Δεν υπάρχει γυναίκα στο πλανήτη που να μην αγαπά τη μόδα, όποιο και αν είναι το στυλ σας. Οι περισσότεροι από τους διάσημους σχεδιαστές μόδας είναι γνωστοί μέχρι αυτή τη στιγμή για την ικανότητά τους να επιδεικνύουν την ομορφιά του σώματος μιας γυναίκας μέσω της κομψότητας, του μοντερνισμού, σχεδιάζοντας δημιουργικά και κομψά ρούχα.

Στην σύγχρονη εποχή μόδα, θεωρείται κάθε ετήσια συλλογή ρούχων που βγάζουν κάθε εξάμηνο οι μεγάλοι οίκοι μόδας. Αυτό το γεγονός προσελκύει μεγάλους θαυμαστές του χώρου καθώς αρκετοί άνθρωποι έχουν ως εργασία το χόμπι τους που είναι να εκφράζονται μέσα από το ντύσιμο και να ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με αυτό.

Gabrielle “Coco” Chanel

Η δραστηριότητά της διαρκεί από το 1915 έως το 1971. Η Chanel κατανόησε πλήρως την ανάγκη της σύγχρονης γυναίκας για ανεξαρτητοποίηση.
Η μόδα λοιπόν που πρότεινε αφορούσε σ’ αυτές τις γυναίκες και δεν ήταν μόνο το ντύσιμό αλλά ένας καινούριος τρόπος ζωής. Τα ρούχα της Chanel ήταν ιδιαίτερα κομψά και έγιναν τόσο κλασσικά που ακόμα και σήμερα θεωρούνται η βάση της γυναικείας γκαρνταρόμπας. Ένα πολύ σημαντικό βήμα της Coco είναι ότι έφτασε στο γόνατο το μήκος της φούστας και το οποίο είναι σημείο που χαρακτηρίζει όλο το ύφος των συλλογών της. Οι συλλογές της συμπληρώνονται από ίσια μάλλινα ζέρσεϊ φορέματα, όμορφα ταγέρ, φορέματα από δαντέλες σε γκρι, κόκκινα ή μπεζ χρώματα τα οποία συνδύαζε με πολύ πρωτοποριακά κοσμήματα.

Christian Dior

 Ο οίκος του Christian Dior ιδρύθηκε το 1946. Η συλλογή του που παρουσιάστηκε το 1947 λανσαρίστηκε με το όνομα “New Look”  και  χρησιμοποίησε τη γραμμή ‘Χ’  για τα ρούχα του. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ιδιαίτερα τονισμένους ώμους, στένευαν αρκετά στη μέση και άνοιγαν πάλι από εκεί και κάτω. Έτσι σαν αποτέλεσμα είχε την φιγούρα σε σχήμα κλεψύδρας. Τα ρούχα του επίσης ήταν πολύ θηλυκά και ιδιαίτερα αισθησιακά. Οι φούστες ήταν πιο γεμάτες και μακριές και τα σύνολα συμπληρώνονταν με τα αξεσουάρ.
 Hubert de Givenchy
 Ο Hubert de Givenchy γεννήθηκε το 1927 και τον οίκο μόδας του τον ίδρυσε το 1952. Ο συγκεκριμένος οίκος απέκτησε άμεση και διεθνή αναγνώριση λόγω των διάσημων οικογενειών οι οποίες επέλεγαν να ντυθούν εκεί. Επιπλέον ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση ήρθε από την ταινία της Audrey Hepburn “Breakfast at Tiffany’s. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι και αυτός δημιούργησε ρούχα ready-to-wear.
Yves Saint Laurent
 Η δραστηριοποίησή του αρχίζει από το 1962. Ο Yves Saint Laurent είχε  πολύ έντονο ενθουσιασμό και μεγάλο πάθος για τη μόδα. Στα 21 του μετά το θάνατο το Christian Dior ανέλαβε το σχεδιαστικό κομμάτι του οίκου του. Από τη πρώτη κιόλας συλλογή του αποθανατίζει τη χλιδή στα ρούχα και πρόσθεσε έξυπνα κοψίματα και λαμπερή νεανική διάθεση στην παγκόσμια μόδα και το 1961 ίδρυσε τον δικό του οίκο.
Pierre Cardin

Ο Pierre Cardin ίδρυσε τον οίκο του το 1949, αφού πρώτα είχε συνεργαστεί με μεγάλους μόδιστρους της εποχής όπως για παράδειγμα τον Christian Dior τον οποίο βοήθησε και για τη δημιουργία του New Look. Ο Cardin ήταν ο πρώτος που δημιούργησε μια ολοκληρωμένη  συλλογή prêt-a-porter. Ο Cardin εμπνεύστηκε από το Star Trek και η καινοτόμα συλλογή του κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση. Πολύ σημαντικό είναι ότι ο Cardin δημιούργησε το δικό του υλικό, την ίνα cardine.

Versace
To 1978,o gianni versace δημιούργησε στο Μιλάνο την ομώνυμη φίρμα,η οποια εχει καθιερώθει στον χώρο  ως ενας απο τους κολοσσούς της μόδας.Το 1994 λάνσαρε (με τον Frank Muller) την σειρα ρολογιων Atelier ,η οποία έγινε γρήγορα ενα απο τα must της μόδας.
 

 

DOLCE & CABBANA 

 O οίκος ιδρύθηκε το 1985 από τους ιταλούς Domenico Dolce και Stefano Cabbana.Με έντονη ιταλική φινέτσα εισέβαλαν στις πασαρέλες ,<<νομιμοποίησαν>> τα animal prints και την δαντέλα και έδωσαν έμφαση στην θηλυκότητα κάνοντας τις γυναίκες να ντύνονται και να νιώθουν σαν σταρ.
Fendi 
 Ιδρύθηκε στη Ρώμη το 1918 από την Adele Casagrande η οποία μόλις παντρεύτηκε τον Edoardo Fendi πήραν από κοινού την απόφαση να δώσουν στον οίκο το όνομα του. Πρόκειται για μία από τις ιταλικές δυναστείες της μόδας, η οποία ξεκίνησε σαν εργαστήρι δέρματος και γούνας.
 
 Giorgio Armani 
 Ο Armani, σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς, σπούδασε γιατρός. Εργάστηκε σαν διακοσμητής βιτρινών και buyer για το γνωστό πολυκατάστημα La Rinascente προτού τελικά καταλήξει να σχεδιάζει τις συλλογές του Nino Cerruti από το 1960 ως το 1970.

 

 

CUCCI 
 Ο οίκος, με ιδρυτή τον Ιταλό Guccio Gucci , ξεκίνησε αρχικά σαν βιοτεχνία δερμάτινων ειδών στη Φλωρεντία το 1922. Ο Gucci δημιούργησε το γνωστό έμβλημα του οίκου με τα δύο πλεγμένα G και τις 2 χρωματιστές ρίγες (την κόκκινη και πράσινη). Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο οίκος μεσουρανούσε με πελάτισσες της ελίτ, όπως η Grace Kelly και η Jackie O.
LUIS VUITTON 
 Με το χαρακτηριστικό λογότυπο  LV, ο οίκος Louis Vuitton ανήκει στους πιο αναγνωρίσιμους οίκους του κόσμου.  Η ιστορία του μας γυρίζει πίσω στο 1854, όταν ο Γάλλος σχεδιαστής Louis Vuitton ξεκίνησε  πωλώντας είδη ταξιδιού στο Παρίσι.
MARC JACOBS 
Ένα από τα πιο δυνατά ονόματα της σύγχρονης αμερικάνικης μόδας. Ήδη στα 15 του εργαζόταν σαν αποθηκάριος σε μια avant-gard μπουτίκ της Νέας Υόρκης. Σπούδασε στη σχολή Parson’s School of Design της Νέας Υόρκης.

 

MOSCHINO 
Απόφοιτος σχολής καλών τεχνών, ο Franco Moschino βρέθηκε το 1969 να σχεδιάζει  για τον Gianni Versace. Το 1983 όμως μπήκε επίσημα στο χώρο ως σχεδιαστής, δημιουργώντας τη δική του σειρά COUTURE! και την diffusion Cheap & Chic
 

PRADA

Ιδρύθηκε από το Mario Prada το 1913. Ξεκίνησε ως εταιρία δερμάτινων ειδών και τη δεκαετία του ’70 ανέλαβε η εγγονή του Miuccia Prada ώστε να τη φέρει στην κορυφή της βιομηχανίας της μόδας, εκεί δηλαδή  όπου βρίσκεται σήμερα.
ROBERTO CAVALLI 
 Ο 68 χρονος Roberto Cavalli συνεχίζει να σχεδιάζει ασταμάτητα.  Είναι γνωστός για την εμμονή του στα animal prints, πράγμα που αντικατοπτρίζεται και στο προσωπικό lifestyle, καθώς η έπαυλη του στην Τοσκάνη μοιάζει λες και ο ιδιοκτήτης της να …; έχει γυρίσει από σαφάρι.