Όλο και περισσότερες χώρες φέρνουν πίσω στην πατρίδα τα φυσικά αποθέματά τους σε χρυσό, προκειμένου να αποφύγουν κυρώσεις «ρωσικού τύπου» στα ξένα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ παράλληλα αυξάνουν τις αγορές του πολύτιμου μετάλλου ως αντιστάθμιση έναντι των υψηλών επιπέδων του πληθωρισμού.

Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως πραγματοποίησαν αγορές χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ το 2022 και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναζητώντας ασφαλή καταφύγια από τον υψηλό πληθωρισμό και τις ασταθείς τιμές των ομολόγων, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Invesco.

Η Κίνα και η Τουρκία αθροιστικά αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα πέμπτο αυτών των αγορών, γράφουν οι Financial Times.

Ανησυχώντας από την απόφαση των ΗΠΑ και άλλων να παγώσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, οι κεντρικές τράπεζες επέλεξαν να αγοράσουν φυσικό χρυσό αντί παραγώγων ή ETF που παρακολουθούν την τιμή του μετάλλου.

Προτίμησαν επίσης να το κρατήσουν στη χώρα τους, καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες εντάσεις.

Η έρευνα της Invesco διαπίστωσε ότι το 68% των κεντρικών τραπεζών διατηρούν μέρος των αποθεμάτων χρυσού στην εγχώρια αγορά, έναντι 50% το 2020.

Σε πέντε χρόνια, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 74%, δείχνει η έρευνα.

«Μέχρι φέτος, οι κεντρικές τράπεζες ήταν πρόθυμες να αγοράσουν ή να πουλήσουν χρυσό μέσω ETF και swaps», δήλωσε ο Rod Ringrow, επικεφαλής της Invesco.

«Φέτος η προτίμηση σε φυσικό χρυσό και στη διατήρησή του στη χώρα παρά στο εξωτερικό είναι μέρος της αντίδρασης στο πάγωμα των αποθεματικών της Τράπεζας της Ρωσίας», είπε.

Αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της G7 ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, εμποδίζοντάς τη να ανακτήσει περίπου 300 δισ. δολάρια σε αποθέματα που διατηρούνται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με έρευνα 57 κεντρικών τραπεζών και 85 κρατικών επενδυτικών ταμείων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία περίπου 21 τρισ. δολαρίων, πολλοί κρατικοί επενδυτές «ανησύχησαν» από το προηγούμενο που δημιούργησε η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, με το 96% να λέει ότι οι περαιτέρω επενδύσεις σε χρυσό προκλήθηκαν από το καθεστώς του ως ασφαλούς καταφυγίου.

Η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό έφτασε τους 4.741 τόνους το 2022 έναντι 3.678 τόνων το 2020, πιάνοντας υψηλό 11 ετών, λόγω των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες και του αυξημένου ενδιαφέροντος των λιανικών επενδυτών, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Ωστόσο, ενώ ο φυσικός χρυσός ήταν σε ζήτηση, τα ETF χρυσού υπέστησαν συνδυασμένες εκροές σχεδόν 300 τόνων το 2021 και το 2022.

Άλλες χώρες που έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές αγορές χρυσού περιλαμβάνουν τη Σιγκαπούρη, την Ινδία και κεντρικές τράπεζες στη Μέση Ανατολή.

Το ρεκόρ αγοράς χρυσού από κεντρικές τράπεζες το 2022 συνέβαλε σ’ ένα ισχυρό ράλι στις τιμές του πολύτιμου μετάλλου, αν και έχουν υποχωρήσει ξανά στα 1.923 δολάρια ανά ουγγιά τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της προοπτικής υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων μειώνουν την ελκυστικότητα του περιουσιακού στοιχείου, που δεν αποδίδει σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις.

Διαβάστε περισσότερα