυφαία στις διαδικτυακές τάσεις, δημιουργώντας εκατομμύρια προβολές στο Tik Tok και σημειώνοντας 389% αύξηση στη χρήση του όρου. Το kidcore, το royalcore και το cabincore ήταν επίσης δημοφιλείς ψηφιακές τάσεις, καθεμία από τις οποίες καθοδηγήθηκε από την πλατφόρμα Tik Tok. Το πρώτο αφορά τα έντονα χρωματικά κομμάτια που θυμίζουν παιδική ένδυση και τα έντονα πλαστικά κοσμήματα και μακιγιάζ με ανοιχτά χρώματα, το royalcore αφορά κομμάτια εποχής που θυμίζουν τα ρούχα που φορούσαν οι πριγκίπισσες, ενώ το cabincore έχει μια πνοή εξοχής και ξωτικών.
Κάτι που επίσης αποτέλεσε καθοριστικό μέρος της χρονιάς που πέρασε, είναι αναμφίβολα, οι διάφορες συνεργασίες και εξαγορές, πολλές φορές ετερόκλητων, brands με μια τεράστια γκάμα κυκλοφοριών. Η συλλογή Gap του Yeezy βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, με τη συνεργασία να προκαλεί αύξηση της αναζήτησης κατά 320% και για τις δύο εταιρείες. Η συλλογή της Ivy Park και της Adidas είχε τον υψηλότερο αριθμό αναζητήσεων για συνεργασίες φέτος, ενώ τα κομμάτια από The North Face x Gucci συνεχίζουν να εμφανίζονται στις ιστοσελίδες μεταπώλησης με τιμές πέντε φορές υψηλότερες από τις αυθεντικές.

Αθλητισμός

Ο αθλητισμός είναι μια άλλη πολύ πιθανή επιρροή που προβλέπεται, καθώς ο κόσμος προσβλέπει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022 για να διατηρήσει τον αντίκτυπο του αθλητισμού που έφεραν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο στους αγοραστές. Παράλληλα, η καραντίνα κατά τη διάρκεια του Covid-19 έφερε μια μεγάλη άνοδο στην σημασία της υγείας και της ευεξίας για τους καταναλωτές και τους ώθησε στην ενασχόληση με την γυμναστική, πράγμα που επέφερε την άνοδο του Athleisure, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. Η Lyst προβλέπει επιπλέον τη συνεχή προσαρμογή των ενδυμάτων εργασίας με το νέο καθεστώς εργασίας, η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει στοιχεία άνετων που έγιναν δημοφιλή κατά την εργασία εξ αποστάσεως σε συνδυασμό με το office στιλ.
Το μέλλον της μόδας φαντάζει πολλά υποσχόμενο με την τεράστια ποικιλομορφία των τάσεων να δημιουργούν ένα καθεστώς μόδας ελεύθερο από περιορισμούς, όπου οι καταναλωτές θα έχουν πολλοί περισσότερες επιλογές να εκφραστούν και να αισθάνονται άνετα μέσα στα ρούχα τους.