Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας έχει αυξηθεί κατά 25%, σε 50 εκατομμύρια, τα τελευταία πέντε χρόνια και οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που διαχειρίζονται τα έθνη της G20 συμβάλλουν στην άνοδο, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Το εμπόριο μεταξύ των είκοσι πλουσιότερων χωρών επιδεινώνει τις συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, καθώς τα αγαθά αποστέλλονται από χώρες με αδύναμη προστασία των εργαζομένων, σύμφωνα με το Bloomberg, με βάση την έκθεση. Αυτές οι χώρες εισάγουν 468 δισεκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών ειδών, ενδυμάτων, φοινικέλαιου και ηλιακών συλλεκτών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Σκλαβιάς που καταρτίστηκε από το ίδρυμα Walk Free, στην Αυστραλία.

«Η σύγχρονη σκλαβιά διαπερνά κάθε πτυχή της κοινωνίας μας. Υφαίνεται μέσα από τα ρούχα μας, φωτίζει τα ηλεκτρονικά μας και καρυκεύει το φαγητό μας», ανέφερε η ιδρυτική Διευθύντρια του Walk Free, Γκρέις Φόρεστ, κόρη του δισεκατομμυριούχου ορυχείων, Άντριου Φόρεστ.

Οι συνθήκες που συμβάλλουν στην άνοδο της δουλείας περιλαμβάνουν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τη μετανάστευση που προκαλείται από το κλίμα, την κατάργηση των δικαιωμάτων των γυναικών και την πανδημία, σύμφωνα με το ίδρυμα.

Η έκθεση παρατήρησε ότι έξι έθνη της G20 είναι μεταξύ εκείνων με τους περισσότερους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες οι οποίες μοιάζουν με σκλάβους, όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδονησία, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτειές Αμερικής. Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Τα τελευταία χρόνια, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Νορβηγία έχουν θεσπίσει νομοθεσία, ώστε να λογοδοτούν επιχειρήσεις και κυβερνήσεις για την εκμετάλλευση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, επισημάνθηκε στην έκθεση.

Διαβάστε ακόμη: