Με «έμφραγμα» απειλείται η εμπορευματική αλυσίδα λόγω της 48ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας των πλοηγών, απεργία την οποία κήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας (ΠΟΥΕΝ).

Συνεπεία αυτής, πολλά εμπορικά πλοία, κυρίως container ships,  θα γεμίσουν τη ράδα κυρίως του λιμανιού του Πειραιά και σε δεύτερο πλάνο της Θεσσαλονίκης, περιμένοντας πότε θα τους δοθεί η άδεια κατάπλου στο λιμάνι. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της έλλειψης κενών εμπορευματοκιβωτίων θα επιδεινωθούν.

Οι πλοηγοί ζητούν την απόσυρση, από το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του άρθρου όπου αναφέται ότι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα δύναται να εκδίδουν στους πλοιάρχους κάποιων πλοίων Πιστοποιητικό Εξαίρεσης από την Πλοήγηση (Pilot ExemptionCertificate), δίνοντάς τους την άδεια κατάπλου και απόπλου από το λιμάνια χωρίς τη συνδρομή πλοηγών.

Στο πλευρό των πλοηγών τάχθηκαν τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών.

Στον αντίποδα, όπως είναι φυσικό, οι διοικήσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και της ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Πειραιά, ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική για μη τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται από το νόμο.