Σε πολύ μεγάλη αναταραχή βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα Δυτικά Βαλκάνια, που κάποτε ονομάζονταν η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων και τώρα βρίσκονται ενώπιον του κινδύνου αποσταθεροποίησης, με ότι αυτό σημαίνει για την ειρήνη στην περιοχή, αλλά και για τα σχέδια επαναχάραξης των συνόρων

Τα εθνικιστικά κηρύγματα σε συνδυασμό με την ατολμία της ΕΕ να προωθήσει την ενταξιακή προοπτική χωρών όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, αλλά και ο ανταγωνισμός Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας και Κίνας, δημιουργεί ένα σκηνικό κινούμενης άμμου, που ανησυχεί πολλούς για την κατάληξη που θα έχει.

Βόρειος Μακεδονία εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο και, πιθανότατα, σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας.

Η Ρουμανία δεν έχει κυβέρνηση από τις 5 Οκτωβρίου.

Η Βουλγαρία έχει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 14 Νοεμβρίου, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα συγκροτηθεί!

Το Κόσσοβο με τη Σερβία βρίσκονται σε «εχθροπραξίες», με τις ελπίδες να στρέφονται προς την κυβερνητική αλλαγή στην Πρίστινα.

-Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης και της διάλυσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανατροφοδότηση των εθνικισμών στην περιοχή!

Και όλα αυτά, ενώ ουδείς γνωρίζει εάν θα γίνει ομαλά ή όχι η διαδοχή του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, πριν ή κατά ή μετά τις εκλογές στη γείτονα χώρα!

Για αυτό λέμε, όσα γίνονται στη Βόρειο Μακεδονία δεν αποτελούν παρά την κορυφή του Παγόβουνου των όσων γίνονται ή κυοφορούνται στην περιοχή!