ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι λογαριασμοί ρεύματος στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε.

Αυτό προκύπτει μετά απο τις επιδοτήσεις φυσικά γιατί χωρίς αυτές η Ελλάδα θα ήταν η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη!

Χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις η Ελλάδα έχει χαμηλό ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά, μάλιστα ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Εάν αφαιρέσουμε πάντως τις επιδοτήσεις η χώρα μας θα ήταν προ διμήνου τουλάχιστον η ακριβότερη για τα νοικοκυριά στην ΕΕ των 27!

Η μηνιαία έρευνα του δείκτη τιμών ενέργειας οικιακής χρήσης (HEPI) που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας (Energie Control) και της Ουγγαρίας (MEKH) για τον Οκτώβριο γίνεται σε 33 πόλεις της Ευρώπης.

Από τα ευρήματά της ξεχωρίζει η βουτιά της τιμής του φυσικού αερίου κατά 55% έναντι του Σεπτεμβρίου, ενώ σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια στην Αθήνα η αύξηση που καταγράφηκε ήταν μόλις 2%.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια ενέργειας χάρη στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ως γνωστόν, με την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης μέρους των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών από τον Ιούλιο έως και σήμερα έχουν διατεθεί πόροι 2,3 δις. ευρώ για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος στα νοικοκυριά.

Που πάνε οι τιμές του αερίου

Αναλυτικά και σε ότι αφορά το φυσικό αέριο η πρωτεύουσα της Ελλάδας βρίσκεται στη 17η θέση σε σύνολο 28 πόλεων της έρευνας.

Οι οικιακοί καταναλωτές της Αθήνας είδαν μειώσεις κατά 55% έναντι του Σεπτεμβρίου, το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης έναντι άλλων πόλεων της Ευρώπης.

Ο HEPI κατέγραψε μεγάλες αυξήσεις στη Ρώμη (97%), στο Λουξεμβούργο (64%), στη Λισαβώνα (58%), το Δουβλίνο (34%) κ.ο.κ.

Πιο συγκεκριμένα η τιμή της κιλοβατώρας στην Αθήνα ήταν στα 0,1235 ευρώ, σχεδόν 0,06 ευρώ ανά κιλοβατώρα χαμηλότερη από τη μέση τιμή της Ε.Ε. (0,18 ευρώ).

Φθηνότερο φυσικό αέριο πληρώνουν οι κάτοικοι της Βουδαπέστης (0,0252 ευρώ/κιλοβατώρα) αλλά κι εκείνοι του Βελιγραδίου (0,0353 ευρώ).

Ακριβότερο είναι το κόστος για τα νοικοκυριά στο Άμστερνταμ (0,4208 ευρώ ανά κιλοβατώρα), στη Κοπεγχάγη (0,4055 ευρώ ανά κιλοβατώρα) και στη Βιέννη (0,3390 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Τι γίνεται με τις τιμές ρεύματος

Οι τιμοληψίες του Οκτωβρίου για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιήθηκαν σε 33 πόλεις της Ευρώπης και ανάμεσα σε αυτές η Αθήνα κατατάσσεται στην 15η θέση ως προς το ύψος των λογαριασμών.

Πιο συγκεκριμένα η μέση τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά της πρωτεύουσας της Ελλάδας ήταν στα 0,3022 ευρώ ανά κιλοβατώρα κι ενώ η μέση τιμή της Ε.Ε. είναι πάνω από 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα υψηλότερη και συγκεκριμένα στα 0,3585 ευρώ.

Η αντίστοιχη μέση τιμή στις 33 πόλεις του δείγματος του HEPI είναι στα 0,3264 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η Αθήνα, επίσης, είναι η δεύτερη φθηνότερη χώρα σε ένα δείγμα 15 χωρών της Ε.Ε. που μετρά ο HEPI και αφορά μόνο στις τιμές των κυμαινόμενων τιμολογίων ρεύματος.

Για την ακρίβεια το μέσο κόστος των λογαριασμών των νοικοκυριών είναι στα 0,2537 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αμέσως μετά την Αθήνα έρχεται το Λουξεμβούργο με 0,2141 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ ακριβότερη πόλη είναι η Κοπεγχάγη με τιμή στα 0,6844 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Επιστρέφοντας στο δείγμα των 33 πόλεων της Ευρώπης οι οικιακοί καταναλωτές της Κοπεγχάγης πληρώνουν τους υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος με τα νοικοκυριά να χρεώνονται με 0,7576 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ακολουθεί η Ρώμη με 0,7016 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έπεται το Άμστερνταμ με τιμή της κιλοβατώρας στα 0,6673 ευρώ και την τετράδα κλείνει το Βερολίνο με 0,6303 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τα αναλυτικά στοιχεία του δείκτη

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του HEPI (Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας) για τον Οκτώβριο του 2022, η τιμή λιανικής στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη φθηνότερη, ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Σημειώνεται ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αντιπροσωπεύουν το συντριπτικό ποσοστό του 90%, των συνολικών τιμολογίων στα νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 25,37 λεπτά/KWh, την ώρα που μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία (68,44 λεπτά/KWh), η Ολλανδία (67,50 λεπτά/KWh), η Ιταλία (64,95 λεπτά/KWh) και το Βέλγιο (57,53 λεπτά/KWh) καταγράφουν υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τιμή λιανικής στα κυμαινόμενα τιμολόγια της Ισπανίας είναι κατά 39% ακριβότερη σε σχέση με την Ελλάδα και της Πορτογαλίας κατά 6%.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές η Ελλάδα κατατάσσεται στην 17η θέση, σε σύνολο 28 χωρών, στην τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά.

Η τιμή στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο του 2022 διαμορφώθηκε στα 12,35 λεπτά/KWh, χαμηλότερα από τη μέση τιμή της Ε.Ε., η οποία είναι στα 18 λεπτά/KWh.

Η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, σε ποσοστό 55%, σε αντίθεση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία και την Πορτογαλία, που σημείωσαν μεγάλες αυξήσεις.

Διαβάστε ακόμη: