Ο νεποτισμός είναι ένα χαρακτηριστικό που συναντάμε σε πολλά επαγγέλματα και  ο κόσμος της μόδας θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Από διάσημα σουπερμόντελ που εξακολουθούν να κυριαρχούν στις πασαρέλες μέσω των θυγατέρων τους (βλ. Cindy Crawford, Vanessa Paradis, Kate Moss) μέχρι τους μεγάλους σχεδιαστές που έδωσαν τη σκυτάλη στα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Prada, Fendi, Salvatore Ferragamo, Versace είναι μόνο κάποιοι από τους μεγάλους οίκους μόδας με ιστορία γενεών.

Οι πιο επιδραστικές οικογένειες στον κόσμο της μόδας

Οι Prada

Οι πιο επιδραστικές οικογένειες στον κόσμο της μόδας

Ο Mario Prada ξεκίνησε τον διάσημο οίκο του το 1913 ως εταιρεία δερμάτινων ειδών. Μετά το θανατό του το 1958 ανέλαβε η κόρη του Luisa και λίγο αργότερα παρέδωσε τα ηνία στην υιοθετημένη κόρη και ανηψιά της Miuccia Prada το 1978. Υπό την διοίκησή της, η Prada εξαγόρασε άλλους οίκους μόδας όπως Jil Sander, Helmut Lang, Azzedine Alaϊa και ίδρυσε το «αδελφικό» brand Miu Miu του οποίου καλλιτεχνική διεύθυντρια είναι επίσης η Miuccia.

Οι Arnault

Πίσω από τον κολοσσό πολυτελείας LVMH βρίσκεται η οικογένεια Arnault, με επικεφαλής τον ιδιοκτήτη και υποψήφιο «Πλουσιότερο Άνθρωπο του Κόσμου», Bernard Arnault. Η κόρη του Delphine είναι πρόεδρος του οίκου Louis Vuitton, ενώ οι γιοι του Frédéric, Antoine και Alexandre διευθύνουν τα brand TAG Heuer, Berluti και Rimowa, αντίστοιχα. Πρόσφατα, ο Antoine παντρεύτηκε το μοντέλο Natalia Vodianova οπότε περιμένουμε σίγουρα άλλη μια γενιά όμορφων και πλούσιων γόνων.

Οι Ferragamo

Οι πιο επιδραστικές οικογένειες στον κόσμο της μόδας

To 1927, ο νεαρός υποδηματοποιός Salvatore Ferragamo δημιούργησε ένα brand στην Φλωρεντία που κέντρισε το ενδιαφέρον των παλιών χολιγουντιανών σταρ όπως η Greta Garbo, η Audrey Hepburn και η Marilyn Monroe. Μετά το θάνατό του, η σύζυγός του Wanda και τα 6 τους παιδιά ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση μεταμορφώνοντάς την στον οίκο μόδας που είναι σήμερα. Επεκτείνοντας την εικόνα πολυτέλειας που εκπροσωπούσε το brand, η οικογένεια ίδρυσε επίσης την αλυσίδα ξενοδοχείων Lungaro στην Ιταλία. Σήμερα, η τρίτη γενιά Ferragamo εργάζεται στον οίκο σε διάφορους ρόλους.

Οι Roitfeld

Θα έχεις σίγουρα ακουστά την Carine Roitfeld, την ιστορική διευθύντρια της Γαλλικής Vogue για πάνω από 10 χρόνια. Η Roitfeld κατάφερε να δημιουργήσει ένα μεγάλο όνομα στον κόσμο της μόδας και μετά την αποχώρησή της από το περιοδικό, διατήρησε στενές σχέσεις και προσωπικές φιλίες με σημαντικά ονόματα της μόδας όπως ο Karl Lagerfeld και ο Tom Ford. Ακολουθώντας τα βήματα της μητέρας της Julia Restoin-Roitfeld, υπήρξε σύμβουλος σε brands όπως Jean-Paul Gaultier και Miu Miu. Η Roitfeld συνέχισε τη σημαντική καριέρα της στο χώρο της μόδας δημιουργώντας το περιοδικό CR Fashion Book. Ο γιος της, Vladimir Restoin Roitfeld είναι τώρα πρόεδρος της επιχείρησης και των θυγατρικών περιοδικών.

Οι Fendi

Το 1925, οι Edoardo και Adele Fendi δημιούργησαν ένα μικρό μαγαζί δερμάτινων ειδών στη Ρώμη. Οι 5 κόρες τους (Carla, Paola, Anna, Alda και Franca) που κληρονόμησαν αργότερα την επιχείρηση φρόντισαν για την μεταμόρφωση της από ένα γνωστό brand σε ένα διάσημο πολυτελή οίκο μόδας. Η Silvia Venturini Fendi, κόρης της Anna, ανέλαβε την φίρμα την δεκαετία του 1990, δουλεύοντας δίπλα στον Karl Lagerfeld (που διατήρησε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή μέχρι το θάνατο του) και παραμένει μέχρι σήμερα η δημιουργική διευθύντρια του οίκου.

Οι Pinault

Εξίσου γνωστός είναι ο πολυτελής όμιλος Kering που περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα μόδας, όπως Gucci, Alexander McQueen και Balenciaga. Η Kering ιδρύθηκε το 1963 από τον François Pinault, ενώ ο γιος του François-Henri Pinault μπήκε στην εταιρεία τη δεκαετία του ’80 και έγινε CEO το 2000. Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Salma Hayek και έχουν μια κορούλα, την Βαλεντίνα. Η οικογένεια Pinault έχει επίσης τον οίκο δημοπρασιών Christies.

Οι Versace

Στα τέλη του 1970, ο Gianni Versace ίδρυσε τον πολυτελή Οίκο του στην Ιταλία, παρέα με τα αδέλφια του Santo και Donatella. To brand έγινε πολύ δημοφιλές χάρη στο μεγάλο ταλέντο του ιδρυτή του, στα σχέδια του με τις τολμηρές αποχρώσεις και τα αποκαλυπτικά κοψίματα και φυσικά στον θόρυβο που δημιουργούσε σε κάθε κολεξιόν. Στον οίκο Versace αποδίδονται και οι καριέρες πολλών σουπερμόντελ όπως η Naomi Cambell, η Christy Turlington και η Linda Evangelista. Μετά τη δολοφονία του Gianni το 1997, ανέλαβε η Donatella ως CEO της εταιρείας. Σήμερα εκτελεί καθήκοντα δημιουργικής διεύθυντριας, ενώ η κόρη της Allegra είναι η μεγάλη κληρονόμος του θείου της και κύριος μέτοχος της εταιρείας .

Οι Hermès

Οι πιο επιδραστικές οικογένειες στον κόσμο της μόδας

Μία από τις πιο παραδοσιακές και εδραιωμένες οικογένειες στον κόσμο της μόδας είναι οι Hermès. Ο πολυτελής οίκος ιδρύθηκε από τον Thierry Hermès στις αρχές του 19ου αιώνα και πρόσφερε υψηλής ποιότητας (και αστρονομικής τιμής ) δερμάτινα είδη μοναδικού κάλους. Τον Thierry διαδέχθηκε ο γιος του Émile-Charles Hermès και αυτόν οι γιοι του Adolphe και Èmile-Maurice Hermès. Στα μέσα του 20ου αιώνα, ανέλαβε η τέταρτη γενιά με τον Robert Dumas (εγγονό του Èmile-Maurice) να αναλαμβάνει τα ηνία ως επικεφαλής και δημιουργικός διευθυντής. Ο οίκος «απογειώθηκε» με τον Jean-Louis Dumas, γιο του Robert, ο οποίος έφερε την ένδυση, τα κοσμήματα και την χαρακτηριστική Birkin τσάντα στο brand. Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι από 12 κληρονόμοι στην περιουσία των $49,2 δισ. της Hermès, ενώ στο τιμόνι βρίσκονται τα ξαδέλφια Pierre-Alexis και Axel Dumas.

Οι Missoni

Όλα ξεκίνησαν το 1953 με τους Ottavio και Rosita Missoni που δημιούργησαν το δικό του εργαστήριο πλεκτών ρούχων. Πέντε χρόνια αργότερα παρουσίασαν την πρώτη τους συλλογή. Mε χαρακτηριστικό γνώρισμα το ζικ-ζακ μοτίβο, η Missoni άντεξε για γενιές. Τη δεκαετία του ’90 ανέλαβαν τα παιδιά την επιχείρηση, με τον Vittorio ως διευθυντή μάρκετινγκ, τον Luca ως σχεδιαστή των ανδρικών ρούχων και την Angela ως επιβλέπουσα των γυναικείων ρούχων. Τώρα, η εγγονή των Ottavio και Rosita, Margherita, έχοντας αναλάβει την σειρά M Missoni, μπαίνει σε σειρά διαδοχής για την μεγάλη κληρονομιά του οίκου.