Η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία παραμένουν αυξημένοι.

Οι μελλοντικοί κίνδυνοι συνδέονται καθοριστικά με την εξέλιξη της πανδημίας και την πρόοδο του εμβολιασμού.

Σε σύγκριση με το φθινόπωρο, η αβεβαιότητα έχει υποχωρήσει καθώς ορισμένοι κίνδυνοι έχουν μειωθεί και ορισμένοι θετικοί παράγοντες έχουν υλοποιηθεί.

Αυτό σχετίζεται πρωτίστως με την έγκριση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές πολλών εμβολίων κατά του COVID-19, με τη σύναψη συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου που μειώνει το κόστος αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, καθώς και με τον περιορισμό των εμπορικών εντάσεων.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μεγάλες αβεβαιότητες περιβάλλουν σχεδόν κάθε πτυχή της πανδημίας και καθιστούν δύσκολη τη συνολική ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση της μεταβολής των οικονομικών μεγεθών, καθώς οι πυκνές και πολυ-επίπεδες παγκόσμιες εξελίξεις και πολιτικές των τελευταίων μηνών άλλοτε επηρεάζουν προς τη θετική πλευρά και άλλοτε προς την αρνητική πλευρά.

Προς τη θετική πλευρά:

  • H επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη άρση των μέτρων περιορισμού και κατά συνέπεια σε μια ταχύτερη και ισχυρότερη ανάκαμψη.
  • Η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια έκρηξη αισιοδοξίας μετά την κρίση, η οποία θα μπορούσε να απελευθερώσει τη ζήτηση και τις επενδύσεις, χάρη στην ιστορικά υψηλή αποταμίευση των νοικοκυριών, το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και την υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική.
  • Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ σηματοδοτεί μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με διεθνείς εμπορικές εντάσεις.
  • Όσον αφορά την ΕΕ, η ταχεία εφαρμογή του προγράμματος του Next Generation EU θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία.
  • Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική σε αρκετές χώρες έχει ευνοϊκές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Προς την αρνητική πλευρά:

  • Υπάρχει ο κίνδυνος εξάπλωσης νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού που, σε συνδυασμό με μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της διαδικασίας εμβολιασμού, θα μπορούσε να καθυστερήσει την άρση των περιοριστικών μέτρων επηρεάζοντας αρνητικά την εμπιστοσύνη, διατηρώντας την προληπτική αποταμίευση σε υψηλά επίπεδα και καθυστερώντας τις επενδυτικές αποφάσεις.
  • Καθυστερήσεις στη διάθεση των εμβολίων, διστακτικότητα από την πλευρά των πολιτών να εμβολιαστούν και περιορισμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν μπορούν να παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα και να καθυστερήσουν την έξοδο από την κρίση.
  • Η κρίση θα μπορούσε επίσης να αφήσει βαθύτερα σημάδια από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί στις οικονομίες και τις κοινωνίες σε παγκόσμια κλίμακα, όπως για παράδειγμα αύξηση των πτωχεύσεων και υψηλότερη ανεργία καθώς θα αίρονται τα μέτρα στήριξης. Οι αφερεγγυότητες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκαλώντας πίεση στον τραπεζικό τομέα και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
  • Οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους αναχρηματοδότησης για τους ευάλωτους δανειολήπτες, αυξάνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψης της οικονομίας.
  • H πρόωρη διακοπή της επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη, να ενισχύσει την αβεβαιότητα, την ανεργία και κατ’ επέκταση την κοινωνική ανισότητα, δεδομένης της ιδιαίτερα δυσμενούς επίδρασης της κρίσης στους εργαζομένους σε προσωρινές ή επισφαλείς θέσεις εργασίας και να οδηγήσει σε χαμηλότερους μισθούς ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες (νέους και γυναίκες).
  • Οι εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ανισότητας και της άνισης πρόσβασης σε εμβόλια και θεραπείες, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν περαιτέρω την ανάκαμψη.
  • Η επαναφορά των πληθωριστικών πιέσεων σε περίπτωση που η παγκόσμια ζήτηση, υποστηριζόμενη από τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις, ανακάμψει ταχύτερα από την παγκόσμια προσφορά που ενδέχεται να παραμείνει περιορισμένη.

    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.