Αποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο οι μύες του αυχένα εμπλέκονται στους πρωτογενείς πονοκεφάλους εντόπισαν ερευνητές, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζεται σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.

Τα αίτια των πρωτογενών πονοκεφάλων δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι πονοκέφαλοι τάσης και οι ημικρανίες.

Οι ερευνητές είχαν ως στόχο να διερευνήσουν με μαγνητική τομογραφία τη συμμετοχή των τραπεζοειδών μυών σε πρωτοπαθείς διαταραχές πονοκεφάλου. Στη μελέτη συμμετείχαν 50 άτομα, κυρίως γυναίκες, ηλικίας 20-31 ετών. Οι 16 είχαν κεφαλαλγία τάσης, 12 κεφαλαλγία τάσης και επεισόδια ημικρανίας, ενώ οι 22 ήταν υγιείς.

Μέσω απεικονιστικών ελέγχων οι ερευνητές εντόπισαν τα πρώτα αντικειμενικά στοιχεία για την πολύ συχνή εμπλοκή των μυών του αυχένα σε πρωτογενείς πονοκεφάλους, όπως ο πόνος στον αυχένα στην ημικρανία ή στην κεφαλαλγία τάσης.

«Οι ποσοτικοποιημένες φλεγμονώδεις αλλαγές στους μύες του αυχένα συσχετίστηκαν σημαντικά με τον αριθμό των ημερών που οι ασθενείς είχαν πονοκέφαλο και με την παρουσία υποκειμενικά αντιληπτού πόνου στον αυχένα», εξηγεί ο Νίκο Σόλμαν, ειδικευόμενος στο Τμήμα Διαγνωστικής και Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ουλμ στη Γερμανία και στο Τμήμα Διαγνωστικής και Επεμβατικής Νευροακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rechts der Isar στο Μόναχο.

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι μη επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές που στοχεύουν απευθείας στο σημείο του πόνου στους μύες του αυχένα θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και ασφαλέστερες από τα συστηματικά φάρμακα.

Διαβάστε ακόμη: