Οι μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές επιφυλάχθηκαν της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, ενώ είναι και σε αναμονή της τελευταίας παρτίδας εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones έχασε 51 μονάδες, ή 0,2%. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,4%, ενώ ο Nasdaq Composite υποχώρησε 0,5%.

Σημειώνεται ότι ο S&P 500 ενισχύεται περισσότερο από 7% για το 2023, ενώ ο Nasdaq Composite έχει διαγράψει, τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, ένα σερί που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2021.

Αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των ομολόγων του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ αυξήθηκαν.

Η απόδοση του 10ετούς δείκτη αναφοράς αυξήθηκε κατά περίπου 9 μονάδες βάσης στο 3,619%.

Η απόδοση 2 ετών αυξήθηκε περίπου 13 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το 4,426%.

Στον τομέα των εταιρικών ανακοινώσεων, η Tyson Foods υποχώρησε 4% μετά από μια πιο αδύναμη από την αναμενόμενη έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων. Η Children’s Place, εταιρία λιανεμπορίου παιδικών ενδυμάτων, έχασε 11% αφού απέσυρε τις προοπτικές της για το τέταρτο τρίμηνο.

Η Apple έχασε περισσότερο από 1%, πιέζοντας τον Dow καθώς οι ανησυχίες για υψηλότερα επιτόκια επιβάρυνε ορισμένες μετοχές τεχνολογίας.

Οι εταιρίες λιανικής Target και Nike επίσης υποχώρησαν, ενώ οι περισσότερο “παθητικές μετοχές” όπως η Merck και η Coca-Cola ενισχύθηκαν.

Disney, Chipotle, Dupont και PepsiCo είναι μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που ανακοινώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα.

«Οι επενδυτές εξακολουθούν να επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν επιλεκτικά κάποια κέρδη λαμβάνοντας υπόψη έναν πολύ δυνατό Ιανουάριο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της AXS Investments. «Αλλά επίσης αυτό που βλέπουμε είναι η συνεχιζόμενη νευρικότητα και αβεβαιότητα των επενδυτών χωρίς μεγαλύτερη συνέπεια στα εταιρικά κέρδη, τα οικονομικά δεδομένα και την πολιτική της Fed».

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν την Τρίτη τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell ενώπιον του Economic Club της Ουάσιγκτον. Τα σχόλια του Powell για τον αποπληθωρισμό ανάγκασαν τους επενδυτές να ενισχύσουν τη ζήτησή τους για μετοχές την περασμένη εβδομάδα και να παραβλέψουν μια άλλη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη: