Οι ΜμΕ αποτελούν το σημαντικότερο παραγωγικό ιστό της εγχώριας οικονομίας αφού δημιουργούν το 63,5% της προστιθέμενης αξίας και προσφέρουν το 87,9% σε όρους απασχόλησης, υπερβαίνοντας το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ποσοστά 56,4% και 66,6% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, Small Business Act Facts). Ακόμα μεγαλύτερος είναι ο ρόλος των πολύ μικρών επιχειρήσεων (0 – 9 εργαζόμενοι) στην ελληνική οικονομία παρέχοντας σχεδόν 6 στις 10 θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που το αντίστοιχο μέγεθος είναι 3 από τις 10 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), οι συνέπειες της πανδημίας COVID-19 στις ΜμΕ προκαλούν βαθιές μόνιμες αλλαγές στον τρόπο που επιχειρούν και οι προτάσεις και τα βέλτιστα εργαλεία πολιτικής που ακολουθούνται διεθνώς στοχεύουν αρχικά στις συνθήκες χρηματοδότησης τους και την παροχή ρευστότητας, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, την εργασία και τη φορολογία των ΜμΕ.
Παράλληλα όμως θα πρέπει να προωθηθούν και μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές και παρεμβάσεις. Τα μέτρα και οι λύσεις πρέπει να αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου, συνεκτικού αλλά και δυναμικού σχεδίου ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με συγκεκριμένους στόχους (εθνικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς), χρονοδιαγράμματα και κατηγορίες δράσεων που λειτουργούν συμπληρωματικά και δεν αλληλοαναιρούνται ή δημιουργούν προσκόμματα και δυσλειτουργίες σε επίπεδο εφαρμογής. Ο σχεδιασμός πρέπει να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα και τους κλάδους που προσφέρουν βιώσιμες θέσεις εργασίας, υψηλή προστιθέμενη αξία και καινοτομία, συνδυαστικά με εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας μας.
Σε πρώτο επίπεδο, οι εγχώριες ΜμΕ βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης και η ευπάθειά τους ιδίως όσον αφορά τη ρευστότητά τους, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων ΜμΕ, οι οποίες επειδή αποτελούν τον κορμό της απασχόλησης στη χώρα μας, θα έχει ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, τις προοπτικές οικονομικής μεγέθυνσης και την εργασία. Οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης των εγχώριων ΜμΕ, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων, είναι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι επαγγελματικές και τεχνικές υπηρεσίες, η παροχή καταλύματος, καθώς και οι κατασκευές και η μεταφορά και αποθήκευση.
Σύμφωνα με το ΟΕΕ, προκειμένου να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να επιτευχθούν θετικοί και βιώσιμοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, είναι σαφές ότι πρέπει να επανεκκινήσουμε γρήγορα την οικονομία με γνώμονα τις ΜμΕ, την καινοτομία, την πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η πρόκληση είναι να σχεδιαστεί μια προσαρμοσμένη χρηματοδοτική και πρακτική υποστήριξη για την οικονομική ανάπτυξη των ΜμΕ που θα οδηγήσει και στην σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις αντίστοιχες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Ελληνική οικονομία και η κρίση
Οι ΜμΕ αποτελούν το σημαντικότερο παραγωγικό ιστό της εγχώριας οικονομίας αφού δημιουργούν το 63,5% της προστιθέμενης αξίας και προσφέρουν το 87,9% σε όρους απασχόλησης, υπερβαίνοντας το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ποσοστά 56,4%…