Εδώ και πολλά χρόνια, σόουμπιζ και η μαγειρική τέχνη συμβαδίζουν και αναπτύσσονται συνεχώς, με τη δημοτικότητα των σεφ να αυξάνεται, όπως και τα αντίστοιχα οικονομικά κέρδη από αυτόν τον άρρηκτο δεσμό. Οι επικεφαλής στις κουζίνες άλλωστε, έχουν εξελιχθεί σε απόλυτους superstars παγκοσμίως, με συνεχή παρουσία στην τηλεόραση και διαχειρίζονται πραγματικές οικονομικές αυτοκρατορίες.
Πρόσφατα, δημοσιεύθηκε μία κατάταξη, μέσα από διάφορα sites της Ιταλίας και άλλων χωρών, που περιλαμβάνει τους πλουσιότερους σεφ στον κόσμο. Πρόκειται για διάσημες προσωπικότητες που ξεκίνησαν ταπεινά από την κουζίνα για να φτάσουν στην επιχειρηματική κορυφή.
Alan Wong (1 δισ. ευρώ)
Η σειρά κατάταξης με τους πιο πλούσιους σεφ στον κόσμο ξεκινάει με τον Alan Wong, ο μάγειρας και επιχειρηματίας είναι ο μοναδικός με περιουσία που ξεπερνάει το 1 δις δολάρια, χάρη στα high-profile εστιατόριά του, βραβευμένα με 3 αστέρια Michelin. Δεν είναι μόνο αυτό, ο Alan Wong, παράλληλα, ‘τρέχει’ πολλές άλλες επιχειρήσεις, μία σειρά από κατεψυγμένα προϊόντα και μαγειρικά ζεύγη.
Όταν ο Barack Obama ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Alan Wong μαγείρευε συχνά για αυτόν και τους καλεσμένους του στον Λευκό Οίκο.
Jamie Oliver (280 εκατομμύρια ευρώ)
Σε απόσταση από τον Alan Wong, σε ασύλληπτα πάντα νούμερα, βρίσκουμε τον Jamie Oliver, ένας πραγματικός θεσμός της βρετανικής κουζίνας που το 2015, μάλιστα, έλαβε τον τίτλο του ιππότη από τη Βασίλισσα Ελισάβετ για τη συνεισφορά του στη βιομηχανία τροφίμων. Έχει παρουσιάσει πολλές εκπομπές μαγειρικής, έχει γράψει βιβλία με συνταγές, ενώ έχει υπό την ιδιοκτησία του αλυσίδα εστιατορίων σε διάφορες χώρες, από τη Βρετανία μέχρι τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αυστραλία.
Gordon Ramsay (200 εκατομμύρια ευρώ)
Ο πιο διάσημος ανάμεσα στους πιο πλούσιους σεφ στον κόσμο. Ο σκωτσέζος σεφ είναι γνωστός για τον εκρηκτικό του χαρακτήρα μέσα από τη σειρά Hell’s Kitchen που παρουσιάζει και μέσα από άλλα τηλεοπτικά προγράμματα μαγειρικής. Εκτός από showman, είναι ιδιοκτήτης 12 εστιατορίων σε όλο τον κόσμο, όπως και κάτοχος 7 αστεριών Michelin κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του.
Nobu Matsuhisa (180 εκατομμύρια ευρώ)
Όσοι λατρεύουν το σούσι, ξέρουν τον Nobu Matsuhisa, μία πραγματική αυθεντία σε αυτό το κομμάτι της ιαπωνικής κουζίνας. Ξεκίνησε την καριέρα του από το Περού, αργότερα μετακόμισε στις ΗΠΑ και εκεί έκανε την τύχη του: Άνοιξε 40 εστιατόρια, κάποια μαζί με το φίλο του, Robert De Niro. Σήμερα, το όνομα Nobu είναι συνώνυμο της τελειότητας στον κόσμο του σούσι.
Paul Bocuse (περιουσία 167 εκατομμύρια ευρώ)
O Paul Bocuse που πέθανε το 2018, θεωρείται ο πατέρας της Nouvelle Cuisine (‘Νέα Κουζίνα΄) και για πολλούς ο σπουδαίοτερος σεφ όλων των εποχών. Εϊναι ένας πραγματικός θρύλος στη Γαλλία, καθώς το εστιατόριό του, Auberge du Pont de Collonges, γνωστό και σαν απλά σαν Bocuse, κατείχε 3 αστέρια Michelin για περισσότερα από 50 χρόνια, ενώ ο γνωστός οδηγός εστιατορίων Gault Millau το ονόμασε ‘εστιατόριο του αιώνα’.
Sanjeev Kapoor (126 εκατομμύρια ευρώ)
Ο Sanjeev Kapoor κατάγεται από τη Μουμπάι της Ινδίας και είναι διάσημος σεφ – σελέμπριτι στη Νοτιοανατολική Ασία. Η τηλεοπτική του εκπομπή Khana Khazana προβάλλεται για περισσότερα απο 30 χρόνια και 600 επεισόδια. Το 2011, ήταν ο πρώτος σεφ που ίδρυσε το δικό του τηλεοπτικό κανάλι, το Food Food, που παίζει ακόμα και στις ΗΠΑ και Καναδά.
Thomas Keller (135 εκατομμύρια ευρώ)
Ο Thomas Keller είναι ο επικεφαλής σεφ του French Laundry, του καλιφορνέζικου εστιατορίου που θεωρείται ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: ο δημοφιλής σεφ είναι από τους λίγους που έχουν λάβει περισσότερα από 3 αστέρια Michelin και έχει ανοίξει πολλά επιτυχημένα δικά του εστιατόρια, μπαίνοντας έτσι στη λίστα με τους πλουσιότερους σεφ στον κόσμο.
Rachael Ray (90 εκατομμύρια ευρώ)
Η Rachael Ray είναι μία πολύ δημοφιλής αμερικανίδα σεφ, γνωστή μέσα από την τηλεόραση και τις εκδόσεις. Ανάμεσα στα πολλά προγράμματα που έχει παρουσιάσει, είναι το 30 Minute Meals, ενώ έχει γράψει και περισσότερα από 50 βιβλία μαγειρικής με εκατομμύρια πωλήσεις. Κερδίζει περίπου 25 εκατομμύρια το χρόνο.