Οι κάτοχοι ομολόγων της Gazprom αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, καθώς η Citigroup, ο αντιπρόσωπος πληρωμών των τίτλων, ελέγχει ότι οι συναλλαγές είναι σύμφωνες με τις κυρώσεις, σύμφωνα γνώστες του θέματος.

Αν και η ρωσική εταιρεία απέστειλε τα ωφελούμενα χρήματα την περασμένη εβδομάδα, ο πράκτορας πληρωμών φροντίζει ιδιαίτερα για τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας.

Ο ρωσικός «κολοσσός» στον χώρο του φυσικού αερίου επρόκειτο να καταβάλλει τόκους ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων στις 29 Ιουνίου και 7.7 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8 εκατομμυρίων δολαρίων) την ίδια ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται πως αμφότερα τα ομόλογα διαθέτουν περίοδο χάριτος δεκατεσσάρων εργάσιμων ημερών, σύμφωνα με τους όρους.

Στο Λονδίνο, το μεσημέρι της 5ης Ιουλίου, οι κάτοχοι δολαρίου και φράγκου με ληξιπρόθεσμους τόκους δεν είχαν λάβει τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, βάσει πληροφοριών από γνώστες της κατάστασης. Αντιπρόσωπος της Citigroup αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ εκπρόσωπος της Gazprom δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, ο –κρατικά ελεγχόμενος– «γίγαντας» φυσικού αερίου έχει καταβάλλει πληρωμές τόκων για επτά από τα ομόλογά του, ενώ εξόφλησε, επίσης, στους επενδυτές 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα στη λήξη.

Η Gazprom υπόκειται σε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η Ευρώπη –ιδίως η Γερμανία– αντιμετωπίζει μία ζοφερή οικονομική προοπτική, αφού οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας πλήττουν τη βιομηχανική παραγωγή και αυξάνουν τον πληθωρισμό.

Ο Πρόεδρος της Gazprom και το πιο ακριβό σπίτι στη Ρωσία, αξίας 240 εκατ. δολαρίων

Έρευνα που πραγματοποίησε ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας «Project» και συνεργάτες του Αλεξέι Ναβάλνι από το «Μέτωπο Καταπολέμησης της Διαφθοράς»(FBC), με τίτλο «Οι Καπάτσοι» για τις δραστηριότητες του Διευθύνοντος Συμβούλου της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ισχυρίζεται ότι ο επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού και οι συνεργάτες του εμπλέκονται σε ευρείας κλίμακας σχήματα διαφθοράς, που τού επιτρέπουν να πλουτίζει εις βάρος της εταιρείας.

«Ήδη, για περισσότερο, από δεκαπέντε χρόνια ομάδα αξιωματικών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών υλοποιούσε επιχειρηματικούς στόχους, αρχίζοντας από τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos, έως την απόκτηση μεριδίων στα πλέον υποσχόμενα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom.