Στη λογική των τραπεζικών ρυθμίσεων κινούνται και οι λύσεις που προσφέρουν στους δανειολήπτες οι servicers, με τις εταιρείες διαχείρισης να έχουν ρυθμίσει πέρυσι περισσότερα από  2 δις ευρώ «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Συγκεκριμένα οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια, ρύθμισαν 75 χιλιάδες δάνεια,  προσφέροντας και «κούρεμα» οφειλής σε αρκετές περιπτώσεις δανειοληπτών,  ειδικά εκείνων που επλήγησαν από την πανδημική κρίση.

Ταυτόχρονα όμως «έτρεξαν» και λύσεις όπως είναι η οικειοθελής παράδοση και πώληση του ακινήτου, ρυθμίσεις που επίσης προβλέπονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Υπό το καθεστώς ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών συνθηκών, όπως αυτές που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του COVID19, οι εταιρείες διαχείρισης προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν μια σειρά από λύσεις στους δανειολήπτες με δυσχέρεια αποπληρωμής, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το σύνθετο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, όσο και τις δυνατότητες των δανειοληπτών για την αποπληρωμή των δανείων τους», αναφέρει η Ενωση των εταιρειών διαχείρισης και ακόμα σημειώνει πως:

Οι servicers, από τον περασμένο Μάρτιο με το πρώτο lockdown, προχώρησαν στην αναστολή των δόσεων στα δάνεια ιδιωτών και σε αναστολή πληρωμής κεφαλαίου στα δάνεια επιχειρήσεων,  σε όσους δανειολήπτες κατάφερναν να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους πριν υποστούν τις όποιες επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης του COVID 19.

Όμως στο ειδικό καθεστώς της αναστολής των δόσεων στεγαστικών δανείων εντάχθηκαν όλοι οι  ευάλωτοι δανειολήπτες, ακόμα και εκείνοι που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους και πριν από την πανδημία. Για τους τελευταίους αξιολογήθηκε η νέα οικονομική τους κατάσταση και προσφέρθηκαν μακροχρόνιες ρυθμίσεις, με χαμηλότερες δόσεις, με ή χωρίς άφεση χρέους.

Ενώ για εκείνους τους δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημική κρίση, όμως δεν  εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης «Γέφυρα», οι εταιρείες διαχείρισης προσφέρουν  λύσεις που επιτρέπουν τη σταδιακή επιστροφή στην αποπληρωμή του δανείου.

Συγκεκριμένα οι λύσεις ρυθμίσεων στις οποίες προχώρησαν οι servicers είναι οι εξής:

– Μορατόρια για νοικοκυριά και επιχιερήσεις  με αναστολή πληρωμής για 9 μήνες.

– Σταδιακά αυξανόμενη δόση για ομαλή επιστροφή στην πλήρη καταβολή της δόσης.

– Μείωση επιτοκίων και αύξηση της διάρκειας του δανείου.

– Ρυθμίσεις χαμηλής εκκίνησης δόσης

– Ρυθμίσεις με άφεση χρέους

– Οικειοθελής πώληση ακινήτου

– Οικειοθελής παράδοση ακινήτου.