Τι ακούν και τι βλέπουν οι γείτονές μας στα Βαλκάνια; Οι εγχώριοι σταρ των γειτονικών χωρών κάνουν επιτυχίες, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν την παγκοσμιοποίηση, αφού και εκεί η –κυρίως– αμερικανική ποπ κουλτούρα τους απειλεί στα ίσα. Παρόλα αυτά, οι σταρ των Βαλκανίων γενικότερα και σουξέ έχουν και η προσωπική τους ζωή απασχολεί τα ΜΜΕ της πατρίδας τους, όμως, μέχρι στιγμής, εξαγωγική αξία δεν έχουν

Αλβανία

Elvana Gjata
Η 27χρονη τραγουδίστρια είναι αυτή τη στιγμή μια από τις μεγαλύτερες ποπ σταρ της Αλβανίας. Η καριέρα της ξεκίνησε από την τρίτη θέση που κέρδισε σε αλβανικό talent show. Και μπορεί ο νικητής να αγνοείται, πλέον, αλλά η Elvana εκτοξεύτηκε στην κορυφή. Μάλιστα, έχει τέτοια επιτυχία που το 2012 εμφανίστηκε στο επετειακό βίντεο για τα 100 χρόνια της αλβανικής δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική της ζωή, έως το 2010 έζησε ένα φλογερο έρωτα με τον ηθοποιό Rogert Jashari, οι οποίοι, όμως, χώρισαν πολύ επεισοδιακά.

Flori Mumajesi
Το χρυσό αγόρι της αλβανικής δισκογραφίας. Είναι 38 χρόνων και ξεκίνησε ως μέλος του boy band «The dream». Πολύ σύντομα, όμως, έφυγε από το συγκρότημα, προκαλώντας τη ζήλεια των υπόλοιπων που βγήκαν και τον κατηγόρησαν για αλαζονεία. Ως σόλο τραγουδιστής γνώρισε τεράστια επιτυχία, οπότε και αποφάσισε μαζί με άλλους Αλβανούς δημιουργούς να ανοίξουν δική τους δισκογραφική εταιρία. Ως παραγωγός και συνθέτης δίνει απλόχερα κομμάτια σε άλλους καλλιτέχνες, ενώ κατά καιρούς έχει εμφανιστεί στο πλευρό πολλών νεαρών κορασίδων.

Tv stars

Η τηλεόραση στην Αλβανία κατακλύζεται από τουρκικά και μεξικάνικα σίριαλ, talent shows, παιχνίδια και κωμικά προγράμματα. Η εγχώρια δραματουργία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ο μέγας tv star είναι ο Αgron llakaj. Ο 54χρονος κωμικός από το 1996 που πέρασε στην παρουσίαση έχει γίνει ο αγαπημένος των Αλβανών, έστω και αν κάποια δημοσιεύματα ήθελαν να έχει ένα περίεργο παρασκηνιακό πολιτικό παρελθόν με το προηγούμενο καθεστώς της χώρας.

Από την άλλη, ο 28χρονος Bes Kalaku είναι ηθοποιός που παρουσιάζει σατιρικές εκπομπές στην αλβανική τηλεόραση. Ο Bes έχει διχάσει κοινό και κριτικούς, καθώς οι μισοί τον λατρεύουν και οι υπόλοιποι τον θεωρούν αφόρητο. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει εισπράξει μηνύσεις από πρόσωπα που σατιρίζει. Στην προσωπική του ζωή έχει ως χόμπι να κάνει σύντομες σχέσεις με νεαρές τραγουδίστριες, που όταν χωρίζουν τις σατιρίζει μέσα από τις εκπομπές του.

Ρουμανία

Και, όμως, η Ρουμανία κυριαρχεί στη χορευτική μουσική στα Βαλκάνια. Δεν είναι λίγοι αυτοί, μάλιστα, που πιστεύουν ότι η Ρουμανία θα είναι η επόμενη μουσική δύναμη στην Ευρώπη, ενώ συγκρίνουν την τωρινή παραγωγή με αυτή που λάμβανε χώρα στα 70ς και 80ς στα γερμανικά και ιταλικά στούντιο. Μπορεί, ακόμα, να έχουν παρουσία μόνο στα dance charts, όμως είναι ζήτημα χρόνου και σωστής προώθησης να αρχίσει η ρουμανική κυριαρχία ανά την Ευρώπη. Χιτάκια μίας χρήσης, ένας Balkan dance ρυθμός και έτοιμο το σουξέ.

Inna
Η πριγκίπισσα της dance σκηνής, καθώς και της ρουμανικής showbiz είναι η 35χρονη Inna, κατά κόσμο, Elena Alexandra Apostoleanu. Το δε Inna ήταν το παρατσούκλι που της είχε δώσει ο παππούς της. Εδώ και μία πενταετία κυριαρχεί στην εγχώρια μουσική, ενώ είναι η πρώτη Ρουμάνα που έφτασε το νούμερο 1 στο Billboard dance chart – ό,τι είχε καταφέρει και η Βίσση το 2006. Η εν λόγω πρωτιά χαροποίησε δεόντως τους πατριώτες της, που μόνο στους δρόμους δε βγήκαν να πανηγυρίσουν. Από τότε αλώνει τα εγχώρια και διεθνή charts, ενώ έχει σαρώσει όλα τα βραβεία της χώρας της. Διότι στη Ρουμανία, μετά την πτώση του Τσαουσέσκου, όλο βραβεία και φεστιβάλ είναι.

Maia Morgenstern
Η εθνική σταρ των Ρουμάνων. Είναι 59 χρόνων και έγινε γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο υποδυόμενη την Παναγιά στα κατά Μελ Γκίμπσον Πάθη του Χριστού, καθώς και στο Βλέμμα του Οδυσσέα, του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Έχει παντρευτεί δύο φορές, έχει δύο γιούς και παρ’ όλες τις «σειρήνες» του εξωτερικού, εκείνη παραμένει πιστή στη χώρα της.

Βουλγαρία

Λαϊκό-ποπ, όπως και ροκ ακούσματα κυριαρχούν στη γειτονική χώρα, στην οποία ο πιο εξαγώγιμος σταρ της είναι ο Azis.

Αzis

Θα μπορούσε να ήταν Conchita στη θέση της Conchita, αλλά μάλλον ο Αυστριακός συνάδελφός του αποδείχτηκε πιο έξυπνος, ήρεμος και μεθοδικός. Ο Azis επανέφερε το αιώνιο παιχνίδι με τα μπερδεμένα φύλα, κοινώς είναι ένας άντρας που ντύνεται γυναικεία. Ρομά στην καταγωγή, προσπάθησε να εκλεγεί με το κόμμα τους το 2005 χωρίς επιτυχία. Ο 42χρονος τραγουδιστής έχει παντρευτεί το σύντροφό του, ενώ έχει μια κόρη αποκτηθείσα από παρένθετη μητέρα. Οι εμφανίσεις και οι δηλώσεις του έχουν σοκάρει κατά καιρούς τους συμπατριώτες του, όμως ο ίδιος είναι ο μόνος «εξαγώγιμος» σταρ της Βουλγαρίας. Έστω και αν κάνει ντουέτο με τον Γιώργο Τσαλίκη.

Georgi Staykov
Ο 58χρονος ηθοποιός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας εδώ και 30 χρόνια. Ήταν τόση η επιτυχία του στη Βουλγαρία, που στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του και εκτός. Αρχικά πήγε στο Λονδίνο, όπου δεν έκανε και σπουδαία πράγματα. Μετά βρέθηκε στη Στοκχόλμη, όπου τυποποιήθηκε σε ρόλους πρώην Σοβιέτ και σκληρών τύπων γενικότερα. Στον παγωμένο βορρά συνάντησε και τη σύζυγό του, που είναι Σουηδή τραγουδίστρια της όπερας. Το ζευγάρι έχει έναν 15χρονο γιο και ο Georgi Staykov «μοιράζεται» μεταξύ Βουλγαρίας και Σουηδίας, όπου διδάσκει υποκριτική.

Βόρεια Μακεδονία

Μικρή χώρα, μικρή show biz. Αν και τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει μπει σε έναν καταναλωτικό παροξυσμό, λόγω γειτόνων (βλέπε Ελλάδα), με καζίνο, εμπορικά κέντρα και όλα τα συναφή καπιταλιστικά, η ροκ παράδοση και η βαλκανική κουλτούρα κρατούν καλά ακόμα τα σκήπτρα.

Karolina Gočeva
Η αγαπημένη των Σκοπιανών, είναι η 40χρονη Karolina. Οι πατριώτες της δε, την γνωρίζουν από εποχής ενωμένης γιουγκοσλαβίας, αφού ξεκίνησε να τραγουδά ως παιδί-θαύμα από 11 χρονών. Μάλιστα, έχει συμμετάσχει δυο φορές και στην Eurovision. Την πρώτη, το 2002 μπορεί πήρε τη 19η θέση –πιο κάτω και από το S.A.G.A.P.O –, αλλά άρεσε στους fans. Επίσης, την πλησίασε ένας κύριος και της έταξε διεθνή καριέρα. Η Karolina μάζεψε τις βαλίτσες και ετοιμάστηκε να αποχωρήσει από τα πάτρια εδάφη. Φευ όμως, στα δεύτερα –τα πάτρια, δηλαδή– υπήρχε ένας άλλος κύριος, ποδοσφαιριστής, που της είπε: «Ή ξενιτιά ή εμένα» . Η Karolina ταλαντεύτηκε και αποφάσισε να πάει στο πρώτο και να εγκαταλείψει το δεύτερο. Τελικά, η διεθνή καριέρα δεν προέκυψε και η φίλη μας ξαναγύρισε στα Σκόπια. Το 2007 ξαναπήγε Eurovision όπου πήρε τη 14η θέση. Από τότε η καριέρα της απογειώθηκε και μάλιστα έγινε γνωστή και εκτός ΠΓΔΜ. Το τραγούδι της, Kraj, έκανε επιτυχία και στη Σερβία. Μάλιστα, η Karolina το τραγούδησε στην πρεμιέρα του Σερβικού Big brother (σε τέτοια διεθνή καριέρα αναφερόμαστε).

Σερβία

Με το ένα πόδι στην παράδοση, με το άλλο στη σύγχρονη ποπ. Η Σερβία, αν και είναι η μεγαλύτερη χώρα των διχοτομημένων πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών, αντιστέκεται σθεναρά στη δυτικοποίηση. Όχι τόσο σε μουσικό επίπεδο όσο στο κινηματογραφικό, το θεατρικό και το τηλεοπτικό. Η σερβική τηλεόραση θυμίζει λίγο ΕΡΤ των 80ς που τα νέα στοιχεία (reality – talent show) προσπαθούν να βρουν μία θέση στο εγχώριο star system όχι πάντα με μεγάλη επιτυχία.

Wikluh Sky
Μπορεί να τρίζουν τα κόκκαλα του Τίτο, αλλά ναι, υπάρχει σερβικό r ‘n’ b. Ο Wikluh Sky, βαφτίστηκε Đorđe Miljenović, αλλά ως φαίνεται με το πραγματικό του όνομα δε θα πρόκοβε, όποτε επέλεξε το πρώτο όπου κάνει τεράστιο σουξέ, αλλά έχει και μεγάλο αριθμό επικριτών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που του επιτίθενται τόσο για τα ξενόφερτα στοιχεία –σε βαθμό κοπιαρίσματος, τι μας θυμίζει , τι μας θυμίζει– που έχει η μουσική του, όσο και για το look του. Το τελευταίο το έχουν υιοθετήσει πολλά νέα παιδιά στη Σερβία. Τα cd του γίνονται πολυπλατινένια, ενώ οι προτάσεις για συνεργασία είναι ουκ ολίγες. Όχι και άσχημα για έναν 40χρονο, που στα είκοσί του φρίκαρε και εγκατέλειψε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα κλασικού μουσικού.

 

Ana Sofrenovic
Η 49χρονη ηθοποιός ανήκει στην κατηγορία των σταρ πρώτης γραμμής για τους Σέρβους γείτονες. Ο μπαμπάς της είναι Σέρβος, η μαμά Αγγλο-ιρλανδή, εξ ου και η κόρη έχει ένα δυτικό στυλ που πολλοί εκτιμούν στην πατρίδα της. Ως πολυτάλαντη έκανε και αυτή τα βήματά της για διεθνή καριέρα, αλλά της προέκυψε ο Λεγεωνάριος με τον Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ και το Αδελφοί μπλουμ το 2009. Εκεί, στη φρενίτιδα της διεθνούς καριέρας, προέκυψε και διαζύγιο με το σύζυγο Dragan Micanovic. Mε τον εν λόγω πρώην ζεν πρεμιε έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Η Ana εκτός από πολύ καλή ηθοποιός είναι και εξαιρετική τραγουδίστρια και, μάλιστα, μεταξύ άλλων, έχει τραγουδήσει και με την μπάντα των ορθόδοξων Κέλτων – λόγω Ιρλανδής μαμάς.