Αποφασισμένος για σαρωτικές αλλαγές είναι ο πρωθυπουργός, ενώ οι όποιες συζητήσεις με τον στενό πυρήνα των συνεργατών του είναι σε προκριματική φάση. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Υπάρχουν δύο σχολές: H μία λέει να ανακοινωθούν γύρω στις 7 Ιουλίου ώστε οι νέοι υπουργοί να γνωρίσουν τα υπουργεία τους μέσα στο καλοκαίρι -που πέφτουν τα μολύβια-, ενώ η δεύτερη υποδεικνύει ως πιθανότερη περίοδο τις αρχές Σεπτέμβρη (γύρω στη ΔΕΘ).
Του Περικλή Σωτηρίου
Πάντως, δεν είναι τυχαίο που αυτή την περίοδο ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ένα από τα πρόσωπα που γνωρίζουν τις διαθέσεις του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε σε ανασχηματισμό και «υπουργούς» που δεν λειτουργούν όλοι καλά. Και μάλιστα σε φιλικό για εκείνον Μέσο Ενημέρωσης.
Αμετακίνητοι Δένδιας και η παρέα του Κολλεγίου
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και διάσπαρτες πληροφορίες, έχει σχηματοποιήσει το νέο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο λείπουν ακόμα πολλά κομμάτια του παζλ.
Πάμε πρώτα στα σίγουρα: Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να πειράξει από τη θέση του τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια λόγω του ότι η αλλαγή του θα σήμαινε αλλαγή στην στρατηγική της ελληνικής διπλωματίας. Άλλωστε, μετά από την παρέμβασή του μέσα στην Άγκυρα έχει ανεβάσει πολύ τους δείκτες δημοτικότητάς του.
Επίσης ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να μετακινήσει την παρέα του στο Κολλέγιο Αθηκών Νίκο Παναγιωτόπουλου (υπουργείο Εθνικής Άμυνας) και Σπήλιο Λιβανό (υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης), ενώ επίσης δεν μπορεί να αλλάξει και ο Κώστας Σκρέκας διότι μόλις έμαθε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο ίδιο μοτίβο Κωστής Χατζηδάκης και Κώστας Καραμανλής, δεν θα μετακινηθούν, ενώ αναλλοίωτο θα μείνει το δίδυμο Βορίδη-Πέτσα στο Εσωτερικών.
Υπερυπουργείο για τον Πιερρακάκη, αναβαθμίσεις συνεργατών Π.Θ.
Από εκεί και πέρα, η βάση των αλλαγών του θα είναι το στενό του επιτελείο, πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του που θα τα μετακινήσει σε υπουργεία. Άκης Σκέρτσος, Θόδωρος Λιβάνιος, Κυριάκος Πιερρακάκης, Θανάσης Κοντογεώργης, Αλέξης Πατέλης θα αποτελέσουν τις χρυσές εφεδρείες για τη ανάληψη κρίσιμων υπουργείων, ενώ παρά τις αρχικές εκτιμήσεις εν τέλει φαίνεται να παραμένει στην θέση του ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Είναι κρίσιμος νομικός παράγοντας που επιβλέπει κάθε νομοσχέδιο και πρωτοβουλία. Στην περίπτωση του Κυριάκου Πιερρακάκη -ο οποίος πλέον εξελίσσεται άτυπα σε Νο 2 της κυβέρνησης- ενδεχομένως να λάβει και άλλες αρμοδιότητες, αλλά αναζητείται ο σωστός τρόπος. Ένα από τα σενάρια που εξετάζει σοβαρά ο πρωθυπουργός είναι να σπάσει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Να δημιουργήσει ένα υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου και να διατηρήσει εκεί τον Νίκο Παπαθανάση. Το υπουργείο Ανάπτυξης με το ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις να το συγχωνεύσει με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να φτιάξει ένα υπερυπουργείο στα μέτρα του κ. Πιερρακάκη.
Αποχωρούν Μενδώνη, Θεοχάρης – Σε φάση μετακίνησης τουλάχιστον 3 υπουργοί
Ενδιαφέρον έχουν οι μετακινήσεις και οι καρατομήσεις που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν θα διστάσει να κάνει σοβαρές αλλαγές ακόμα και σε πρόσωπα που δεν το περιμένει κανείς.
Οι πιο πιθανές είναι στα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού, με τους Κικίλια-Θεοχάρη να κινδυνεύουν να μείνουν και σπίτι τους, αν και το πιθανό είναι ο κ. Κικίλιας να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο υπουργείο. Επίσης, σίγουρη αποχώρηση θα έχουμε και στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς η κ. Μενδώνη ολοκλήρωσε το βασικό της προγραμματικό εργο.
Θα μετακινηθεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, με πιθανό νέο προορισμό το υπουργείο Υγείας. Επίσης, παρά το ειδικό τους βάρος, στην διακεκαυμένη ζώνη βρίσκεται και ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ακούγεται για αναβάθμιση ο Λ. Οικονόμου), η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στην οποία παρέχει μεγάλη στήριξη η Εκκλησία και ο Α. Σαμαράς, καθώς και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Η αντιπροεδρία, ο Άδωνις και η σφαγή υφυπουργών
Το πιο μεγάλο ενδιαφέρον έχει το οικονομικό επιτελείο. Η μόνη αλλαγή που βλέπουν οι πηγές μας είναι στο υπ. Ανάπτυξης, με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη να του προσφέρεται ή κάποιο ανάλογης αξίας υπουργείο ή η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, θέση με μεγάλη αίγλη και θεσμικό κύρος.
Αλλαγές στο Οικονομικών δύσκολα θα γίνουν για λόγους ισορροπιών, αλλά εάν μείνει κενή θέση στο Ανάπτυξης ενδεχομένως να την αναλάβει ο Χρήστος Σταϊκούρας και έτσι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης να πάρει όλες τις αρμοδιότητες του υπ. Οικονομικών. Επίσης, έχει ακουστεί για νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτός από τον κ. Σκέρτσο, και ο κ. Γεωργαντάς.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να έχουμε αρκετές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών – ειδικά αυτών που δεν έχουν αλλάξει εδώ και 2 χρόνια. Άλλωστε, οι βουλευτές φωνάζουν εδώ και καιρό για αξιοποίηση και κάπως πρέπει να εισακουστούν. Υπολογίζεται να μπουν τουλάχιστον 5-6 νέοι υφυπουργοί.