Υποστηρίζουν ότι δεν είναι αρκετό να ανοίξουν οι εκκλησίες μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων.

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη και την Τετάρτη, οι Ιεράρχες αναμένεται να θέσουν τη δική τους συμβιβαστική πρόταση προς την Κυβέρνηση, για να εκτονωθεί η κρίση. Ποια είναι αυτή;

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ θα προτείνουν να γίνει άλλη μία λειτουργία, την 1η Ιανουαρίου του Αγίου Βασιλείου με ανοιχτές τις εκκλησίες για τους πιστούς. Θα ζητήσουν επίσης να γίνουν κυλιόμενες λειτουργίες ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι πιστοί αλλά και να επιτρέπεται η ατομική προσευχή από τις 21 Δεκέμβριου έως τις 6 Ιανουάριου

Για τον αριθμό των πιστών, αναμένεται να προτείνουν να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που θα μπαίνουν στους ναούς και αυτό να συνδεθεί με τα τετραγωνικά μέτρα (πχ 1 πιστός ανά 10 τετραγωνικά μέτρα). Η εκκλησία βέβαια, θα κληθεί διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν ευλαβικά όλα τα μέτρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις και αντίδωρα σε συκευασια.

Βεβαία στην Σύνοδο θα εκφραστούν και οι Ιεράρχες, που ζητούν να μην νομιμοποιήσει η εκκλησία την κυβερνητική απόφαση αν δεν υπάρξει συμβιβαστική λύση. Αυτοί οι ιεράρχες θα ζητήσουν να μην ανοίξουν καθόλου οι εκκλησίες για πιστούς, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την συμπεριφορά της και διατάσσοντας τους ιερείς να κρατήσουν κλειστούς του ναούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην πρόταση αυτή προστίθενται από ορισμένους κι άλλες ιδέες όπως πένθιμες κωδωνοκρουσίες, μήνυμα του Αρχιεπισκόπου προς τον λαό και άλλες αντίστοιχου συμβολισμού ενέργειες οι οποίες θα εξωτερικεύσουν μεν την ενόχληση της Εκκλησίας, δεν θα την θέσουν δε σε πρακτικούς και νομικούς κινδύνους.
Το τρίτο και τελευταίο σενάριο που εκφράζουν σκληροπυρηνικοί ιεράρχες είναι η εκκλησία να αγνοήσει τα κυβερνητικά μέτρα και να προχωρήσει η εκκλησία στην τέλεση των ιερών ακολουθιών και λειτουργιών κανονικά με ανοικτές θύρες και αυτό-οργάνωση εντός των ναών με τήρηση μέτρων και δυνατότητα εισόδου ενός πιστού ανά τ.μ. ναού.