Λήγει τον Ιανουάριο του 2025 η θητεία του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) έχοντας εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που προβλέπονται από την νομοθεσία.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης θα πρέπει από Σεπτέμβρη να τρέξει τις διαδικασίες για τον διορισμό του νέου διοικητή σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν.4389/2016 στο οποίο προβλέπονται μεταξύ των άλλων ότι….η “επιλογή του Διοικητή γίνεται με ανοικτό διαγωνισμό. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναρτάται στο διαδίκτυο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 6 του ν. 3861/2010 (Α΄ 112), καθορίζεται η διαδικασία προκήρυξης του ανοικτού διαγωνισμού.

Η Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει κατάλογο των τεσσάρων (4) επικρατέστερων υποψηφίων, με βάση προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια, ο οποίος υποβάλλεται στο Συμβούλιο Διοίκησης. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τέσσερις (4), περιλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι στον εν λόγω κατάλογο. ….

Φαβορί για την θέση του Διοικητή είναι η νυν Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής κ . Μαίρη Ψύλλα δικηγόρος με πλούσια επαγγελματική εμπειρία. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε υπεύθυνη του φορολογικού τμήματος της PwC Ελλάδος, έχοντας παράλληλα πολύ καλή γνώση της φορολογικής νομοθεσίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε ελληνικές και διεθνείς συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών. Επισημαίνεται δε ότι η κ. Μαίρη Ψύλλα διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Υπουργό Οικονομικων κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ακολουθεί ο Φώτης Κουρμούσης, εκτελεστικό μέλος του ΤΧΣ (με το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση θα απορροφηθεί από το Υπερταμείο) ο οποίος διετέλεσε ειδικός γραμματέας στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών και Ειδικός Σύμβουλος σε παραγωγικά υπουργεία και οποίος είχε ξανασυμμετάσχει το 2015 στην εν λόγω διαδικασία για την θέση του Διοικητή.

Φημολογείται ακόμη ότι ένας εκ των βασικών υποψηφίων για τη θέση θα είναι ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος επί σειρά ετών, από το 2014, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο οποίος ωστόσο κάτι τέτοιο το έχει διαψεύσει!

Τέλος ενδιαφέρον έχουν εκφράσει για την εν λόγω θέση και πρώην, αλλά και νυν τραπεζικά στελέχη τα οποία όμως έχουν κοπεί από το Μαξίμου.

Διαβάστε ακόμη