Πριν λίγες μέρες σε μία τελετή ανέκδοτο, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε την προσάρτηση 4 περιοχών της Ουκρανίας στη χώρα του τη Ρωσία.

Η κίνηση ακολούθησε τα δημοψηφίσματα – κωμωδία, που διοργανώθηκαν στο πόδι, που στην ουσία θα δικαιοδοτούν τη στρατιωτική μηχανή υπό τον έλεγχο του Putin, να απαντήσουν με όλα τα μέσα σε περίπτωση επίθεσης.

Τα δικά σου, δικά μου με μία απόφαση και μερικές υπογραφές. Εδώ είναι που αναρωτιέσαι πως και δεν το είχες σκεφτεί νωρίτερα, να λυθούν όλα σου τα προβλήματα.

Σαν απάντηση, ο υπόλοιπος πλανήτης γέλασε μεν, κατάλαβε δε πως ο τύπος έχει πρόβλημα σε πολλά επίπεδα και δυστυχώς δε μαζεύεται εύκολα.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης της κάθε επόμενης «ευφυούς» κίνησής του στη σκακιέρα, ενώ οι απλοί άνθρωποι διασκεδάζοντας τους φόβους για τα όσα μπορεί αυτή να σημαίνει (πυρηνικά) το ρίχνουν στο τρολάρισμα. Ουπς. Οι Ρώσοι δε γελάνε.

Το αστείο ξεκίνησε από την Πολωνία. Προτείνει να προσαρτηθεί το Καλίνινγκραντ στους συμμάχους τους, Τσέχους, οι οποίοι έχουν και την προεδρεία της Ε.Ε. για αυτό το εξάμηνο.

Τους ανήκει άλλωστε κατά κάποιο τρόπο, μιας και ήταν και αυτοί που ίδρυσαν την πρωτεύουσα της περιοχής πίσω στο 13ο αιώνα. Οι Τσέχοι, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ηθικά και υλικά τον αγώνα των Ουκρανών, έπιασαν το νήμα και προχώρησαν με μία πρόταση για υπόγεια σύνδεση Πράγας, Βαρσοβίας και Καλίνινγκραντ, ώστε να είναι πιο εύκολες οι μετακινήσεις.

Και ακολούθησε ο κακός χαμός. Ιδέες για δημοψήφισμα στο Καλίνινγραντ με την προοπτική της προσάρτησής του από την Τσεχία, γελοιογραφίες με τον Putin να τηλεφωνεί στο Καλίνινγκραντ και η απάντηση να έρχεται με ένα ‘’Ahoj’’, που είναι και ο χαιρετισμός των Τσέχων, μέχρι και καλέσματα έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στην Πράγα με το σύνθημα “Make Kaliningrant Czech again”, κατέκλεισαν τα social media με κάποια από αυτά να αναπαράγονται με χιουμοριστική διάθεση από κρατικούς παράγοντες των γύρω χωρών.

Όταν οι Ρώσοι αντέδρασαν, με δηλώσεις για ρεβανσισμό και προσπάθεια της Δύσης να εξαφανίσει τη χώρα τους με κάθε τρόπο και μέσο, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα συμπαράστασης στους κατοίκους του Καλίνινγκραντ που βρίσκονται περικυκλωμένοι από εχθρούς, έγινε κατανοητό το χάσμα μεταξύ τους και της λέξης χιούμορ.

Από την άλλη, στην κατάσταση που έχει βρεθεί ο Vladimir Putin, με την πλάτη στον τοίχο και ένα πόλεμο που ξεκίνησε με την προοπτική μιας άνετης νίκης σε μερικές εβδομάδες και έχει καταλήξει να είναι μια καταστροφή για τη Ρωσική στρατιωτική μηχανή αλλά κυρίως για την εικόνα της ως υπερδύναμης.

Το Καλίνιγνραντ, μία μικρή περιοχή που «συνθλίβεται» μεταξύ Πολωνίας και Λετονίας, ανήκει στη Ρωσία από το 1945 όπου και πήρε τα εδάφη σαν πολεμικές επανορθώσεις από τους Γερμανούς.

Όσο καιρό υπήρχε η ενωμένη ΕΣΣΔ, το Καλίνινγκραντ απλά συνόρευε με τους εχθρούς, το ΝΑΤΟ. Με τη διάσπαση της ΕΣΣΔ και την ανεξαρτητοποίηση Λετονίας, Λιθουανίας και Εσθονίας, το Καλίνινγκραντ είναι περικυκλωμένο και πολύ μακριά από τη «μαμά» πατρίδα.

Διαβάστε ακόμη: